Skocz do zawartości
lockhed

Czekac czy nie czekac oto jest pytanie (KT600 vs nForce2)

Ktory chipset wybrac ?  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Ktory chipset wybrac ?

• nForce2
      47
    • VIA KT600
      22

Rekomendowane odpowiedzi

dobra. jest już gigabyte na kt600, niedługo trafią do sklepów i ktoś przetestuje.

ponadto via ma już doświadczenie w wytwarzaniu chipsetów, nVidii udał się raptem 1 chipset na 2 wypuszcone. do tego z n2 są problemy, forum jest pełne topic'ów o tym. z kt333 i kt400 nie ma tylu problemów więc na 99% jestem pewien że kt600 też będzie bezproblemowe.

a nawet, jeśli kt600 miałoby być wolniejszse o te 5% to wybrałbym włąśnie ten chipset żeby miećpewność że wszystko będzie chodziło bez problemów.

a testu nie pamiętam, byłz linku od kogoś, kto pisał o kt600 jako przyzłym chipsecie, kiedy wchodziło kt400A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyty na kt600 juz sa

nie wiem o jaka szybkosc wszystkim chodzi,przeciez wyniki testow zaleza od tego kto testuje,mozna ja naginac na rozne sposoby

raz wygrywa kt600 raz nf2 ,a jeszcze innym razem AMD760

chcecie szybkosci dzialania to zmiencie grafe i dokupcie ramu zamiast zmieniac plyty

a kt600 ma taka przewage nad nf2,jakie sa jego wady,czyli: nie przegrzewa sie,nie kloci z pamieciami i moze nie bedzie mial poblokowanych pci/agp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyty na kt600 juz sa  

nie wiem o jaka szybkosc wszystkim chodzi,przeciez wyniki testow zaleza od tego kto testuje,mozna ja naginac na rozne sposoby

raz wygrywa kt600 raz nf2 ,a jeszcze innym razem AMD760

chcecie szybkosci dzialania to zmiencie grafe i dokupcie ramu zamiast zmieniac plyty

a kt600 ma taka przewage nad nf2,jakie sa jego wady,czyli: nie przegrzewa sie,nie kloci z pamieciami i moze nie bedzie mial poblokowanych pci/agp

Mądra rada , sam ją stosuje .

Co do tematu wątpie, aby kt600 była na tyle rewolucyjna żeby na początek na pewno słono za nią wybulić po drugie testy wskazują, że wydajnościowo nie zachwyca :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słono bulić ? 330 zł to spora kasa jak za mobo o szybkości nF2 ? i do tego pewnie bezproblemowe mobo od sprawdzonej firmy z doświadczeniem. :!:

żeby kupić nF2 za 365 zł to trzeba kombinować i szukać po całej polsce żeby fic'a dostać gdzieś. a kt600 będzie wszędzie i wybór producentów będzie pełny.

a poblokowane agp/pci będzie bo już jest ale może będzie możliwość dowolnego jego ustawienia taj, jak w mojej mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słono bulić ? 330 zł to spora kasa jak za mobo o szybkości nF2 ? i do tego pewnie bezproblemowe mobo od sprawdzonej firmy z doświadczeniem. :!:

żeby kupić nF2 za 365 zł to trzeba kombinować i szukać po całej polsce żeby fic'a dostać gdzieś. a kt600 będzie wszędzie i wybór producentów będzie pełny.

a poblokowane agp/pci będzie bo już jest ale może będzie możliwość dowolnego jego ustawienia taj, jak w mojej mobo.

Boże, a ten znowu. Po pierwsze Solteka SL-75FRN2-L można dostać za ok. 385zł. To raz. Dwa - "sprawdzona firma z doświadczeniem" - ahaha! :D Dobre! :D Ta "sprawdzona firma z doświadczeniem" wypuściła ostatnio 3 mało rewolucyjne chipsety - KT333, KT400 i KT400A. Nvidia już przy swoim pierwszym dziecku NF1 błysnęła wydajnością, a teraz przy NF2 dopracowała wszystko świetnie. Teraz postęp jest tak gwałtowny, że nie ma czegoś takiego jak "sprawdzona firma z doświadczeniem", bo wystarczy małe potknięcie i odpada się z gry (przykład 3Dfx sprzed kilku lat). Poza tym ja słyszałem, że blokady takowej nie będzie tylko dzielnik 6, a to zupelnie co innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nawet, jeśli kt600 miałoby być wolniejszse o te 5% to wybrałbym włąśnie ten chipset żeby miećpewność że wszystko będzie chodziło bez problemów.

