Chlebu Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Witajcie! Mój obecny konfig to: C2Q Q9300@3,2GHz Asus P5Q Deluxe TT Smart SE 530W i ... Radeon X700 Pro xD wygrzebany z szafy, bo dzisiaj padł GF8600GT... Korzystam z oprogramowania CAD (projektowanie PCB, również w 3D), Eclipse do programowania (kompiluje na wielu rdzeniach) i Visual Studio. W gry raczej nie gram. Od czasu do czasu LFS. KiCad działa poprawnie (na pierwszy rzut oka), ale Altium Designer Viewer nie wyświetla mozaiki PCB (czarne tło tylko). Jaką możliwie najtańszą kartę graficzną byście polecili? Raczej z używanych. Czy może lepiej sprzedać mobo + c2q i kupić coś ze współczesną integrą, która pewnie padnięte 8600GT wyprzedza o lata świetlne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nokitel_2160 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgodnie ze specyfikacją AutoCAD 2016 do w pełni efektywnej pracy potrzeba dość mocnego sprzętu. Właściwie to wymagania mnie zaskoczyły.Chyba najlepszym wyjściem będzie zakup czegoś współczesnego - nie mówię o najdroższych Skylake czy Broadwell-E ale co najmniej i5 Haswell (lepiej i7 ale nie "K"), co najmniej 8GB RAM i karta graficzna co najmniej GTX760 (albo K2600Q 2GB) oraz co najmniej tanie SSD 256GB. Oczywiście to jest scenariusz idealny. Jeśli nie chcesz inwestować aż takiej kasy, to zakup używanej ale w dobrym stanie GTX 760 nie będzie złym pomysłem ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Z AutoCADa nie korzystam. Altium ma największe wymagania, wymaga "GT 640 series or AMD® Radeon® HD 7770, 1024MB" ale to tylko Viewer w moim przypadku. Projekty do 8 warstw o relatywnie nie wielkiej ilości komponentów. Rysuję w KiCadzie na którym na 8600 GT nie było źle. Hobbystyczne projekty. Na nowy PC mnie nie stać i i5 sobie odpuszczę. Co z nowoczesnych CPU oferuje zbliżoną wydajność do Q9300? Jak wypada w stosunku do niego APU od AMD (zadania wielowątkowe typu kompilacja kodu)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...