saslanides Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Hej mój komp 4690k na 4,5ghz msi mpower z87 bios 1.a0 evga 970 coirsair 850W zmieniłem dzisiaj pamięci w komputerze. miałem 2x 4 gb jedna kość była goodramu 1333, 2 nanyi 1600. Ogólnie brzydka konfiguracja Zamieniłem na 2x Hynixy 8gb 1600 i komputer dział wolniej. Potrafi złapać zwieche na sekunde przy otwartym samym winampie i lecacej w nim muzyki (zacina ona się wtedy). Kursor potrafi się zaciąc jakby był odpalony prime95. W Heroes of the storm na mapach na których miałem normalnie 150 fpsu i 90 w tf mam 150 na nawet potrafi spaśc do 15 w tf.\ Kości w slotach 2 i 4 Ustawienie domyslnych wartosci procka w biosie pogarsza sprawę Memtest86 nie wykrył żadnych błędów HELP Edytowane 22 Lutego 2016 przez saslanides Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 Wyłącz plik wymiany na dzień dobry. Procek ma cały czas "4 rdzenie"? Plan zasilania max wydajność? Zaktualizuj bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saslanides Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Procek jest na sztywno na 4,5 plan wysoka wydajność usunąłem wirtualną pamięć, Biosa zaktualizowałem, Odpaliłem Wieśka i zobaczyłem pokaz slajdów. W hotsie się poprawiło nie mam już tak gigantycznych dropów Edytowane 23 Lutego 2016 przez saslanides Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 usunąłem wirtualną pamięć tzn? Powrót do starych kości powoduje ustąpienie problemu? Grafika pracuje pcie x16@x16? Sprawdzisz w gpu-z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saslanides Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/change-virtual-memory-size#1TC=windows-7 Wujek Google mowi ze przy 16gb i ssd moze zwiekszyc wydajność Grafika jest w x16x16zaraz włoże stare ramy Edit: Stare ramy bez wirtualnej pamięci wiesio sie nie odpala windows daje komunikat braku pamieci Z WP chodzi tak jak pamiętam jak grałem czyli płynnie bez mikrozacinek itd Edytowane 23 Lutego 2016 przez saslanides Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Wyłącz plik wymiany na dzień dobry. nieraz są programy co potrzebuja tego - wiec zamiast wyłaczyć wystarczy zmniejszyć [i ustawić na sztywno wielkość] sprawdzałes takty ramu? może mają profil xmp Edytowane 23 Lutego 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 Sugerowałem wyłączenie pliku wymiany, bo system automatycznie ustala jego rozmiar proporcjonalnie do ilości zainstalowanego ramu. Duży plik wymiany mógłby teoretycznie obciążyć hdd. Przeprowadziłbym testy z jedną kością ramu ale z włączonym plikiem wymiany, 8GB bez pliku wymiany jak widać to mało. Zapodaj może screen z cpu-z. Ze wszystkich zakładek w jednym pliku, odpak cpu-z tyle razy ile ma zakładek i porozsuwaj okna po pulpicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) wypadałoby bios 1.B wrzucić bo cos takiego napisali: Improved memory compatibility. może pomoże [oczywiście flaszuj na starej pamięci] . Duży plik wymiany mógłby teoretycznie obciążyć hdd. najpierw musiałby zapchać te 16 giga ;) Edytowane 23 Lutego 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saslanides Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 przerzuciłem plik wymiany z ssd na hdd i dałem windowsowi samowolkę w wielkości. Zjadł 16 GB ale wszystko chodzi płynnie. Mama nadzieję że więcej się nie zepsujedzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2016 czyli żadne rozwiązanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saslanides Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) po restarcie kompa problem powrócił tzn.wiesiek novigrad 45-45-45-45-45-5-5-45-45-45 fpshots tf 15 fps w windowsie najmniejszych zacinek skoków zużycia w idlu na 1005 itd aktualnie bios najnowszy plik wymiany na hdd 16gb http://imgur.com/SVzRu9E Edytowane 24 Lutego 2016 przez saslanides Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 Clear cmos robiłeś? Ile masz wolnego miejsca na hdd i ssd? Nie przegrzewa się nic? Nie odpiął się cooler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saslanides Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 ssd 22 hdd 80ccmos zrobiłem przed chwilą nic nie dał przełozenie kosci nie pomagacooler trzyma jak nalezymiałem hipoteze ze jedna kosc cos psuje bo odpalam wiesia ide przez rynek afterburner pojkazuje zuzycie 7,8 ,dokładam kart w chromie do ~9, ścina reset odpalam wieska jako jedyny program 7 gb zuzycia 45-45-45-45-45-5-5-45-45-45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 To sprawdź może na jednej ósemce, potem na drugiej osobno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saslanides Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) testowałem je w różnych konfiguracjach i różnych slotach (wiesiek) pojedynczo, właczony plik wymiany HDDobie kości na pierwszym odpalniu nie sprawiaja problemów, reset , odpalam ponownie nie ma problemow, reset, odpalam ponownie ściny freezy (nawet na 10 s) 5 fps podwójnie, wyłączony plik wymiany to samo tylko przy 3 odpaleniu freezy były krótsze maks 2-3 s przy podwojnych starałem sie miec otwarte milion kart w chromie, worda, exela itd żeby przekraczać 8 gbtemperatury normalne Edytowane 24 Lutego 2016 przez saslanides Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Miałem podobne zachowanie na moich pamięciach, też skoki wydajności, ściny, a nawet wywalanie sterownika graficznego, występowały także problemy z bootowaniem. Musiałem zjechać z taktowaniem pamięci, ale wyostrzyłem timingi i od tamtej pory zero problemów. Co ciekawe czasem PC "załapał" i był w 100% stabilny. No ale za cholerę nie mogłem utrzymać 2400MHz żeby sytuacja się nie powtarzała... Edytowane 25 Lutego 2016 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saslanides Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Zmniejszyłe takty i dołożyłem 0,1 V ale teraz nie popełnie tego błedu że wszytko narazie pięknie działa Jest ok narazie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2016 Wyłącz plik wymiany na dzień dobry. Procek ma cały czas "4 rdzenie"? Plan zasilania max wydajność? Zaktualizuj bios. Wyłączenie pliku wymiany nie jest dobrym pomysłem, spora ilość softu wymaga nadal pamięci wirtualnej. Lepiej ustawić go w tym przypadku na stały rozmiar 4GB, przy takiej ilości ramu wystarczy w zupełności, na najszybszym możliwym dysku talerzowym. Co do samych ustawień, to poustawiaj timingi, i podnieś VRam na 1.7 - 1.75V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...