Sorry, ale o jakiej gwarancji mówisz??

Przecież VIA ma też nie jedną wpadkę na koncie. Pierwsze stepingi chipsetów często mają duże ilości drobnych bugów. Dźwięk nie dorasta do pięt MCP-T.

Dużo lepszą gwarancją, że wszystko będzie chodziło bez problemów, jest wybranie chipsetu, który już jakiś czas jest na rynku, został wypróbowany w tysiącach konfigów i wielokrotnie był poprawiany/ulepszany.

Więc, jeśli kt600 miałoby być szybsze o te 5%, to wybrałbym NF, żeby mieć pewność, że wszystko będzie chodziło bez problemów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra. jest już gigabyte na kt600, niedługo trafią do sklepów i ktoś przetestuje.  

ponadto via ma już doświadczenie w wytwarzaniu chipsetów, nVidii udał się raptem 1 chipset na 2 wypuszcone. do tego z n2 są problemy, forum jest pełne topic'ów o tym. z kt333 i kt400 nie ma tylu problemów więc na 99% jestem pewien że kt600 też będzie bezproblemowe.  

a testu nie pamiętam, byłz linku od kogoś, kto pisał o kt600 jako przyzłym chipsecie, kiedy wchodziło kt400A.

powiem ci ze mialem wiele chipsetow VIA i zawsze cos w nich bylo nie tak poza tym nf2 IMHO wydaje mi sie jakos stabilniejszy (praktycznie wogole bledow typu "program wykonal niedozwolona funkcje i nastapi jego zamkniecie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenie KT600 bedzie zalezalo w duzym stopniu od mozliwosci O/C.Aktualnie na tym polu kroluje nF2.Jesli VIA faktycznie wprowadzila blokowane PCI/AGP bedzie ciekawie,jesli tylko dzielnik 1/6 - bedzie skazana na porazke.Trzebabedzie poczekac na pierwsze wiarygodne testy,bo jak narazie co test to obyczaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenie KT600 bedzie zalezalo w duzym stopniu od mozliwosci O/C.Aktualnie na tym polu kroluje nF2.Jesli VIA faktycznie wprowadzila blokowane PCI/AGP bedzie ciekawie,jesli tylko dzielnik 1/6 - bedzie skazana na porazke.Trzebabedzie poczekac na pierwsze wiarygodne testy,bo jak narazie co test to obyczaj

nie wiem co wam przeszkadza synchroniczne fsb/pci/agp. przeciez przy dzielniku 1/6 przy FSB240 PCI=40MHz, a wiec wartosc jeszcze bezpieczna. a ile mobo na nf2 chadza na FSB240??? podwyzszenie tatowanie PCI/AGP tez da znaczacy przyrost wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co wam przeszkadza synchroniczne fsb/pci/agp. przeciez przy dzielniku 1/6 przy FSB240 PCI=40MHz, a wiec wartosc jeszcze bezpieczna. a ile mobo na nf2 chadza na FSB240??? podwyzszenie tatowanie PCI/AGP tez da znaczacy przyrost wydajnosci.

no masz racje ale jak to ma byc jakis postep w stosunku do nF2 to ja chce fsb250,a z dzielnikiem 1/6 bedzie to raczej nie osiagalne a napewno niezdrowe dla sprzetu jak tunery TV,kontrolery FW itd.,a co za tym idzie bedzie tak jak Lagier pisal,pogorszy sie stabilnosc i zaczna wyskakiwac komunikaty typu "program wykonal blablabla i nastapilo jego zamkniecie"A co do znacznego przyrostu wydajnosci to przesadzasz.Na nF2 mozesz sobie regulowac taktowanie AGP.

BTW - wiekszosc Soltek'ow FRN2 jest w stanie pracowac na fsb240,a i fsb250 jest osiagalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no masz racje ale jak to ma byc jakis postep w stosunku do nF2 to ja chce fsb250,a z dzielnikiem 1/6 bedzie to raczej nie osiagalne a napewno niezdrowe dla sprzetu jak tunery TV,kontrolery FW itd.,a co za tym idzie bedzie tak jak Lagier pisal,pogorszy sie stabilnosc i zaczna wyskakiwac komunikaty typu "program wykonal blablabla i nastapilo jego zamkniecie"A co do znacznego przyrostu wydajnosci to przesadzasz.Na nF2 mozesz sobie regulowac taktowanie AGP.

