Skocz do zawartości
tito

Komputer ~ 4300 zł

Rekomendowane odpowiedzi

• Sam komputer
  • do czego komputer będzie wykorzystywany ? Gry
  • jaką kwotę chcesz przeznaczyć ? ok. 4300 zł (nie mam pieniędzy, aby dokładać)
  • czy będziesz podkręcał podzespoły ? Tak. Procesor
  • w jakiej rozdzielczości grasz/zamierzasz grać ? Narazie 1080p, za miesiąc 21:9 Ultrawide 2560 : 1080
  • czy możesz użyć części ze starego komputera takich jak: dysk twardy, napęd optyczny, obudowa ? Dysk 500gb
  • czy preferujesz jakiś konkretny sklep np. z powodu odbioru osobistego ? Tylko allegro. Użytkownik Morele_net. (propozycja może być ze sklepu morele)
  • Moja własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/JZvJt8/Jedyne czego nie wiem to zasilacz. Ten XFX czy Vero m1 600w ?

P.S Płyta od MSI, z uwagi na cashback ~ 105 zł

Edytowane przez tito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Wybrałem r9 390, ponieważ imo jest bardziej przyszłościowa. gtx 970 w niektórych grach dostaje, lub będzie dostawał  czkawek. Poza tym mój kolega ma r9 290 i nowe stery od amd są coraz to lepsze.

2) Mam HDD 500 gb, a za miesiąc kupuje sobie ssd 480gb, a ten idzie to laptopa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Wybrałem r9 390, ponieważ imo jest bardziej przyszłościowa. gtx 970 w niektórych grach dostaje, lub będzie dostawał  czkawek. Poza tym mój kolega ma r9 290 i nowe stery od amd są coraz to lepsze.

Bardziej przyszłościowa w czym? GTX970 raczej nie odstaje, wręcz przeciwnie. Stery od AMD coraz lepsze? Jakoś nie zauważyłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nVidia zaniża wydajność swoich starszych kart po premierze nowej generacji. Przykład : gtx 770, gtx 660, gtx 780. gtx 970 nie obsługuje async shaders w dx12. Pobór energii i głośność mi nie przeszkadza bo komp stoi w drugim pokoju. No i na koniec 8gb vram (wiem, że za dużo) vs 3,5 gb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, każdy kto w to wszystko wierzy i dokonuje faktycznej decyzji zakupowej wybierając karty AMD, oddala wizje monopolu nVidii, a zatem działa na korzyść wszystkich.

Bierz AMD na zdrowie. Choc naturalnie wg mnie prawidłowym wyborem byłaby 970-tka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XFX potencjalnie lepszy, natomiast mógłbyś się jeszcze porozglądać za czymś z certyfikatem gold. Zasilacz to najczęściej zakup na wiele lat i brać teraz bronze lub gorzej to wysoce budżetowa decyzja.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi