baba12 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Witam, chciałbym z racji ceny zrobić z kamery internetowej aparat. Wstępnie miałem kupić aparat ale może uda się taniej kupić kamerę z taką funkcją a zdjęcia będą podobnej jakości. Zdjęcia będą robione na statywie w ciemnych warunkach. - Samsung Galaxy S6, (zastanawiałem się aby w przy okazji wymnieć telefon) - lustrzanka/ cyfrówka do 1tys zł - bądź jakaś kamera internetowa, bądź aparat podpięty na stałe pod kompa. w cenie trochę mniejszej jak reszta. Uda się takie coś zrobić ?? Ewentualnie jak to się ma do SONY CYBER SHOT DSC-QX10 ? Edytowane 21 Lutego 2016 przez baba12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) CZego to zdjęcia mają być i co to znaczy ciemne warunki, kamery internetowe ze swoimi matrycami i [ciach!]ianym użytecznym ISO nie nadają się do takich zastosowań. Edytowane 28 Lutego 2016 przez sanoj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitras Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Dokładnie tak jak napisał @sanoj Jak dla mnie tylko lustrzanka bo nawet statyw nie zapewni przyzwoitej jakości przy długich czasach naświetlenie i beznadziejnym ISO kamerek internetowych. Szum wprowadzony przez przetwornik kamerki podczas długiego naświetlania skutecznie zniszczy zdjęcie, podobnie będzie ze smartfonem. Sony jest tu jakimś kompromisem choć za te pieniądze można kupić przyzwoite używane "lustro" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba12 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Też tak myślę. Rozważam jeszcze smartfona, S6 radzi Sb całkiem nieźle w trudnych warunkach. Zdjęcia będą robione obrazom na szkle/szybie, obrazy są podświetlane diodami LED i tylko to światło będzie wykorzystane do zjdęcia. Format A4. Jaki aparat podolał by temu zadaniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitras Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Do tego tego typ fotek będziesz potrzebował filtra polaryzacyjnego (unikniesz odbić w szkle) Do wydruku A4 musisz patrzeć coś powyżej 8,7 magapiksela np. Canon 1100D http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-110618?string=canon%201100&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-fuzzy-v1-ele-1-5-0205&order=m P.S. tu masz wyszczególnione formaty jakie można uzyskać w zależności od rozdzielczości zdjęcia http://www.fizykon.org/foto/pfc_obrobka_fotografii_przeliczanie_pikseli_na_cm.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Też tak myślę. Rozważam jeszcze smartfona, S6 radzi Sb całkiem nieźle w trudnych warunkach. Zdjęcia będą robione obrazom na szkle/szybie, obrazy są podświetlane diodami LED i tylko to światło będzie wykorzystane do zjdęcia. Format A4. Jaki aparat podolał by temu zadaniu ? Oj to w takich warunkach oświetleniowych odpadają jakiekolwiek kamerki internetowe i telefony... lustrzanka, tryb manual i pojęcie o rodzajach pomiaru światła by to miało jakąś jakość. Tak jak wyżej kolega napisał, polarka na szkło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba12 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2016 Tz tak. Format obrazu będzie A4, zdjęcie będzie robione z odległości 1-2m od obrazu. Zdjęcia nie będą drukowane, będą tylko i wyłącznie na PC. Mówicie o filtrze polaryzacyjnym, lecz te obrazy będą podświetlane LEDami czyli nie mogę używać lampy w aparacie. Mniej więcej będzie to coś takiego: Tylko tutaj jest jasno w pokoju, Ja będę chciał robić w ciemności dla lepszego efektu led. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba12 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2016 Pomoże ktoś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdebik Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2016 Kup cokolwiek co pozwoli Ci fotografowac w pelnym manualu z raw'ami. Ponic Canony mozna hakowac i wyciagac z nich rawy timelapsy etc. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baba12 Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2016 http://allegro.pl/olympus-stylus-xz-2-12-3mpx-f-1-8-2-5-gwarancja-fv-i6019967356.html ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakupc Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 Szczerze mówiąc polecam zrobić odwrotnie. Każda lustrzanka cyfrowa nadaje się na kamerkę. Zależy też jaki masz budżet. Poczytaj sobie zestawienie aparatów http://www.ceneo.pl/lp/Wybieramy_lustrzanke_dla_amatora Może zmienisz zdanie, tym bardziej, że aparat zawsze się przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 http://allegro.pl/olympus-stylus-xz-2-12-3mpx-f-1-8-2-5-gwarancja-fv-i6019967356.html ?? To jest bardzo dobry sprzęt jak na kompakta przystało (tylko trochę drogo). Imo załatwi sprawę i z twoją wiedzą nie ma co się szarpać na lustrzanki, można też rozważyć jakiegoś prostego bezlusterkowca w tym budżecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...