BTW - wiekszosc Soltek'ow FRN2 jest w stanie pracowac na fsb240,a i fsb250 jest osiagalne.

ok moze nie az tak znaczacy. ale moze niektorzy pamietaja jak bylo z synchronicznym Intel440BX i konkurencyjnymi pseudosynchronicznymi chipsetami VIA pod PII/PIII/Celeron(2). synchroniczne taktowanie okazlo sie byc najwydajniejszym sposobem na wspolprace miedzy glownymi magistralami w systemie PC. :) masz racje ze kt600 w stosunku do nf2, jesli chodzi o wydajnosc nie jest niczym przelomowym, ale tez nie ma szans na jakies przelomowe rozwiazania dla Athlonow w "przededniu" wejscia na rynek Hammerow. mysle ze nf2 i kt600 to jest szczyt mozliwosci tej platformy. tu nie ma co ulepszac. :) Athlon FSB233 raczej nie pojawi sie juz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok moze nie az tak znaczacy. ale moze niektorzy pamietaja jak bylo z synchronicznym Intel440BX i konkurencyjnymi pseudosynchronicznymi chipsetami VIA pod PII/PIII/Celeron(2). synchroniczne taktowanie okazlo sie byc najwydajniejszym sposobem na wspolprace miedzy glownymi magistralami w systemie PC. :) masz racje ze kt600 w stosunku do nf2, jesli chodzi o wydajnosc nie jest niczym przelomowym, ale tez nie ma szans na jakies przelomowe rozwiazania dla Athlonow w "przededniu" wejscia na rynek Hammerow. mysle ze nf2 i kt600 to jest szczyt mozliwosci tej platformy. tu nie ma co ulepszac. :) Athlon FSB233 raczej nie pojawi sie juz.

no teraz madrze gadasz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno jest pewne:

synchroniczne dzialanie pci i agp wzgledem fsb jest duzo bardziej efektywne niz taktowanie niezsynchronizowanym zegarem

zaslaniacie sie wydajnoscia w obronie nf2 ,a zapominacie o wydajnosci szyn laczacych sam chipset z urzadzeniami peryferyjnymi - paranoja

zablokowanie pci i agp jest bezpieczne ,ale jest tez gorsze - to minus plyty do o/c ,ktorego celem jest wydajnosc ,a nie same MHz

jezeli sie myle to kupujcie Ceterony 2.0 i przekrecajcie do 3.0 ,bedzie duzo MHz i bedziecie szczesliwi

osobiscie to kupie plyte z pci i agp zablokowanym tylko jak na rynku nie bedzie innej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno jest pewne:

synchroniczne dzialanie pci i agp wzgledem fsb jest duzo bardziej efektywne niz taktowanie niezsynchronizowanym zegarem

zaslaniacie sie wydajnoscia w obronie nf2 ,a zapominacie o wydajnosci szyn laczacych sam chipset z urzadzeniami peryferyjnymi - paranoja

zablokowanie pci i agp jest bezpieczne ,ale jest tez gorsze - to minus plyty do o/c ,ktorego celem jest wydajnosc ,a nie same MHz

jezeli sie myle to kupujcie Ceterony 2.0 i przekrecajcie do 3.0 ,bedzie duzo MHz i bedziecie szczesliwi

osobiscie to kupie plyte z pci i agp zablokowanym tylko jak na rynku nie bedzie innej

a Ty znowu snujesz swoje nietrafione teorie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ktorym miejscu nie trafione??

jeszcze raz mowie: daj mi komponenty takie jak twoje i plyte Abit KD7 i mozemy zmierzyc sie na wydajnosc

ale nie zapominaj o niezawodnosci i stabilnosci takiego zestawu.....komponenty takie jak karty video,tunery,kontrolery sa bardzo czule na taktowanie magistrali PCI,jasli masz zamiar uzywac komputera tylko do benchmarkow to OK,ale jesi maszyna ma sluzyc do codziennej pracy i wyzszych celow niz 3dmark to nF2 bedzie o wiele pewniejsza platforma.Oczywiscie mowimy tu o pracy na wysokich magistralach.

A co FRN2 vs KD7 prosze bardzo,nie mam nic przeciwko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze raz mowie: daj mi komponenty takie jak twoje i plyte Abit KD7 i mozemy zmierzyc sie na wydajnosc

ale nie zapominaj o niezawodnosci i stabilnosci takiego zestawu.....komponenty takie jak karty video,tunery,kontrolery sa bardzo czule na taktowanie magistrali PCI,jasli masz zamiar uzywac komputera tylko do benchmarkow to OK,ale jesi maszyna ma sluzyc do codziennej pracy i wyzszych celow niz 3dmark to nF2 bedzie o wiele pewniejsza platforma.Oczywiscie mowimy tu o pracy na wysokich magistralach.

hmm uwazasz ze PCI38-40 jest niestabilne?? jesli masz markowy sprzet (komponenty takie jak karty video,tunery,kontrolery) to nie powinno byc problemow. a wydajnosc wieksza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm uwazasz ze PCI38-40 jest niestabilne?? jesli masz markowy sprzet (komponenty takie jak karty video,tunery,kontrolery) to nie powinno byc problemow. a wydajnosc wieksza.

