Skocz do zawartości
filipi3

Procesor+płyta główna (CS:GO)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem posiadaczem poczciwego Intela e2160. Nie mam możliwości podkręcenia go ponieważ moja płyta główna na to nie pozwala :)

Chciałem niewielkim nakładem pieniędzy(prawo jazdy is coming) zrobić mały upgrade mojego piecyka.

Myślę nad e8600 (dodatkowo chłodzenie dobre do OC) lecz nie wiem jaka płytę główną do niego(z RAM'em ddr3).

Głównie korzystać będę z tego komputera do gry w CS:GO (obciąża procesor).

Reszta mojego sprzętu:

RAM: Kingston 2x2gb ddr3 1333mhz

Zasilacz: chieftec gps 400w (wymieniony za "wybuchowego" modecoma)

Karta graficzna: nVidia gt440(CS używa grafikę w 20-30%)

Edytowane przez filipi3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link który wkleiłeś kuszący ^^ jak wypowiesz się na temat tamtej płyty głównej? Bo moja mnie zaskoczyła i teraz chce coś żeby dawało radę :/

Już zatrybiłem :D 2300 nie jest do podkręcania :D poczytałem trochę i w cs potrafi trzymać 150-200fps więc miodnie :D dzięki za pomoc! Pomyśle nad tym wszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej ocenie tak.

Wydajność mają zbliżoną. Do OC tego i-7 potrzebujesz mocnego chłodzenia oraz zasilacza. Dodatkowo zdoi kWh.

Teraz relacje zestawów:

i5 2300 - cpu ok 350 zł, mobo ok 130 zł.

i7 920 - cpu ok 80 zł, mobo 420

Prawdopodobieństwo awarii płyty jest dużooo większe niż awarii cpu. Jeśli padnie ci mobo, zostaniesz a cpu wartym kilkadziesiąt zł i będziesz szukał dobrej płyty do OC wycenionej na worek złota.

Płyta na Q65 ma jeden port SATA 3, wskazany przy ssd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim e2160 miałem 30-50fps. Po podbiciu do 2.2 wskoczyło 50-90:) sprawdzałem co jest obciąża się w CS najbardziej-99% cpu :D ten silnik lubi 4rdzenie. Jest komenda startowa w cs która informuje gre o tym ile ma użyć rdzeni. Dużo osob zapomina o niej:) tamten test zrobili na początku po premierze gry. Miała ona juz dużo aktualizacji i usprawnień/pogorszeń

W cs gra się na najniższych ustawieniach(po za cieniami) i na małych rozdzielczościach 4:3 :D

Dodatkowo kolega posiada i5 (nie pamietam jaką, po oc 4.5ghz) i po włożeniu jakiegoś starego radeona 1gb ma 300fps stałe (tyle ma gra ustawione max domyślne)

Edytowane przez filipi3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi