matrix14 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Witam! Poszukuje dysku do laptopa Lenovo Think Pad X230 Tablet. Potrzebuje przechowywać duża ilość danych oraz mieć do nich w miarę szybki dostęp. Budżet do 400 zł. Myślałem nad WD Black, ale największy to 750GB i ma wysokość 9,5mm, a maksymalnie może być 7 mm (chyba że ktoś ma sposób na zamontowanie 9.5 w X230). 1TB, 7200 RPM, 7mm (ew. 9.5mm). W sumie używane też wchodzą w grę. Edytowane 15 Lutego 2016 przez matrix14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razziel Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 to poleciałeś z tematem... Jesteś pewien tych 9,5mm, bo wygląda na to, że pasują jedynie 7mm. 7mm nie są tak pojemne i szybkie jednocześnie. Rozwiązaniem może być jakiś sshd, ale one z kolei mają oznaczenia 5400rpm - pojemność się zgadza, rozmiar też. W domu mam sshd wd black. moge podesłać jakieś wyniki z cristal disk czy coś - używam go jako zewnętrzny. Najlepiej by było jakbyś sprawdził czy 9,5mm pasuje do Twojego lapka. Np przełóż dysk zewnętrzny, podejdź do komputerowego w okolicy albo zapytaj jakiegoś znajomego czy ma taki dysk bo kombo 7mm+1TB+7200rpm to raczej nieosiągalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Żeby dysk miał siedem milimetrów przy obecnej taniej technologii musi być dyskiem 1-talerzowym. Z kolei dla małych talerzy z dysków 2.5-calowych używanie talerzy terowych jest nieopłacalne, bo gęstość zapisu byłaby zbyt wysoka i prawdopodobieństwo awarii w związku z tym też. Dlatego, o ile dobrze pamiętam używa się talerzy maksymalnie z gęstością zapisu taką, że wychodzi 750GB/833GB na talerz. Niewykluczone, że Hitachi wypuściło 7mm 1-talerzówkę terową w 2.5-mm w serii Travelstar, ale na pewno kręcą talerzem 5400rpm. Albo może upchali 2 talerze - w sumie to nie wiem, a nie chce mi się szukać. Szybsze kręcenie talerzem dodatkowo pogarsza warunki, bo generuje wyższą zmienność temperatury, pewnie dlatego nie są chętni producenci do produkcji terowych dysków w tym wariancie. Jak najbardziej istnieją dyski 7200rpm nawet 2-terowe 2.5-calowe, ale są to konstrukcje 3-talerzowe, czyli o wysokości z okolic 13-15 mm. Tak więc albo nie kupisz tego czego szukasz, albo będzie to ponadprzeciętnie awaryjne. Dodatkowo nie należy przeceniać zysku z szybszego kręcenia talerzem, 7200 wobec 5400 nie będzie aż o 33% szybsze jak by to wynikało z prostego dzielenia. Edytowane 18 Lutego 2016 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...