hordej Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Witam. Chciałbym złożyć jakis komputer za 2500zł. Wiem, że już sa takie tematy ale porównując do tych ostatnich to mam bardziej indywidualne wymagania :) Do rzeczy. Zestaw ma byc mocny. Potrzebuje -plyty glownej -procesora -karty graficznej -ram -dysk -zasilacz -monitor '22 Sprzęt ma byc nowy, ale wlasnie. Tutaj bylbym sklonny kupic jakas karte graf używana, tak samo RAMy. I nie chce plyty glownej w wersji "M" itp. Zazwycaj sa okrojone z roznych funkcji, pozbawione dobrego chlodzenia np. na mostku itd. @dodalem monitor, ktory ma byc osobno w cenie do 500zl. Czyli razem by to wyszlo okolo 3000 Edytowane 2 Marca 2016 przez hordej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Matx spokojnie możesz brać, nie te czasy, są płyty micro atx jak i itx praktycznie nie ustępujące full atx. Jakbym robił zestaw na używkach w tej cenie na dziś, coś takiego: cpu - haswell i5 4670k / 4690k - 700 mobo - z87/z97 - 250 ram - 8gb 2400 cl10 / 2133 cl9 - 200 dysk - ssd ~250gb - 250 gpu - gtx970 - 1100 psu - seasonic 450 gold - 200 RAZEM 2700 ewentualnie doliczyć cooler na cpu ~+100 Jeżeli chcesz mieć większy dysk to opcja może ssd 120gb na system + 1tb hdd (np. jakiś wd green na storage). Napisz jeszcze jak ważne jest gpu, bo to główny problem. Obniżając cenę z gpu bym raczej nie schodził w dół, bo alternatywy są sporo słabsze a niewiele tańsze, pewnie lepiej brać wtedy zablokowane cpu. Ale jeżeli to nie ma być do gier, albo jakieś starsze rzeczy, to wtedy można mocno na gpu zjechać z ceną. Ceny które podałem są jak najbardziej osiągalne, ale wymaga czekania, szukania, czasem lekkiego targowania itd. Dobre okazje można też trafić kupując zestaw, bo wtedy sprzedawca płaci haracz w postaci niższej ceny "za pozbycie się wszystkiego za jednym zamachem" :) Edytowane 2 Marca 2016 przez aerial 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordej Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Dziękuję Ci za odpowiedź! To tak, zestaw będzie do zwykłego uzytku domowego. No a że lubię od czasu do czasu jak z roboty wrócę pograć to dlaczego nie zlozyc czegos mocnego pod gry? :P To chyba najlepsze rozwiązanie. @aa i czy jest jakis konkurent z radkow do tego gtx'a? Powiedz mi czy opłaca się składać coś pod nowy socket? @@Nie zalezy mi na tym zeby sprzet był cichy. W pierwszej kolejnosci stawiam wydajność. Wiadomo nie popadajmy w skrajnosci, ale nie przeszkadza mi to. Edytowane 3 Marca 2016 przez hordej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 W tej generacji kart konkurencja ze strony radeonów jest dość słaba niestety, przynajmniej w tym przedziale wydajnościowym co 970. Nowy socket się nie opłaca, bo używanych praktycznie nie ma na rynku, jeśli czasem coś się pojawi to za drogo. Nowe to już w ogóle nie ma o czym rozmawiać. Za biedne mobo na tanim chipsecie samo zapłacisz 400zł.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordej Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Tez tak właśnie myślałem. Dawno nie interesowałem się rynkiem z tej branży dlatego wole zapytać kogoś bardziej kompetentnego. Czyli zostaje na starszym. Co do karty graf, jest jakiś model wyróżniający się na tle innych pod względem wydajności? Z tego co na szybko przejrzałem to coś od Gigabyte było nawet niezłe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordej Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2016 Co myślicie o takim zasilaczu? http://allegro.pl/markowy-coolermaster-v550-550w-80-gold-6-2pin-x2-i5759488125.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2016 Interesujący, ceneo ceni go na blisko 500 zł. http://www.ceneo.pl/27669637 Sprzedają je z gwarancją 12 mcy i bez kartonu. Nie wiadomo jakie mają pochodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2016 Może z demontażu jakiś komputerów, które się nie sprzedaly w całości lub po naprawie Cho.. wie czy są nowe. Ja bym szukał czegoś innego. Jak Ci nie zależy na odpinanych kablach to może ten: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-ts-550w-p1-550s-gren-747191/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2016 Te v550 zasilacze są bardzo dobre. Tylko sprawdź czy jest nienaruszona plomba żeby nie robili problemów z gwarancją ewentualnie. Czasem takie zasilacze bez pudełka potrafią mieć rysę na obudowie dziwnym trafem dokładnie przechodzącą przez plombę na śrubce od wentylatora.