Skocz do zawartości
jakac

Gorące MOSFET

Rekomendowane odpowiedzi

Zazwyczaj nigdy ich nie dotykałem, ale dzisiaj się to zmieniło a skutki to poparzone paluchy :oops: . nie wiedziałem że te cholerstwo się tak grzeje 8O , now więc co mi proponujecie Czy zwykłe radiatory typu HDC-08 wystarcza na takie coś :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pociąłem stary radiator od duronia i przykleiłem na thermopox- chłodzę pasywnie. Z drugiej strony płyty (3 układy mam po jednej i 3 po drugiej stronie mobo) naleiłem na nie miedziany płaskownik (thermopoxem) który następnie przesmarowałem pastą silikonową - przykręciłem mobo do blachy obudowy- blacha służy jako wielki radiator.

Widzę że masz vmoda mobo- to powód nadmiernego grzania. UWAŻAJ!!! Widzialem przypadek odlutowania mofsetów/mosferów (nie wiem jak powinno być) na skutek zbyt wysokiej temperatury. Odlutowaly się, zwarły i po płycie 8O .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pociąłem stary radiator od duronia i przykleiłem na thermopox- chłodzę pasywnie. Z drugiej strony płyty (3 układy mam po jednej i 3 po drugiej stronie mobo) naleiłem na nie miedziany płaskownik (thermopoxem) który następnie przesmarowałem pastą silikonową - przykręciłem mobo do blachy obudowy- blacha służy jako wielki radiator.

Widzę że masz vmoda mobo- to powód nadmiernego grzania. UWAŻAJ!!! Widzialem przypadek odlutowania mofsetów/mosferów (nie wiem jak powinno być)  na skutek zbyt wysokiej temperatury. Odlutowaly się, zwarły i po płycie  8O .

o kurde to ja chyba lepiej zmniejszę częstotliwość proca bo dzisiaj jak dotknąłem to tak jak bym czajnika z wrzącą wodą dotknął Cały dzień mnie paluchy nawalają :twisted:

Ja mam tylko po jednej stronie MOS FET

ale chyba zrobię tak jak ty potnę radiator bo waterblock to przesada :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest źle ? to po co poprawiać ?

w moim śp. epoxie RDA+ mosfety strzeliły... mobo wymienili (na duzo gorsze :( )

No to cie wydupczyli :/ Jak zamieniac to albo na to samo albo na lepsze jak nie ma tego samego sprzetu..

Sorty ale nei wiem co wy dotykacie bo nei wiem co to est ale spoko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest źle ? to po co poprawiać ?

w moim śp. epoxie RDA+ mosfety strzeliły... mobo wymienili (na duzo gorsze :( )

No to cie wydupczyli :/ Jak zamieniac to albo na to samo albo na lepsze jak nie ma tego samego sprzetu..

Sorty ale nei wiem co wy dotykacie bo nei wiem co to est ale spoko ;)

To takie czarne kostki tuż obok gniazda CPU- w ich pobliżu powinno być kilka dużych kondensatorów (to takie walce ;-) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyklej pozadny radiator i po sprawie

u mnie na 2200MHz i 1.85v tranzystory zimne ,ale slyszalem ze po vmodzie robia sie gorace

na szczescie na Abicie jest sporo miejsca na przyklejenie jednego duzego radiatora na wszystkie tranzystory

duzu to plus wzgledem Epoxa na ktorym musze sie gimnastykowac z malymi radiatorkamiprzyklej pozadny radiator i po sprawie

u mnie na 2200MHz i 1.85v tranzystory zimne ,ale slyszalem ze po vmodzie robia sie gorace

na szczescie na Abicie jest sporo miejsca na przyklejenie jednego duzego radiatora na wszystkie tranzystory

duzu to plus wzgledem Epoxa na ktorym musze sie gimnastykowac z malymi radiatorkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakac jaki jest sens ustawiania tak procesora XP2000@3000 (100x24) 1.96V drut mod ? szyna 100mhz ? wedlug mnie glupota

Dlaczego głupota . Zobacz jaką on ma płyte głowną bez a na końcu (chyba wiesz co to oznacza). Jak na taki zabytek to świetny wynik i tylko gratulować!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jatysz mam gorące mosfety na płytce(proc ponad 90 Watów ciągnie), ale się tym nie przejmuję, bo takie to potrafią wytrzymać nawet ponad 100 stopni. Ale jak chcesz to przyklej radiatorki. Napewno poprawisz im warunki pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jatysz mam gorące mosfety na płytce(proc ponad 90 Watów ciągnie), ale się tym nie przejmuję, bo takie to potrafią wytrzymać nawet ponad 100 stopni. Ale jak chcesz to przyklej radiatorki. Napewno poprawisz im warunki pracy.

Owszem potrafia wytrzymac 100C a nawet 150C ale nie o to chodzi. Wraz ze wzrostem temperatury zmieniaja sie parametry polprzewodnikow i np. rosnie mocno poziom "szumow"

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon też ma wytrzymać 85 czy 95*C i teżsię nie przejmować ?

jutro obmacam mojąpłytkę i zobaczę czy u mnie mosfety są gorące, tak na wszelki wypadek :) .

zawsze to jednak niższa temp = lepsze warunki pracy = stabilniejsze napięcia i większa żywotność. koszt nędzne 5 złociszy na radiatorki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jadra AMD maja po 80C.

Wedlug firmy do wartosci z odczytow mobo musisz dodac ok. 30C, zeby otrzymac faktyczna temperatura wnetrza jadra.

a dokladnie jakies 15-20'C,taka miej wiecej jest roznica temperatur odczytywanych odpowiednio z czujnika na plycie ,a tymi z diody termicznej procesora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jadra AMD maja po 80C.

Wedlug firmy do wartosci z odczytow mobo musisz dodac ok. 30C, zeby otrzymac faktyczna temperatura wnetrza jadra.

jadro procesora to moze miec max 150C ,wtedy na zewnatrz jest 85-95C ,wiec raczej 60C trzeba dodac

zreszta nas nie obchodzi temp wnetrza proca tylko jego obudowy ,a ta nie moze przekroczyc 90-95C (najwieksza ilosc Duronow i Athlonow) i ta temp wlasnie mierzy dioda termiczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Our current AMD processors are specified to have a die temperature of 0°C - 90°C or 0°C -95°C, depending on the CPU model.

These are the temperature ranges we specify our products to. We cannot guarantee any reading you get from the motherboard, using the BIOS or

third party monitoring software. As a general guideline, the temperature difference between the die and the bottom of the CPU is about 30°C.

It is worth noting that the maximum temperature of the CPU is reached when running heavy applications such as 3D Games etc… Therefore one

should allow an extra 10-15°C for safety if you are reading from the BIOS set up.

An approximation to the typical reading from a BIOS or an external software utility is expected to be around 60ºC-65ºC or lower.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyklej pozadny radiator i po sprawie

duzu to plus wzgledem Epoxa na ktorym musze sie gimnastykowac z malymi radiatorkamiprzyklej pozadny radiator i po sprawie

Wlaśnie taką płytę mam (8KHA+) i po vmodzie... MASAKRA!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi