DreamerDream Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Na samym początku mowię, że jest już problem z samym znalezieniem modelu płyty głównej oraz wersji biosu. Szukałem w google, ale z marnymi skutkami więc postanowiłem znaleźć pomoc na forum bo nie wiem jak zaktualizować bios. Chciałem sobie zaktualizować bios. Niestety na program do aktualizacja ze strony producenta (Samsung) nie mam co liczyć, bo on nie ma bieżących sterowników. Najpierw chciałem się dowiedzieć jaką mam w ogóle płytę główną i już zainstalowaną wersje oprogramowania do niego i tu zaczynają się schody. Mój laptop to Samsung np355e7c-s03PL z win 8.1. Program everest nie wyświetla mi pożądanych informacji. Jakimś tam innym programem (po pewnym kombinowaniu z innymi które mi albo nie wyświetlały, albo pokazywały, że mam płytę główną firmy samsung >.>) odkryłem, że mam płytę główną z "American Megatrends". Na ich stronie znajduje się program do ustalania modelu płyty głównej i po odpaleniu mam to: . . . dużo mi to nie dało. Potem odkryłem, że mogę bez dodatkowych programów zdobyć konkretniejsze informacje No i nie wiem co mi ta informacja daje. Ze strony American Megatrends jest zip z programem do aktualizacji, ale tu są kolejne schody. Są 3 foldery: Aptio, AptioV, AmiBIOS w których jest wiele innych folderów, a w nich kolejne zipy i nie wiem co mam wybrać. Nawet nei wiem czy w ogóle niepotrzebnie się z tym męczę bo może się okazać, że aktualnie mam ostatnią wersje biosa jaka wyszła i nawet o tym nie wiem, bo nawet nie mam (albo po prostu nie wiem) jak to sprawdzić. Edytowane 25 Lutego 2016 przez DreamerDream Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Nic nie wiesz. Wiesz może w jakim celu chcesz aktualizować bios? Nudzi ci się? Chcesz coś zepsuć, by mama kupiła nowy laptop czy może coś rzeczywiście jest problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DreamerDream Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Wyczuwam duże pokłady nienawiści :( Spokojnie jeśli mój post jest tak niesamowicie zły to po prostu napisz coś w stylu "podaj powód czemu miałbym nie zamknąć tematu" czy coś, a nie wyjeżdżać z testami jakbym miał 12 lat :o Hejty w komentarzach pod newsami nie trzeba przenosić też na forum. Chciałem zaktualizować w dwóch celach. 1. Niektóre gry są wybredne z prockami amd (np. Saints Row i w większości przypadkach aktualizacja biosa pomogła). Wiem, że zaraz napiszesz "na laptopach się nie gra, szczególnie takich słabych), ale sporo używam laptopa + nie gram w najnowsze gry AAA więc mi starcza :) 2. Mam nadzieje, że to może coś pomóc w związku z BSOD. W przypadku gdy miałem w opcjach zaznaczone AMD Dual Graphic łapało mi często blue screeny. Bez tej opcji nie miałem żadnych problemów. Stąd wiem, że to jest związane oprogramowo, a nie sprzętowo, ponieważ od czasu zaktualizowaniu sterowników graficznych na 15.7 tuż po tym jak wyszły (w wersji 14 miałem rzadziej blue screeny w porównaniu do 13) tylko raz złapałem bsod z włączona opcją Dual Graphic jednak z niewyjaśnionych przyczyn musiałem wtedy zrobić reinstalacje sterowników z karty graficznej bo po blue nie mogłem zmienić jasności ekranu. Z tego też powodu robię masową aktualizacje wszystkiego. Opcja Dual Graphic nie daje jakiegoś dużego kopa więc to nie jest wielka strata bez niej, ale skoro jest to fajnie by było móc ją używać bez żadnych problemów. Edytowane 25 Lutego 2016 przez DreamerDream Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Co tak wszyscy rzucają się o traktowanie jak xx latka? Ostatnio jeden taki zbeształ mnie "nie traktuj mnie jak dziecko, mam 16 lat" ;) Jedyne miejsce, gdzie możesz znaleźć bios to strona producenta płyty czy laptopa. Wszelkie inne pliki wiąz\żą się z dużym ryzykiem. Wgrywając nieodpowiedni bios możesz uceglić sprzęt na zawsze. Na stronie Samsunga nie widać żadnego biosu do pobrania. Nie znam funkcjonalności narzędzia SW Update, może potrafi wyszukiwać uaktualnienia biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Napisz do supportu Samsunga i zapytaj. Na stronce nie widać żadnego BIOSa do pobrania, czy to w europejskiej wersji czy hamerykańskiej. W sumie też nie zdziwiłbym się gdybyś miał najnowszy bios ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 Samsung ma dedykowany program do update BIOS, który nazywa się BIOSUpdate. SW Update teoretycznie też powinno prezentować BIOS gdyby był dostępny do ściągnięcia. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DreamerDream Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Niby od wszelakich sterowników jest ich program "samsung update", ale kiedy reinstalowałem sterownik do karty graficznej ten mi pokazywał "najnowsze" sterowniki w wersji 13 więc jest duże prawdopodobieństwo, że z biosem będzie podobnie. Co do programu BIOSUpdate nie wiedziałem, ale tylko w googlach coś mi znajduje (nie umiem go znaleźć na stronie samsunga). Edytowane 25 Lutego 2016 przez DreamerDream Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Najnowsze sterowniki jakie udostępnił Samsung, nie jakie w ogóle są dostępne. BIOS na 100% będzie w tym Samsung Update najnowszy jaki jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DreamerDream Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2016 Użyłem go i mi zaktualizował :) Dziękuje za pomoc. Temat można zamknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...