Jump to content
Sign in to follow this  
Vixen1512

Czy te ustawienia BIOSu są prawidłowe? GA-Z68XP-UD5 i i7 2600K

Recommended Posts

Witam, chciałem się Was spytać czy te ustawienia biosu są prawidłowe, Procesor mam podkręcony do 4.0GHz, miałem go kiedyś na 4,6GHz ale zrezygnowałem na razie z tej opcji. Chcę się Was poradzić czy to co mam obecnie ustawione jest prawidłowe, oraz co zmieniać jeżeli będę chciał z mojej sztuki osiągnąć max możliwości.

 

Mój sprzęt:

CPU: Intel Core i7 2600K @4.0GHz

MOBO: Gigabyte GA-Z68XP-UD5 Bios F6

GPU: nVidia GeForce GTX 470

RAM: Team Group Vulcan 2x4Gb 1600MHz CL9

PSU: SilentiumPC Deus G1 600W

SSD: Crucial MX200 250Gb

HDD: Samsung 500Gb Sata2

Cooler CPU: Noctua NH-D14 z pasta Noctua NT-H1, ale nie wiem czy nie jest jej za grubo, pierwsze nakladanie pasty na proca, mogę zmienić. 

Obudowa: Fractal Design R4 z dołożonym wentylatorem na dole 

System: Windows 7 64bit

 

Tutaj zdjęcia BIOSu:

 

25290909552_cfc0fd5e49_z.jpg

 

25113611850_65002bf7d5_z.jpg

 

25290952502_1751ecb800_z.jpg

 

24782479703_99a8a62d70_z.jpg

 

25290974342_716ed9860d_z.jpg

 

25290997182_e976c3e071_z.jpg

 

A tu zdjęccia z HWMonitor

 

Bez obciążenia:

 

25383627036_6fdd853c51_z.jpg

 

25316798101_c74eaa557c_z.jpg

 

Przy obciązeniu OCCT:

 

25114108180_d0427f824e_z.jpg

 

25114102100_8a9f03ba80_z.jpg

 

Tak więc proszę Was o porady co zmienic co zrobić, oraz mam pytanie. Co zrobić aby BIOS szybciej wstawał? Zmierzyłęm sobie czas odpalania kompa, wyniósł 47 sekund, ale najwiecej zajmuje wstawanie BIOSu. Od naciśniecia przycisku do pojawienia sie informacji na monitorze mija 20 sekund, później jest wyszukiwanie dysków AHCI wyszukiwanie systemu, ładowanie ikony MIcrosoftu i gotowy system. Chciałbym skrócić czas wstawania BIOSu, co mam zrobić? A może akutalizacja BIOSu do wersji U1a gdzie już jest UEFI.

A i jeszcze ostatnia sprawa, jak będę miał przypływ gotówki chciałbym zmienić karte graficzną, jaką byście najbardziej polecali do tego zestawu? GTX780Ti? GTX 970? GTX980? A może dołozenie drugiej GTX470 i zrobienie SLI? Czekam na Wasze opinie.

To juz wszystko co miałem do powiedzenia, Dzięki i zapraszam do odpowiedzi. :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyłącz Internal PLL Overvoltage. Włączenie tej funkcji zalecane jest  dopiero powyżej 4.8GHz, chociaż u mnie już od 4.6GHz daje efekt. Pozostawienie włączonej może powodować problemy ze wzbudzaniem i startem kompa. Obniż CPU PLL lecz nie mniej niż 1,7v - obniży to lekko temperaturę procesora. Poradnik OC odnosi się wprawdzie do asrocka ale zasady te same.
Włącz quick boot i wyłącz wszystkie napędy z boot menu oprócz dysku na którym masz system. Aktualizacja biosu tez może wpłynąć na czas bootowania.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej nie ma co się spodziewać drastycznej różnicy prędkości wstawania systemu. Wiele zależy od generacji płyty głównej, a nawet producenta. Osobiście unikam płyt gigabyte i kontakt z tym producentem mam jedynie jak komuś coś naprawiam.

Co do ustawień to po obniżeniu CPU PLL wypadało by przetestować stabilność, np OCCT. Temperaturę faktycznie masz dość wysoką jak na tak niskie taktowanie i topowe chłodzenie powietrzne(NH-D14). Nie zaszkodziło by więc wymienić pastę. Dokręć porządnie to chłodzenie śrubami, nie bój się to nie skylake i laminat się nie wygnie, ale oczywiście z wyczuciem. Czemu masz wyłączony profil XMP? CPU Vcore nie możesz dać na auto przy tym taktowaniu? Czemu takie mizerne to Twoje OC? Napisz dokładnie co chcesz osiągnąć to spróbuję Ci jeszcze pomóc, bo np jak chciałbyś mocniej podkręcić to warto włączyć load line...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. To już zaraz wymieniam pastę na CPU. Mi takie OC wystarcza, aczkolwiek nie zaszkodzi mieć 4.5GHz. 

PO obniżeniu CPU PLL oczywiście robiłem tesety na OCCT i żadnych błędów nie wykazało. Wszytsko jest w jak najlepszym stopniu. A przy takim chłodzeniu jaka powinienem mieć temperaturkę? 40*?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, nikt Ci nie powie jaką powinieneś mieć temperaturę. Jednak jak na taktowanie 4,0GHz wydaje mi się zbyt wysoka. Może to być skutkiem sporej wartości Vcore. Płyta raportuje 1,35V przy ustawionym 1,29V? Dlatego pytałem czy nie możesz dać na auto przy aktualnym taktowaniu.

Spróbuj teraz nie zmieniając nic innego podnosić CPU Clock ratio. Zmieniaj wartość o jeden, potem testuj stabilność w systemie i tak do utraty stabilności. Dzięki temu będziesz wiedział jakie taktowanie możesz osiągnąć przy danym napięciu. Być może wystarczy do 4,5GHz.

Jak zależy Ci na 4,5GHz to ustaw od razu mnożnik na 45 i testuj, wtedy przy braku stabilności podnoś CPU Vcore np co 0,02V aż osiągniesz stabilność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja bym włączył offset i nie męczył CPU stałym/wysokim V.

Włączyć wszystkie opcje oszczędzania energii.

VCORE = normal.

zapodawaj wyższe OC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja z tym offsetem. Sam zazwyczaj używam tej metody. Tylko że:

- sprawdzać możliwości procesora chyba jednak łatwiej na stałym, jak już wiadomo ile GHz przy jakim napięciu wtedy proste przejście na offset;

- z tego co widzę na screenach wszystkie opcje oszczędzania energii są włączone;

- przy OC z użyciem offsetu to akurat lepiej wyłączyć C3, C6 i Package C State bo funkcje te mogą powodować niestabilność(trzeba to po prostu sprawdzić);

- przy OC z użyciem fixed mode(stałego) lepiej zostawić włączone wszystkie funkcje oszczędzania żeby właśnie nie grzać proca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tym obecnym V Core to jest tak ze próbowałem zejść niżej ale po 4 sekundach w occt blue screen z kodem 0x0124. Co oznacza za mało napięcia na CPU. Mi się wydawało ze to 1.35v to jakiś błąd czy coś i płyta cały czas podaje te 1.29v. W HWMonitor nie ma takiej opcji? Jakoś nie widzę, a może źle patrze. A z tym offset to wiem o co chodzi ale nadal nie rozumiem jak go na tej płycie zmieniać. Co robić itd. Jak rozwiń te opcje to są wartości -0.05v i +0.05v które się zwiększają. Na logikę to mam dawać niższe? Czyżby to obniżalo napięcie podawane do cpu w trakcie spoczynku np na 1.6Ghz? No nic. W piątek będę w domku to spróbuję zastosować wasze rady. A nóż może uda się ten bios ogarnąć. SzukaLem poradników do OC ale żaden nie wyjaśniał mi tego co chciałem wiedzieć.

Edited by Vixen1512

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wartość HWMonitor>Voltages>CPU jest najbliżej wartości napięcia ustawionej w biosie, to samo OCCT>monitoring>CPU Vcore>CPU. Ale nie ma co zgadywać tylko trzeba zainstalować autorski program producenta płyty. Easy tune czy jak to tam ten gigabyte nazywa. Program ten umożliwi też OC pod Windows, chociaż zapewne w mniejszym stopniu względem bios.

Co do offsetu to widać że jednak nie rozumiesz. Otóż domyślnie procesor pracuje przy różnych napięciach w zależności od obciążenia. Inne napięcie jest w spoczynku, a inne pod obciążeniem. Offsetem dodajesz lub odejmujesz daną wartość do wszystkich stanów napięciowych(bo są jeszcze pośrednie). Taki uproszczony przykład: jeżeli procesor domyślnie w spoczynku pracuje przy napięciu 1V a pod obciążeniem 1,2V to ustawiając offset +0,100V otrzymujesz w spoczynku otrzymujesz 1,1V a pod obciążeniem 1,3V. Przy trybie fixed procesor cały czas, niezależnie od obciążenia, dostaje stałe zadane napięcie.

Edited by Oktawian
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to tak. Probowałem zaktualizować BIOS do U1a. Pobierałem z dwóch rożnych źródeł. W Q Flash przy sprawdzaniu pliku wywala błąd z BIOS ID, zrobiłem bootowalnego pendrive, znowu błąd. Aż dałem sobie z tym spokój. Przywryóciłem BIOS do ustawien bazowych i zacząłem się bawić. Udało mi się osiągnąć 4.3GHz, przy offsecie -0.010v i Level 5. Wedlug HW Monitor procesor dostaje tyle samo v czasami nawet o 0.010 więcej. Czyli waha się między 1.28 a 1.29v. Jednak temperaturka dobija 60* Najwyższa osiagnieta to 64*. A w spoczynky napiecie najnizsze to 1.02 normalnie jest 1.04 albo 1.08. Tak ma być? Ten Level to co daje?

A i mowiłeś żeby wyłączyć C3, wyłączyłem to. Co jeszcze wyłączyć? EIST? A i czy może ta integra pobija te temperatury. wyłączyć ją? W jaki sposób? Gdzieś widziałem na YT jak koleś miał OC na ponad 5GHz i napięcia grafiki zintegrowanej miał na 0

Edited by Vixen1512

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też kiedyś u kumpla, na jakieś innej płycie gigabyta, próbowałem updatować bios do wersji UEFI ale doczytałem że więcej z tym problemów niż korzyści i również odpuściłem. 

Producenci płyt głównych używają różnych kontrolerów napięcia i czasami uniwersalne programy monitorujące typu HW Monitor nie wykrywają prawidłowo napięć. Dlatego pisałem Ci żebyś zainstalował Easy tune - ten powinien podawać wartość najbliższą prawdy. "Ten level" to jak zgaduję chodzi o LLC-Load Line Calibration, daje to że niweluje spadek napięcia zasilania procesora pod obciążeniem. Zazwyczaj im wyższa wartość LLC(wyższy level) tym mniejsza skuteczność. Najniższy level może nawet podbijać napięcie. Czy tak działa to na płytach gigabyte to nie pamiętam - sprawdź w instrukcji płyty. Jeżeli tak to, przy OC, ustaw sobie level 2 lub 1 w zależności od potrzeb. Trzeba po testować.

C3, C6 i Package C State wyłączasz tylko jak powoduje niestabilność. EIST-bez wpływu na stabilność nie wyłączaj niezależnie od sytuacji. Wszystko masz w poradniku o którym pisałem w pierwszym poście!!!

