clapol Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Mam taki malutki problemik otóż posiadam dość leciwą płyę główną soltek sl-65dv (pod PIII wiek około 3-4 lat). kupiłem sobie nowy dysk Seagate 80Gb i ten dysk jest widziany przez system jako 12Gb (bios podaje ze jest to dysk ST80.... natomiast w fdisku widze tylko 12GB) Torche mi szkoda tak dużej ilości miejsca. Więc tutaj moje pytanie..... Jak to zrobić by był cały dysk widoczny i dostępny w systemie Dla wiadomości: system: win98, a dysk jest na 100% sprawny (na PIV płytka MSI -widać 80GB) prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Moze update BIOSu cos da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Fdisk nie rozpoznaje tak dużych dysków. Albo podawaj w nim wielkości procentowo albo spróbuj załozyć partycje innym programem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blood_reksio Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Zmiana biosu prawdopodobnie niewile to pomoże. Wejdź na stronę producenta dysku, na pewno znajdziesz tam program do partycjonowania dysku, programy te potrafią oszukiwać bios plyty tak więc mimo, żę masz płytę ktora nie rozpoznaje prawidłowo dysku po podzieleniu dysku na partycje będziesz mial cały dysk do dyspozycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigzzgib Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Ogranicz pojemność dysku zworką do 32 gb powinno pomóc, robiłem tak gdy płyta nie widziała mi dysku 40gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek_36 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Ogranicz pojemność dysku zworką do 32 gb powinno pomóc, robiłem tak gdy płyta nie widziała mi dysku 40gb i 48 GB do kosza.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigzzgib Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Ogranicz pojemność dysku zworką do 32 gb powinno pomóc, robiłem tak gdy płyta nie widziała mi dysku 40gb i 48 GB do kosza.... lepsze 32 niż 12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz994 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 A gdy by tak na innej nowej płycie podzielić ten dysk na dwie czy trzy partycje to wtedy już powinno być OK z rozpoznaniem. 80gb to duży dysk, moja płyta BX też sprzed 3 lat (wersj biosu z września 2000) maxymalnie obsłuży 40gb a szkoda :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Jest do Seagata programik Disk Manager który robi z twardzielem wszystko co się chce. W przypadku starego biosu i braku nowego problem dużego dysku rozwiązuje specjalnym wpisem w MBR. Bios widzi mały dysk ale windowsy już prawidłowo. Jak chcesz to ci podeślę, zapodaj tylko adres. :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 a nie mozna kupic kontrolera?? kiedys slyszalam o tym kumpel mial stara plytke i kupil Barakude 60 gb tez mu nie "widzialo" calego dysku kupil kontroler i wszystko bylo ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koralik Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Spróbuj fdiska z winME. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 sprobuj go sformatowac partiton magic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xior Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 a nie mozna kupic kontrolera?? kiedys slyszalam o tym kumpel mial stara plytke i kupil Barakude 60 gb tez mu nie "widzialo" calego dysku kupil kontroler i wszystko bylo ok.potwierdzam miałem podobny problem z dyskiem zakup kontrolera załatwił sprawę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmacka Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 wpierw uaktualnij bios http://www.soltek.de/downloads/bios/65dv-j82.bin coprawda nie pisza w 3 ostatnich wersjach nic o podniesieniu granicy wielkosci dysku ale bios jest z 2001/06/13 wiec warto sprobowac na moim drogim kompie jest stary gigabyte super socket 7 na chipie ali, z ostatnim biosem nie ma problemu z dyskami do 80 GB, wierzyc mi sie nie chce zatem,ze do twojego solteka ostatni bios nie zmienia sytuacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes_s Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 Polecam zająć się tym partion magic na innym kompie. Sam ostatnio bawiłem w robienie partycji u kumpla i fdisk wykrywał tylko 12GB z 80GB... Pomógł partition magic... raz, dwa, trzy i wszystko zrobione. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Jeśli BIOS wykrywa poprawnie dysk 80GB to żaden problem. Urzyj Ranisz i zrób partycje zero bulu. Gorzej jak bios ma kłopoty z HDD w tedy albo nowy bios albo kontroler innego wyjścia nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpEEdO Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Partition Magic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I nic innego, zadnych kontrolerow - ROTFL co Wy mu ludzie doradzacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 22 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2003 Przecież pisze że jak by nawet najnowszy bios nie widział to kontroler. W innym wypadku Ranisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 nawet jak najnowszy bios nie będzie widział całej pojemności dysku to pod windowsem nie bedzie problemu, wystarczy tylko uzyc pq magica, fdiska sie nie używa, to syf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...