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordej Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2016 (edytowane) Teraz tak przeglądałem komentarze i z tej części negatywnej(co w sumie na taką ilość sprzedanych jest małą ilość) to osoby skarzą się na to że zasilacz wygląda jakby brał udział w jakiejś wojnie :D Chociaż co do sprawności zastrzeżeń praktycznie nikt nie ma, a jak są to widzę że wymieniają. Jutro napiszę do nich jak to wgl wygląda i co to jest. Zapytam się także o te plomby i dam znać tu na forum co odpisali. Edytowane 6 Marca 2016 przez hordej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) Też ostatnio interesowałem się tym zasilaczem z aukcji do komputera kobiety. Napisali mi że gwarancja 12 miesięcy to ich gwarancja nie producenta oraz że zasilacze mają plomby ale nie znają historii każdego z nich. Ostatecznie się wytrzymałem ale nie ukrywam że dalej kusi w dodatku mam do wykorzystania kupon 40zl na allegro. Tapatapatap Z2 Edytowane 7 Marca 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordej Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2016 Poki co dorwalem komplet w dosyc okazyjnej cenie + facet dorzucił mugena2 za free więc się cieszę. Mam -i7 4770k -Asrock z87 extreme4 -16GB RAM Kingston HyperX Genesis Możliwe że dzisiaj kupię ten zasilacz v550 z aukcji. Także jak go dostanę to dam znać jak z jego faktycznym stanem :D Teraz poluje na tego GTXa. Zobaczę ile pieniędzy zostanie i dokupie ssd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2016 Na którego gtx polujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2016 mugen spokojnie się nadaje, nie warto na nic go wymieniać. Z gpu trzeba uważać, karty za ponad 1000zł to dość popularny towar, jest sporo wałków na allegro. Jak ktoś się zapiera że obioru osobistego nie ma, to lepiej uważać. Podobnie na sprzedawców co mają np. same kupione przedmioty w komentarzach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordej Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2016 Gtx 970. Raz kupiłem radeona r9 270x sapphire toxic i byla praktyczne nowka sztuka z gwarancją. Na gtxa jest większy popyt więc jak coś ktoś okazjonalnie wystawi to trzeba szybko reagować, a mozna sie przejechać:/ Czytałem że na stoisku xkomu podczas IEMu był gtx z asusa za 1200nowka. Tak sie składa, że stałem praktycznie jako jeden z pierwszych osób w kolejce, ale o promocji kompletnie nie wiedzialem :c jak bylem nastepnego dnia to już pustki. Bardzo mnie cieszy ze mugen starczy. Budżet mam trochę ogarniczony więc każde zł sie przyda, żeby gdzieś do czegoś dołożyć czy coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) Na iem te gtx970 poszły w niecałą godzinę od otwarcia w piątek więc to była tylko ciekawostka którą wszędzie reklamowali, a jak można się domyślić mieli jakieś 5 sztuk. Możesz także szukać radeona r9 290/290x, wydajność podobna, większy pobór prądu ale do kupienia za około 1000 zł, z tym że omijaj karty od gigabyte z chłodzeniem windforce czy referenty. Edytowane 7 Marca 2016 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2016 Tam czasem nie było jakichś "przekrętów", że ktoś miał dojścia i kupił część okazji bez stania w kolejce zanim jeszcze cała akcja ruszyła? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordej Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Aa kto to wie...nie zdziwilbym się gdyby tak było. Dobra, trochę sie to wszystko wydluzylo przez niespodziewane wydatki, al jest oki. Dołożyłem do kompletu obudowe zalmana z11 neo. Myślę też nad nzxt phantom 410 biała. Noo nie bede ściemniać, ale desing jest dla mnie ważny ;D (pasuje do bialego monitora od samsunga ktorego tez kupie xD) Teraz pytanie, jaki ssd kupic? Za te okolo 250zł. I czy warto zamienić sie 16gb RAM kingston hyperx 1600 cl9 za 8gb ale jakies szybsze? Edytowane 13 Marca 2016 przez hordej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...