Zintegrowana grafika domyślnie powinna być wyłączona. W jaki sposób sprawdzić/wyłączyć poczytaj w instrukcji płyty. 

Ogólnie temperaturą do 80-90 stopni się nie przejmuj i bez OC przynajmniej 4,5GHz tu nie wracaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bo tak sobie podejrzalem na YT ustawienia biosu 2600k na 5.0GHz i płyty z68 od gigabyta. Znajdę filmik to wyślę link. Czyli teraz mam dawać wyższy offset i mnożnik do góry. Ten LLC to tam jest do wyboru 10 leveli albo całkiem wyłączone.

 

Znalazłem ten filmik

Edited by Vixen1512

Share this post


Link to post
Share on other sites

No naprawdę. Czemu nie poczytasz, tylko oglądasz jakieś durne filmiki? Koleś przez pół tego filmiku niepotrzebnie ustawia wszystkie parametry pamięci ręcznie bo jak twierdzi płyta robi to źle przy ustawieniu na auto. Tylko że nie wpadł na to żeby po prostu włączyć profil XMP. Dalej aby zniwelować Vdropa podbija Vcore zamiast włączyć LLC. Podbija wszystkie pozostałe napięcia łącznie z tymi których nie trzeba ruszać, nawet CPU PLL, które jak już wiesz można obniżyć. Następnie wyłącza wszystkie funkcje oszczędzania energii, nie podnosi power limitów, dobrze że chociaż turbo boost zostawił. Na koniec(chyba najlepsze:) sam przyznaje że nie wie czy ma to wpływ na OC ale proponuje użycie zewnętrznej karty dźwiękowej... aby nie stresować całej płyty :mur:

Naprawdę chcesz się na nim wzorować? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie chce Ci się czytać/uczyć to po prostu pobaw się mnożnikami, napięciem Vcore/offsetem i LLC. Pamiętaj wszystko to co zostało tu napisane, monitoruj temperaturę(kluczowa sprawa) i napięcia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poradników w sieci jest tak dużo że właściwie takie tematy jak ten nie powinny powstawać. Niestety są też poradniki jak ten z YouTube co wstawiłeś. Dlatego jak będziesz miał jakieś konkretne pytania to pisz i ja lub ktoś inny Ci tu odpowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udalo mi sie ustabilizować 4.8GHz. NIżej macie zdjęcia. Wszytsko jest ok? Martwi mnie trochę v core czy aby nie za wysokie? Ale temperatury są fajne. 

 

25816384652_a7530398dc_z.jpg

 

25304524354_79c845e834_z.jpg

 

25911248356_6b43baed42_z.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę że chyba jednak sugerujesz się tym filmikiem? Po co podnosisz System Agent Voltage? To ustawienie zazwyczaj nie wpływa na OC i lepiej zostawić na auto. Dlaczego wyłączyłeś Turbo Boost? Próbowałeś testować stabilność z włączonymi stanami C3/C6? Czasami nie ma potrzeby wyłączania funkcji oszczędzania energii. 

Napięcie rzeczywiście dość wysokie. Temperatura niby ok ale testowałeś niecałe 3min. Proponuję zejść trochę z napięciem i taktowaniem tak na 4,6-4,7GHz.

Widzę też że jeżeli używasz offsetu(Dynamic Vcore) to nieaktywne masz opcje LLC - jakieś dziwne te płyty robi ten gigabyte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem sobie 4.7GHz, Turbo włączone, C3/C6 wyłączone, offset zmniejszony na +0.16, system agent voltage ustawione na 0.955 a QPI na 1.080. Temperatura stabilnie 74* przy 10 minutowym OCCT, sa skoki do 79*. Podczas grania temperatura maksymalna 66*. Vcore maksymalne 1.47 jednak dochodzi vDrop i mam 1.45, w idle przy 1.6GHz procesor ma 1.1 vCore 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.