userone Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Witam Mam taki dylemat...posiadam nieużywanego GTX 780 Classified i Corsair Dominator Platinium DDR3 16GB 1866 i tak się zastanawiam czy jest sens np. dokupić do tego jakąś płytę na 1150 i i7 4790k czy to już raczej nie ma przyszłości i lepiej sprzedać tą kartę i ram i kupić coś co będzie można w przyszłości rozbudować czyli 5820k i jakiegoś GTX 970. Dodam że 6700k odpada ze względu na gluta :) Generalnie komputer będzie wykorzystywany do gier fps typu cod, BF4, Arma oczywiście online. Dzięki i pozdrawiam Edytowane 7 Marca 2016 przez userone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 Nie ma przyszłości. Lepiej sprzedać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 5820K + GTX970 to niezbyt dobre połączenie . Procek drogi , w grach go nie wykorzystasz w 100% , do tego drogie płyty pod niego - ceny zaczynają się od 900 zł . To już lepiej I5 4690K / I5 6600K lub I7 4790K / I7 6700K + GTX980Ti / Fury X - zależnie ile masz kasy , w każdym razie wyjdzie to sporo lepiej niż 5820K + GTX970 . Przy braniu Haswella można zostawić pamięć DDR3 , GTX780 też może zostać - karta nadal mocna mimo że NV robi wszystko aby ją osłabić ( m.in. z pomocą sterowników ) . Imho jak chcesz wymieniać GTX780 to albo na GTX980Ti / Fury X albo na Pascala / Polarisa . PS. 4790K tak jak wszystkie pozostałe procki na S1155 / S1150 / S1151 od czasów Ivy Bridge także ma gluta . PS2. W przypadku 6700K gluta można zastąpić lepszą pastą , oczywiście traci się przy tym gwarancję ale możliwość jest - w dodatku obecnie można kupić odpowiednie narzędzia do tego a nie robić to samemu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) płyty x99 nie są tanie ale z170 z wyższej półki też do tanich nie należą, jak tak na płytę mogę przeznaczyć tak do 1500 złotych. Wiem że w 4790k jest też glut ale wybranie tego procka by było taką tańszą opcją bo już wtedy odchodzi zakup ramu i grafiki. Generalnie w przypadku sprzedaży 780 i tego ramu będę dysponował kwotą okoł 6tys za które będę musiał kupić ram, płytę , procka , grafikę i zasilacza bo inne klamot mam i ich nie potrzebuję w chwili obecnej wymieniać. a różnica w cenie procesorów 5820k/6700k nie jest aż ta duża Edytowane 18 Lutego 2016 przez userone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 Branie 5820K to kompletny bezsens . W żadnej obecnej grze nie wykorzystasz 6 rdzeni czy większej ilości cache . Nawet jak będziesz grał na monitorze 4K w detalach high/ultra + wszystkie upiększacze grafiki i SLI/CF do tego . Co do płyt - płyty z wyższej półki są wg. mnie zbędne dla większości userów , sporo można osiągnąć za pomocą płyt sporo tańszych . Podczas gdy na X99 masz najtańsze płyty tyle kosztujące . Zamiast ładować 1,5 k zł w płytę to brał bym coś tańszego za 500-700 zł a resztę zainwestował gdzie indziej - lepsza karta , szybszy ram lub więcej ramu ( czasami się przyda ) , pojemniejszy i szybszy SSD , lepsza obudowa czy lepszy monitor . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) cała sprawa ma się tak że kiedyś to pewnie bym bez zastanowienia kupił płytę z górnej półki i procka pokroju 5930k i do przodu ale urodziło się dziecko, też trochę więcej czasu zaczął pochłaniać rower Ponad dwa lata temu kupiłem 4930k, RIVBE i te graty leżały w szafie przez te dwa i jak już po tych dwóch latach zebrałem się żeby złożyć komputer to wydarzył się mały wypadek i szlak trafił płytę a dostać teraz coś na x79 graniczy z cudem. Pozbyłem się procka i już miałem odpuszczać komputer bo dziecko, rower i już tyle czasu nie ma jak kiedyś ale ostatnio pomyślałem że może coś by się przydało mieć żeby pograć te 2-3 godziny dziennie bo na więcej żona nie pozwoli :). Pomyślałem że najtańszą opcją będzie 4790k i jakieś mobo bo ram i grafika jest ale t myślałem też nad jej wymianą tylko teraz pytanie na ile moc i7 4790k wystarczy na 2 -3 lata ? może wtedy się wymieni na następną generacje? 6700k fajna sprawa ale ten glut wcześniej czy później trzeba będzie go wymienić a robić to zaraz po zakupie to szkoda trochę gwarancji z tego powodu wydawało mi się że 5820k wystarczy na dłużej. Obudowa nie jest mi potrzebna bo mam Cosmosa II, dysk ssd ma intela 520 120gb i dwa raptory 500 i 600 GB i jak dla mnie jest to wystarczające. Tak jak pisałem wyżej że w najlepszym wypadku będę potrzebował zasilacz, płytę, i procka lub wariant droższy czyli do tego powyżej karta i ram jeśli by przechodzić na ddr4 Jeśli ma składać całkiem nowy to taki który wystarczy na 4-5 lat czyli w tym wypadku chyba 5820k będzie lepszym wyborem :) Ogólnie chcę podejść do tematu z głową a nie na huuuurrraaa:) Edytowane 18 Lutego 2016 przez userone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 Jeszcze długo nie będzie gier które wykorzystają 6+ rdzenii , m.in. z powodu konsol . X79 było masę czasu - premiera tej platformy to gdzieś koniec 2011 roku a gier wykorzystujących 6+ rdzeni jak nie było tak nie ma , seriia 5xxx raczej nic tutaj nie zmieni . Inna kwestia to samo pozycjonowanie tej platformy i jej cena - to także ma wpływ . Inna kwestia to bazowe takty CPU - 5820K tak jak cała seria 5xxx jest dość nisko taktowany , podczas gdy 4790K ma w standardzie 4Ghz vs. 3,3 Ghz w 5820K . Wymiana 5820K na 5930K to już w ogóle bezsens , pomiędzy tymi prockami nie ma w zasadzie różnic wydajnościowych - i to nietylko w grach , a cena 5930K jest sporo wyższa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2016 nawet bym nie pomyślał o zamianie 5820k na 5930k to był tylko taki przykład że gdyby nie dziecko to pewnie bym poszedł w wyższą półkę ale sprawy mają się inaczej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 No dobrze to przy grafice na chwilę obecną zostaniemy bo rzeczywiście nie bardzo się opłaca wymieniać na gtx 970 a na 980 ti na chwilę obecną nie ma tyle funduszy :(. To teraz pytanie co z procesorem czy 4790kczy iść w 6700k ale tam trzeba windows 10 co prawda z tym to nie problem bo mam legalnego win7 pro więc za darmo aktualizacja ale jakoś mnie 10 nie bardzo przekonuje i chciałbym na 7 pozostać jak najdłużej i teraz pytanie na ile czasu może wystarczyć ta moc którą posiada 4790k bo jeśli za trzy lata ten procek będzie nadal mocy to czy jest sens pchać się w 6700k ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 Darmowe przejście na 10 jest chyba do lipca potem bedziesz płacił. Jeżeli nie masz żadnego specjalistycznego oprogramowania które wymaga 7 to mozesz śmiało przejść na 10. To że 10 szpieguje to wszyscy wiedzą ale 7 robi pewnie to samo tylko o tym się nie mówi. Co do zmiany procka to nie ma to sensu, chyba że idziesz na całość i chcesz kupić dysk Samsung 950 pro. Tutaj fajny test: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Szpiegowanie...hmm a kto teraz tego nie robi? Robią wszyscy tylko jedni mniej oficjalnie a inni bardzie ja ogólnie uważam ze ten system nie działa jeszcze tak jak powinien:). A darmowa aktualizacja też pewnie da się obejść bo z tego co pamiętam można poprzez to narzędzie do aktualizacji pobrać instalkę win10 na płytę lub USB. Tu nie chodzi o to czy zamieniać 4790k na 6700k tylko pytanie jest który kupić :) Szpiegowanie...hmm a kto teraz tego nie robi? Robią wszyscy tylko de jedni mniej oficjalnie a inni bardziej. A darmowa aktualizacja też pewnie da się obejść bo z tego co pamiętam można poprzez to narzędzie do aktualizacji pobrać instalkę win10 na płytę lub USB. Tu nie chodzi o to czy zamieniać 4790k na 6700k tylko pytanie jest który z tych dwóch kupić :) Edytowane 21 Lutego 2016 przez userone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) No dobrze to pora coś złożyć :) Więc tak komputer głownie do grania online w fps czasami jakieś wyścigi i ets2 Wariant 1 w którym potrzeba: procesor tu myślę że i7 4790k/6700k ewentualnie 6600k płyta główna (jakaś solidna z solidnymi kondensatorami i sekcją zasilania może będzie oc, raczej nie chce asusa bo mam złe doświadczenia z ich serwisem ale jeśli będzie coś co będzie bardziej korzystne w płytach asusa niż u innych to się zastanowię ) zasilacz ( też solidny zastanawiam się nad evga supernova 750p2 lubię zapas mocy :) ) pamięć ram ( najlepiej 16GB) karta graficzna ( tak jak pisałem wcześniej mam gtx 780 classified czy wiymienię to zobaczymy na co starczy :), rozdzielczość w jakiej grywam to 1920x1080) i tu na ten wariant mamy 5500 pln Wariant 2 jak wyżej tylko tu bez grafiki bo zostałbym przy tym gtx 780 i wtedy na procka, ram, zasilacz, i mobo mam do dyspozycji 4500 pln no to chyba na tyle mam nadzieję że ktoś pomoże :) dzięki a no i fajnie by było gdyby grafika i płyta były z jednej stajni oczywiście to nie jest warunek konieczny Edytowane 8 Marca 2016 przez userone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) no to może tak procesor: i5 6600k/i7 6700k tu jeszcze się decyduję choć nie wiem czy nie lepiej wziąć 6600k a jak się pokażą odświeżone procki na 1151 to wtedy wymienić na jakiś z większą liczbą wątków mobo: Maximus VIII Hero ewentualnie taniej Asus Gaming Pro lub coś od msi np. z170 gaming pro carbon, wiem ze maximus drogi ale.. ram: Triden Z 16GB 3000MHz Zasilacz: no tu to raczej evga SuperNova 750 G2/P2 chłodzenie: noctua nh-u14s grafika zostaje 780 classy poczekamy na pascale :) Edytowane 15 Marca 2016 przez userone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 Do gier to lepiej I5 , za I7 przepłacasz i to sporo - od strony architektury niczym się nie różnią w zasadzie , I7 ma sporo wyższe taktowanie i HT ale czy warto za to przepłacać . HT w I7 nic nie daje przy obecnych grach , jedyny zysk to taktowanie cepa . PSU za mocne w stosunku do potrzeb, szczególnie pod kątem Pascala / Polarisa - te karty będą już wykonane w mniejszym procesie technologicznym więc pobór prądu będzie mniejszy niż obecnych topowych kart . Może topowy Pascal / Polaris utrzyma pobór prądu na poziomie topowego Maxwella czy Fury X , reszta kart będzie miała niższy pobór prądu - szczególnie te z pamięcią HBM . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 a czy słabszy powiedzmy 650w zasilacz uciągnie procka po oc i tego gtx 780 ( też może lekko się go podkręci)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 Do I7 i GTX780 z powodzeniem starczy dobre 550W , nawet po OC . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 http://m.morele.net/product/details/628156/0 Wersja 550w jest 40zl tańsza więc lepiej kupić 650w. Tapatapatap Z2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 @GeMtin1 dzięki za propozycję ale jakoś xfx do mnie nie przemawia no i potrzebuję długie kable bo cosmos II wysoki i nie wszystkie kable sięgają do zasilania procesora a te od evga raczej powinny sięgnąć. Rozważam jeszcze zasilacz super flower lub seasonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Xfx jest na bebechach od seasonica, w dodatku jest półpasywny. Kabel EPS ma 655mm, 24pin - 610mm. Jak pieniądze nie grają roli to kup sobie supernove i tyle. Tapatapatap Z2 Edytowane 16 Marca 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 Xfx jest na bebechach od seasonica, w dodatku jest półpasywny. Kabel EPS ma 655mm, 24pin - 610mm. +5 lat gwar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userone Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) @up superNOVA ta którą się ja interesuje ma 10 lat :) Edytowane 17 Marca 2016 przez userone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2016 Ale też 2 razy (G2) a nawet 3 razy(P2) droższa. A mimo tego zmienisz wcześniej zestaw. $ można dołożyć do czegoś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2016 Co do gwary EVGA - wśród modeli o mocy 650W tylko seria P2 ( oraz stare G1 ) ma 10 lat gwary , G2 650W ma 7 lat gwary . G2 która ma 10 gwary to dopiero model 750W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...