PCI do 40MHz jest jak najbardziej stabilne,ale powyzej to juz roznie bywa.Moja BIV przy PCI41 robila krzaki w boot sektorze,natomiast maxtor radzil sobie dzielnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma co tu spekulowac.Kiedy pojawia sie Abit'y i EPoX'y na KT600 bedzie wiadomo jak wyglada sprawa O/C.Jedno jest pewne ,zadna z tych plyt nie skloni mnie do pozbycia sie mojego Soltek'a na rzecz KT600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie juz kiedys z kims na ten temat gadalem (jakis uzytkownik KD7) ale musze stwierdzic ze przy fsb 240 synchro nawet KD7 bedzie mial ciezko z pobiciem w wydajnosci takiej platformy. No bo w kocnu na Kd7 osiagniesz ile 200 mhz moze 205 ale to maxx a chocby nawet byl i lepszy to bedzie lepszy tylko w tej jednej chwili a biorac pod uwage dlugotrfala prace np.: 6 m-cy zaloze sie ze nf2 bedzie platforma duzo stabilniejsza i pewniejsza i nie trza sie martwic o urzadzonka PCI (hdd mozna jeszcze jakos schlodzic ale co z innymi urzadzeniami :?) KGB mowisz ze nam chodzi tylko o mhz a tobie nie???? przeciez dzieki zwiekszaniu taktowania fsb zwiekszasz mhzty calego sprzetu i bynajmniej nie mowie tutaj tylko o procu. Ja tam powiem ze wole "spac spokojnie" i nie martwic sie ze lada chwila pojawia mi sie bady na hdd albo calkiem padnie tymbardziej ze klade w ostatnim czasie nacisk na cisze i jak widzisz uzywam baraka a jak pewnie wiesz nie sa to dyski do o/c i 40mhz pci bus konczy sie czesto dla nich "smiercia"

pozdro

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie juz kiedys z kims na ten temat gadalem (jakis uzytkownik KD7) ale musze stwierdzic ze przy fsb 240 synchro nawet KD7 bedzie mial ciezko z pobiciem w wydajnosci takiej platformy. No bo w kocnu na Kd7 osiagniesz ile 200 mhz moze 205 ale to maxx a chocby nawet byl i lepszy to bedzie lepszy tylko w tej jednej chwili a biorac pod uwage dlugotrfala prace np.: 6 m-cy zaloze sie ze nf2 bedzie platforma duzo stabilniejsza i pewniejsza i nie trza sie martwic o urzadzonka PCI (hdd mozna jeszcze jakos schlodzic ale co z innymi urzadzeniami :?) KGB mowisz ze nam chodzi tylko o mhz a tobie nie???? przeciez dzieki zwiekszaniu taktowania fsb zwiekszasz mhzty calego sprzetu i bynajmniej nie mowie tutaj tylko o procu. Ja tam powiem ze wole "spac spokojnie" i nie martwic sie ze lada chwila pojawia mi sie bady na hdd albo calkiem padnie tymbardziej ze klade w ostatnim czasie nacisk na cisze i jak widzisz uzywam baraka a jak pewnie wiesz nie sa to dyski do o/c i 40mhz pci bus konczy sie czesto dla nich "smiercia"

pozdro

Lagier

swiete slowa,podobnie tez sprawa wyglada z dyskami pracujacymi w trybie RAID gdzie nie trudno o demolke przy wysokim taktowaniu szyny,nagrywarkami .... tak wiec nie jest az tak rozowo bez blokady PCI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baracudy nie nadaja sie do o/c ,trzeba dobierac komponenty tak zeby chodzily

Samsungi smigaja sobie ladnie na pci45 ,sa raidy ktore wysypuja sie dopiero powyzej pci48

jakos AMD760 ma zablokowane agp na 66 i nikt o tym nie wspomina,a bylo to juz jakis czas temu ,np. Epox 8K7A+ wyciskal po fsb230 i mogl wtedy wspolpracowac z kazda karta graficzna,trzeba bylo tylko zadbac o HDD w testach

dawalo to duze mozliwosci uzyskania bardzo dobrych wynikow w testach graficznych,bo mozna bylo zastosowac najmocniejsza karte ,a nie taka ,ktora wytrzyma agp115

niestety dopiero z nastaniem nf2 wszyscy zapragneli blokad szyn,wczesniej nie slyszac o takich wynalazkach

nagle stalo sie to niezbedne

jeszcze tylko trzy slowa : MARKETING czyni cuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

baracudy nie nadaja sie do o/c ,trzeba dobierac komponenty tak zeby chodzily

Samsungi smigaja sobie ladnie na pci45 ,sa raidy ktore wysypuja sie dopiero powyzej pci48

jakos AMD760 ma zablokowane agp na 66 i nikt o tym nie wspomina,a bylo to juz jakis czas temu ,np. Epox 8K7A+ wyciskal po fsb230 i mogl wtedy wspolpracowac z kazda karta graficzna,trzeba bylo tylko zadbac o HDD w testach

dawalo to duze mozliwosci uzyskania bardzo dobrych wynikow w testach graficznych,bo mozna bylo zastosowac najmocniejsza karte ,a nie taka ,ktora wytrzyma agp115

niestety dopiero z nastaniem nf2 wszyscy zapragneli blokad szyn,wczesniej nie slyszac o takich wynalazkach

nagle stalo sie to niezbedne

jeszcze tylko trzy slowa : MARKETING czyni cuda

wiesz jesli nie bylo blokad PCI trudno trza bylo sobie z tym jakos radzic ale jesli sa i przy tym mobos maja swietne wyniki w testach to dlaczego z tego nie korzystac :? ciekaw jestem tylko jak bedzie z KT600 czy ten chipset okaze sie dobrym do o/c, ile z niego bedzie mozna wycisnac :? tak czy siak dla mnie nf2 to poki co najlepsza platforma i nie predko ja zmienie ;) :D.

widac mamy rozne poglady :D kiedys juz chyba dyskutowalismy na ten temat i ty i ja dobrze wiemy ze w tej kwestii nigdy nasze zdania sie nie zgodza :? ;) :)

pozdro

Lagier

p.s. co do tego ma marketing :? ja czy mobo jest dobre i co w nim jest dobre czy nie oceniam dopiero wtedy gdy sam je przetestuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym rozwazal to w ten sposob.

Jaka % roznca w wydajnosci byla by na korzysc jedenj z plyt biorac pod uwage calego kompa ? 3%, 4% ?

I teraz tak:

Nforce2 to uz sprawdzony chipset, posiada poprawione dopracowane biosy znane sa jego problemy, zalety itp.

O kt600 narazie ogolnie mowiac to...... goofno wiemy :) jeszcze nikt z nas niema tej plytki, rpzez co niemamy narazei zadnej bezstronnej opini na jej temat

Welug mnie rozsadniejszym i pewniejszym wyborem jest plyta na Nforce2. w koncu nowsze nieznaczy ze jest leprze

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci odpowiem po pierwszych testach kilku płyt na KT600'ce ;)

Tylko kiedy beda te testy oto jest pytanie... ;)

Ostatnie jakie widzałem to jakieś beta płyty i wyniki nie powalały. Wręcz przeciwnie - KT600 był za nFroce2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie jakie widzałem to jakieś beta płyty i wyniki nie powalały. Wręcz przeciwnie - KT600 był za nFroce2

czyli widziales tylko jeden test bo ja widzialem inny i kt600 bylo porownywalnie z nf2. kt600 juz jest w sklepach. lada dzien beda recenzje. poczekajmy. bedzie wszystko jasne. peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli widziales tylko jeden test bo ja widzialem inny i kt600 bylo porownywalnie z nf2. kt600 juz jest w sklepach. lada dzien beda recenzje. poczekajmy. bedzie wszystko jasne. peace

Było porównywalen ale nie lepsze. Poczekam na testy w benchmark.pl i na zagranicznych serwisach i wtedy będę miał wyrobiony pogląd na nowe dziecko VIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu się tyle rozbija o blokowane czy nie blokowane taktowanie PCI, a ja bym chciał zobaczyć ile % mi skoczy wydajność na PCI 41MHz, bo coś mi się nie wydaje, żeby to były oszałamiające rezultaty. Poza tym jak już ktoś napisał taktowanie AGP jest regulowane ręcznie, więc jak komuś za mało 66MHz to niech sobie wrzuci więcej (ja np. jadę na 83MHz). Bierz cokolwiek na NF2, bo póki co to widzę, że VIA nic się nie nauczyła przez ostatnie lata... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...