Skocz do zawartości
Darth Revan

Acer Predator XB271HU vs ASUS MG279Q

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję żebyś zapoznał się z polityką "martwych pikseli" producenta, zanim zdecydujesz się na jakikolwiek 144 MHz na IPS. Moim zdaniem tylko monitory z gwarancją "0" martwych pikseli powinny być brane pod uwagę. Sam zakupiłem Asusa MG279Q w zeszłym roku. Moje doświadczenia z "obcowaniem" z tym monitorem wyglądają następująco:

1. Pierwszy zakupiony był reklamowany po kilku dniach z powodu "martwych pikseli" (głównie ciemnych). Serwis stwierdził, że wymiana matrycy na nową trwałaby kilka tygodni - decyzja: zwrot gotówki.

2. Drugi zakupiony też był reklamowany po kilku dniach z tego samego powodu. Serwis również stwierdził, że wymiana matrycy na nową trwałaby kilka tygodni - decyzja sklepu: nowy monitor.

3. Trzeci monitor też był reklamowany po kilku dniach z powodu "martwych pikseli". Serwis odesłał mi tym razem z wymienioną matrycą.

4. Trzeci monitor z drugą matrycą podziałał jakieś dwa tygodnie - tylko dlatego że chciałem się jeszcze nacieszyć kolorami, wielkością i "freesyncem", bo oczywiście nie "martwymi pikselami". Znowu odesłanie do serwisu.

5. I właśnie czekam na dalszy rozwój sytuacji. Najchętniej zostałbym z MQ279Q, ale oczywiście pod warunkiem że będzie sprawny w 100%. Nie dopłacałbym do G-synca. Nie odczuwałem różnicy w odbiorze pomiędzy włączeniem freesynca (warunek powyżej ~40 klatek) i włączeniem 144Hz, więc moim zdaniem 144Hz może być używane zamiennie z "G-sync / Freesync".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi