Skocz do zawartości
KazMax

MSI Z87-GD65 cuda po ugrade BIOS'u

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Wczoraj zrobiłem upgrade BIOS do najnowszej wersji 1C0. Po calej operacji komp nie wstał juz normalnie - zwiechy i restarty. Rozpoczalem dianostyke i wyszło na to że nie działa prawidlowo kanał B pamięci. Jedna lub dwie kości obsadzone w slotach A1/2 działają bez problemów, natomiast wsadzenie chocby jednej kości w slot B 1/2 powoduje wyżej opisane problemy. Wina pamięci odpada bo jak pisalem wcześniej obydwie kości obsadzone w kanale A działaja bezproblemowo. Pomyslałem że nie wiem jakim cudem ale uwalil sie kontroler w CPU. Jednak zastanaiaja mnie nowe "cuda" jakie pojawily się w BIOS'ie a ktorych wczesniej nie było...zresztą sami zobaczcie:

ca74cafbfdd7d7cbmed.jpg

bded9df2de48259dmed.jpg

e8d0949dc8b14281med.jpg

15446e1531fb3ce8med.jpg

Jak na moje oko konfiguracja drugiego kanału jest jakaś...dziwna

a67bce9e7d5a535cmed.jpg

Reset BIOS'u, powrót do starszej wersji (1B0), zmiana BIOS'u A->B, kombinowanie z opcjami nie dały żadnych efektów.

Z płytą współpracuje i5-4670k a pamięci to Adata Gaming series 2400 2x4GB.

Może ktoś podsunie jakis pomysł co mozna jeszcze zrobić z tym fantem bo mi juz pomysly sie skończyły :(

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie ręczne  pamięci czy też wczytanie profili XMP nie zmienia nic.

Co dziwne mam wybrana opcje Linked (połacz) tak wiec stawienia pamięci powinny byc zastosowane do kanału A i B wiec jakim cudem moge zmienić ustawienia kanału 2 (ostatnie zdjęcie)?

Czytałem ten temat z forum MSi jednak nie mam dostepu do tego narzedzia ponieważ musiał bym zapłacic jakiś datek dla twórców...chwała im za prace ale obecnie nie bardzo mnie stac :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja BIOSu Twoją metodą pomogła....wszystkie opcje w nim zawarte wyglądaja teraz tak jak wyglądac powinny.

Niestety nie rozwiązało to głównego problemu - pamięci obsadzone w kanale B nadal nie pracują prawidłowo :/

Sprawdzilem dla pewności piny w sockecie - wyglądaja idealnie. Pod lupa obejrzałem złacza pamieci RAm - bez zastrzeżeń.

Możliwe aby padl kontroler w CPU czy tez wina może leżeć po stronie MB??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi