Skocz do zawartości
nVidia99

Która karta graficzna ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obecnie dwie karty Gigabyte GeForce GTX 980 4GB G1 Gaming SLI, ale one nie spełniają moich oczekiwań. Chciałbym wymienić to na dwie GTX 980 TI.

Czy te karty TI Gaming tak naprawdę się czymś różnią ? np. dopisek GOLDEN i już 500 zł więcej, dopisek Extreme 600 zł więcej. Czy to jest zabieg marketingowy żeby podnieś ceny w stylu złota edycja albo edycja kolekcjonerska, bo przecież to jest ten sam procesor graficzny.

Gigabyte GeForce GTX 980 TI G1 Gaming 6GB DDR5 PCI-E BOX   (3049 zł)
MSI GeForce GTX 980 Ti GAMING GOLDEN 6GB DDR5 PCI-E BOX    (3540 zł)
ZOTAC GeForce GTX 980 Ti AMP Extreme 6GB DDR5 PCI-E BOX    (3669 zł)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnią się ustawionymi w biosie domyślnymi taktowaniami, jakością chłodzenia i ogólnie jakością użytych komponentów (przynajmniej wg deklaracji producentów, bo jak jest naprawdę to któż to wie).

Oczywiście 3600 za 980Ti to kuriozum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już to nie na sztuki by się to dało określić, a w procentach. Bo ja wiem, około 3-5% więcej fps pewnie. Ale przecież sam sobie możesz podnieść taktowanie w tańszej karcie. Wydajnościowo to te droższe kompletnie są pozbawione sensu.

Za wadę Gigabyte może być uznane relatywnie głośne chłodzenie ale wolniejsza to ona istotnie nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz że te droższe wydajnościowo są pozbawione sensu. Widzę że masz GTX 970, też kupiłem tą kartę w kwietniu 2015 roku bo wszyscy pisali że 980 jest 1000 złoty droższa a wszystkie gry na rynku i tak pójdą na full na 970,i mieli rację, tylko że dwa miesiące później (czerwiec 2015) wyszły nowe gry i 970 została daleko w tyle za 980 i musiałem wymienić na lepszą, a na dzień dzisiejszy nawet dwie 980 nie dają rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy przesiadka na 2xGTX980Ti ma w ogóle sens .

Aby w pełni wykorzystać te karty potrzeba monitora 4K/5K , przy 1440p/FHD druga karta będzie się nudzić - zależy od ustawień .

1440p + detale Ultra + SSAO + Hairworks i inne upiększacze - tutaj SLI ma jeszcze sens jak chcesz mieć wysokie fpsy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zaraz zaraz, ja piszę że w ramach tego samego procesora graficznego i takiej samej pamięci dopłacanie 20% za jakieś <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>ły producenta, to zachowanie osoby raczej mało inteligentnej.

Nigdzie nie twierdziłem, że karty mocniejsze od 970-tek nie mają sensu, bo mają i SLI z 980Ti też ma sens, bo to jest SLI z topów a nie jakieś absurdalne konstrukcje typu SLI 2x970.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

970 ma 3.5 GB Ramu a nie 4, dokładniej 3.5 GB szybkiego i 0.5 wolnego, miałem tą kartę przez 3 miesiące i jak gry zaczęły korzystać z tego wolnego ramu to już było koniec gry, trzeba było ustawienia zdejmować.

Na dwóch 980 niemożna grać na full detali w 1080p, o 4k można zapomnieć. Mam procesor i7 4790 może on jest za słaby i blokuje moc kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli w 1080p nie możesz komfortowo grać na 2x980 to moim zdaniem świadczy to o jednej z dwóch rzeczy:

a) dla gry jest skopany profil dla SLI;

b) masz jakiś inny poważny problem nie związany z GPU, a być może z systemem albo z RAM.

Czy procesor jest za słaby sprawdzisz jak zapuścisz monitoring obciążenia CPU i GPU i popatrzysz co się dzieje w momentach kiedy pojawiają się problemy, tzn. czy procesor dobija do 100% i na ilu rdzeniach. Próbowałeś wyłączyć HT w biosie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2xGTX980 i w FHD nie da się grać na max. detalach ?

Przecież na jednej karcie w większości gier na detalach high/ultra + FHD da się płynnie grać .

Albo masz coś skopane w systemie albo coś nie tak ze sprzętem lub to problem z samą grą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mój komputer wszystko nowe poza ramem i dwoma dyskami hdd. Już kiedyś pisałem ale nikt mi nie potrafił odpowiedzieć. Moje stare ramy to 1600 czy jak wymienię na np.2600 mhz to pomoże bo wszędzie czytam że czy 1600 czy 2600 to różnicy praktycznie nie będzie. Jeśli chodzi o HT nie wiem dokładnie czy oto Ci chodzi ale wyłączyłem coś w biosie i teraz są 4 rdzenie bez wątków. Różnicy w grach nie widzę. Procesor jest raczej sprawny bo ma zegary 3.6 a na grach sam się kręci do 4.0.

Procesor: Intel Core i7-4790 3,6 GHz
Grafika: Gigabyte GeForce GTX 980 4GB G1 Gaming SLI x2
Płyta główna: MSI Z97 Gaming 5
Pamięć: Corsair XMS3 2x4 GB DDR3-1600
Pamięć: Crucial Ballistix 2x4 GB DDR3-1600
Dysk: Seagate Barracuda ST2000DM001 2TB Sata III
Dysk: Seagate ST1000DL002-9TT153 1TB Sata III
Dysk SSD: OCZ Trion 100 240 GB Sata III
Zasilacz: Be Quiet! Power Zone 1000W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana RAM podniesie ilość fps ale nieznacznie, na razie się wstrzymaj. HT dobrze wyłączyłeś, skoro to nie pomogło, to nie to. Procek za słaby nie jest.

Przypadek wydaje się ciekawy, warto go trochę głębiej porozkminiać. Zrzuty smart dysków możemy prosić? I jakieś testy ich szybkości? Gry poinstalowane na którym dysku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ssd mam system win 10 i 2-3 gry te mocniejsze typu GTA V, Projekt Cars, a te mniej wymagające instaluje na hdd. Ale prawdę mówiąc to Ja różnicy nie widzę czy gra jest zainstalowana na ssd czy hdd, chodzi tak samo, oczywiście na ssd gra się szybciej włącza, np. między wyścigami szybciej się wczytuje ale podczas samego wyścigu to już różnicy nie widzę.

A jeśli chodzi o te Zrzuty smart dysków, to co Ja za testy mam zrobić i jakim programem, mam HD Tune tym się da ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD Tune odpada , szczególnie przy SSD , ten program to już zabytek - przynajmniej free wersja , wersja pro jest dużo nowsza .

Do zrobenia zrzutów ze smartem wykorzystaj Crystal Disk Info .

Wyjmij jedną parę ramów i sprawdź czy będzie jakaś poprawa , układ 4x4GB potrafi dać czasami w kość kontrolerowi .

We wszystkich grach tak masz czy tylko w konkretnym tytule ?

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze dla jasności może napisz co to znaczy, że "nie da się grać i trzeba zjeżdżać z ustawieniami". Żeby się na końcu nie okazało, że oczekujesz np. 200 fps w GTA V czy W3 przy wszystkim wymaksowanym. :) A jak spada do 100 to już "nie da się grać".

Masz raczej ciągle za mało fps czy bardziej chwilowe dropy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy tak już sprawdzałem i nic. Sprawdzałem na grze Call of Duty Black Ops III, na 8 GB ramu to w ogóle grać się nie da, po włożeniu kolejnych 8 gra chodzi idealnie ale zżera momentami 14 GB ale chodzi bez żadnych spadków. Skoro ta gra zużywa 14 gb ramu i niema ani jednego spadku to raczej kontroler sobie radzi. Nie wiem czy dobrze myślę ale to chyba nie problem z ramem.

Full detale, 1080p, 60 fps, tak chcę grać a teraz się tak nie da, GTA V są spadki chwilowe ale są Projek Cars są spadki chwilowe ale są, chwila to nieraz 5 sekund nieraz 15 sekund, a na tym sprzęcie 60 fps powinno być cały czas.

http://e-fotek.pl/images/83702234880601726717.jpg

http://e-fotek.pl/images/79648292970745071484.jpg

Edytowane przez nVidia99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi