halloweed Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 Cześć, Proszę o podpowiedzi przy wyborze laptopa, moje wymagania poniżej: - ekran matowy, rozdzielczość FHD, przekątna 15,6" - 17,3" - HDD z możliwością samodzielnego dołożenia SSD bez utraty gwarancji - napęd optyczny - grafika raczej zintegrowana (ma być cicho i chłodno) - nie musi być systemu - obudowa bardziej trwała niż ładna - nowy, nie powystawowy, odnawiany itp. Z producentów: preferowane HP, Dell, ewentualnie Lenovo z serii ThinkPad. Odpada Acer. Przez 99% czasu będę go używał w domu, do przeglądania internetu + pakiet office + rzadko PS i Lightroom. Do gier mam konsolę. Budżet <3k PLN bez SSD. Znalazłem: http://www.morele.net/laptop-hewlett-packard-probook-450-g2-l3q71ea-735162/i nie zdążyłem zamówić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Niewykonalne żeby był w takiej cenie z matrycą FHD. Był w ogóle dostępny jak go znalazłeś? Sklepy czasami nie usuwają po prostu niektórych produktów. W tej cenie jest probook z OS'em ale z matrycą HD. Z dell'a:Dell Inspiron 5558 i5-5200U/8GB/1000 FHD GF920M Wyższa seria inspirona, dobrze spasowana obudowa. Matryca FullHD matowa wg testów jest to IPS z bardzo dobrymi kątami widzenia, dość wysokim kontrastem ale z niską luminacją. Przyzwoite podzespoły. Dobry serwis typu domowego. Seria biznesowa od lenovo, thinkpady E (economiczna wersja):Lenovo ThinkPad E550 i5-5200U/8GB/500GB/DVD-RW FHD Niezłe wykonanie, matryca FullHD matowa antyrefleksyjna. Procesor i5ulv 5-tej generacji Broadwell + integra broadwell'a. Ergonomiczne kształty, wodoszczelna klawiatura. Z serii 'biznesowej' ale także bardziej eco od prawdziwych latitude: Dell Latitude 3550 i5-5200U/8GB/1000 GF830M FHD IPS Dell Latitude 3450 i5-5200U/8GB/1000 FHD IPS Niezłe wykonania. Dobrze spasowane obudowy. Matryce FullHD IPS matowa dobrej jakości, o pełnym pokryciu barw sRGB. Pojemne bateria 7000mAh. Sprzęt nowy z pełną gwarancją dla serii biznesowej - 3letnią typu NBD - naprawa następnego dnia roboczego u Ciebie na miejscu przez serwisanta. Ewentualnie coś mocniejszego innej marki w tej cenie:Acer E5-572G i5-4210M/8GB/500/DVD-RW/Win8X GT840M FHD Mocne procesor i5 serii M o pełnym wysokim taktowaniu. Matryca FullHD matowa TN. Pojemna bateria 6-komorowa 5000mAh. System operacyjny w zestawie oryginalny. Gwarancja 2-letnia z serwisem 'door to door'. http://www.acer.com/ac/pl/PL/content/standard-warranty Edytowane 21 Lutego 2016 przez wmk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halloweed Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 Cześć, Dzięki za propozycje - pewnie coś z nich wybiorę. Chciałem jeszcze dopytać o kwestię instalacji SSD (dodatkowo - preferowane, lub zamiast HDD) a zachowanie gwarancji. Jakiś czas temu pisałem do sklepu x-com o możliwość wymiany HDD na SSD w modelu Vostro, ktoś ze sklepu odpisał że można to zrobić lecz traci się 3 letnią gwarancję... Jak będzie z pozostałymi wymienionymi przez Ciebie modelami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 Cześć, Dzięki za propozycje - pewnie coś z nich wybiorę. Chciałem jeszcze dopytać o kwestię instalacji SSD (dodatkowo - preferowane, lub zamiast HDD) a zachowanie gwarancji. Jakiś czas temu pisałem do sklepu x-com o możliwość wymiany HDD na SSD w modelu Vostro, ktoś ze sklepu odpisał że można to zrobić lecz traci się 3 letnią gwarancję... Jak będzie z pozostałymi wymienionymi przez Ciebie modelami? Z tego co ja wiem - producenci nie zabraniają wymiany dysku / upgrade na SSD czy np. dorzucania RAM'u - te podzespoły podlegają wymianie, nie są wlutowane jak proc. czy grafika. Sam x-kom dokonuje wymiany dysków we własnym zakresie lub na życzenie klienta. Co do Thinkpada - podałem go wyżej. Nie waży niestety 1,8kg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halloweed Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 Ostatecznie kupiłem mój pierwszy typ, tzn. Probooka 450 G2: http://siglo.pl/komputery_i_telefony/komputery_i_tablety/komputery/notebooki/notebook_hp_probook_450_g2_15_6_k9k93ea.html Ostatnia sztuka w sklepie z FHD, systemem i 8GB pamięci (więcej niż w opisie). Sprzęt fajny, dobrze zrobiony, wygląda solidnie. Matryca taka sobie, wydaje się wyprana z kolorów - pewnie efekt przesiadki z dużego IPSa na TN. Pracuje cicho, wystarczająco szybko jak na moje potrzeby. Jutro aplikuję mu SSDka ;) Generalnie jestem zadowolony i spokojnie mogę polecić ten model. pzdr /b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 W fajnej cenie go dostałeś. No matryce w tych typowo biznesowych modelach "[gluteus maximus] nie urywają" no ale nie można mieć wszystkiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) Mam okazję bawić się czasem najnowszymi laptopami i jak się bliżej przyjrzeć, to dzisiejsze TN w lapach, to nadal kupa (nie tylko pod wzgl. gamutu, który jest bardzo wąski). Laptopowe IPS może pupy nie urywają, ale jest znacznie lepiej od TN. Edytowane 24 Lutego 2016 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halloweed Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Hej, Chciałem się zabrać z instalację SSDka i...okazało się, że SSD SanDisk'a jest już na pokładzie (model sdssdhii 480g) xD Nie zauważyłem tego wczesniej ale komp szybko się włącza, myslalem że to przez nowy system :) Taka miła niespodzianka oprócz nadmiarowego RAMu xD pozdrawiam wszystkich! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Mam okazję bawić się czasem najnowszymi laptopami i jak się bliżej przyjrzeć, to dzisiejsze TN w lapach, to nadal kupa (nie tylko pod wzgl. gamutu, który jest bardzo wąski). Laptopowe IPS może pupy nie urywają, ale jest znacznie lepiej od TN. Jasne, że tak. Ale w tych biznesowych laptopach skupiają się bardziej na wytrzymałości i użyteczności niż na jakości ekranu. No coś za coś. W tej cenie nie ma co liczyć na zbyt wiele. Hej, Chciałem się zabrać z instalację SSDka i...okazało się, że SSD SanDisk'a jest już na pokładzie (model sdssdhii 480g) xD Nie zauważyłem tego wczesniej ale komp szybko się włącza, myslalem że to przez nowy system :) Taka miła niespodzianka oprócz nadmiarowego RAMu xD pozdrawiam wszystkich! No to zrobiłeś super interes. Za 2,6k HP 450 G2 z FHD, 8GB RAM i 500GB SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Coś to trochę nieprawdopodobne, może to dysk HDD+8GB express cache? (hybryda) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Przecież podał model. Nie możesz sobie sprawdzić czy to ssd czy hybryda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wmk Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Nie zauważyłem? Dzięki za info, ciekawa oferta jak za nowy sprzęt. Aż nadzwyczaj. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...