KazMax Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 Hej Wczoraj zrobiłem upgrade BIOS do najnowszej wersji 1C0. Po calej operacji komp nie wstał juz normalnie - zwiechy i restarty. Rozpoczalem dianostyke i wyszło na to że nie działa prawidlowo kanał B pamięci. Jedna lub dwie kości obsadzone w slotach A1/2 działają bez problemów, natomiast wsadzenie chocby jednej kości w slot B 1/2 powoduje wyżej opisane problemy. Wina pamięci odpada bo jak pisalem wcześniej obydwie kości obsadzone w kanale A działaja bezproblemowo. Pomyslałem że nie wiem jakim cudem ale uwalil sie kontroler w CPU. Jednak zastanaiaja mnie nowe "cuda" jakie pojawily się w BIOS'ie a ktorych wczesniej nie było...zresztą sami zobaczcie: Jak na moje oko konfiguracja drugiego kanału jest jakaś...dziwna Reset BIOS'u, powrót do starszej wersji (1B0), zmiana BIOS'u A->B, kombinowanie z opcjami nie dały żadnych efektów. Z płytą współpracuje i5-4670k a pamięci to Adata Gaming series 2400 2x4GB. Może ktoś podsunie jakis pomysł co mozna jeszcze zrobić z tym fantem bo mi juz pomysly sie skończyły :( Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 Za pomocą czego aktualizowałeś BIOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 M-Flash. Funkcja wbudowana w BIOS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 może wczytal profil xmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 M-flash i LiveUpdate w przypadku MSI to kiepski pomysł na flash BIOS'u. Skorzystaj z softu opisanego tutaj: https://forum-en.msi.com/index.php?topic=116721.0 Wgraj ponownie ten najnowszy BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 Ustawienie ręczne pamięci czy też wczytanie profili XMP nie zmienia nic. Co dziwne mam wybrana opcje Linked (połacz) tak wiec stawienia pamięci powinny byc zastosowane do kanału A i B wiec jakim cudem moge zmienić ustawienia kanału 2 (ostatnie zdjęcie)? Czytałem ten temat z forum MSi jednak nie mam dostepu do tego narzedzia ponieważ musiał bym zapłacic jakiś datek dla twórców...chwała im za prace ale obecnie nie bardzo mnie stac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 Wystarczy założyć darmowe konto na forum. https://forum-en.msi.com/index.php?action=dlattach;topic=108079.0;attach=27828 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Aktualizacja BIOSu Twoją metodą pomogła....wszystkie opcje w nim zawarte wyglądaja teraz tak jak wyglądac powinny. Niestety nie rozwiązało to głównego problemu - pamięci obsadzone w kanale B nadal nie pracują prawidłowo :/ Sprawdzilem dla pewności piny w sockecie - wyglądaja idealnie. Pod lupa obejrzałem złacza pamieci RAm - bez zastrzeżeń. Możliwe aby padl kontroler w CPU czy tez wina może leżeć po stronie MB?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...