wojooo Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Hej, poszukuję karty dźwiękowej pod PCI która będzie miałą na wyjściu cyfrówke - coax lub umożliwi podłączenie jakiejś przejściówki... Optyk mnie nie interesuje, musi być cyfrowy - niestety nie dam rady tego obejść z racji ze kilka lat temu był poprowadzony kabel do ampli coax i siedzi sobie on w ścianie kilkanaście metrów Wcześniej miałem takie wyjście zintegrowane w mobo pod 1150... zmieniłem na 1151 i już takiej płyty nie znalazłem :( będę wdzięczny za pomoc a - co do ceny to tak do 1000zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 A pod PCI'ex może być ? http://allegro.pl/asus-xonar-d2x-pci-ex-battlefield3-sklep-faktura-i5587001038.html IMO całkiem udana karta. Lepsze stery i dlużej wspierane od Creative. Sam mam Xonar XD i żałuje że nie wziałem tej wersji to wykorzystałbym wyjście Coax w Z5500, a pod optyka podłączył konsole. No nic trudno. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Albo cos takiego: http://www.ceneo.pl/32549493 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Tak ale to zajmuje 2 sloty. Niby nic wielkiego ale jednak. IMO Xonar ładnie gra i za te pienądze bym brał d2x 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojooo Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Dzięki :) właśnie też mam z-5500 i jest połączone tez przez COAX a czy "nowsze" konstrukcje maja coax czy juz wszyscy całkowicie zrezygnowali z elektryka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Raczej większość ma optyka teraz. Sam się wkopałem bo myślałem że to ma elektryka i teraz myśle czy by nie sprzedać ten XD i kupić tego d2x, ale to jeszcze się zastanowie. Wygoda jest owszem bo nie muszę przełączać kabla optycznego w panelu Z-5500 jak chce grać na PS4. A tak komp będzie podpięty kablem COAX, a PS4 optykiem. Wystarczy tylko przęłączyć pilotem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojooo Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Działa ten d2x bez problemu pod win 10? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trolu1975 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Tak ale to zajmuje 2 sloty. Niby nic wielkiego ale jednak. IMO Xonar ładnie gra i za te pienądze bym brał d2x A ktoś mi powie jaki sens kupowania karty za 670 PLN po to, żeby z założenia nie wykorzystywać jej głównych atutów? Przecież jak podłączacie to po cyfrze (nieważne, optyk czy coaxial), to odłączacie jej sekcję D/A i analog. Zostaje sam chip procesora dźwięku. Rozumiem jeśli ktoś potrzebuje specyficznych możliwości karty (typu digital pass-through który nie każda ma), ale kupowanie karty bo "ładnie gra" i potem spinanie jej coaxialem z głośnikami (czyli zdawanie się na przetworniki i sekcję analogową w odbiorniku) jest jakoś tak trochę...bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojooo Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 ja nie chce wydawać takiej kasy gdzie nie wykorzystam nawet 10% możliwosci ale co zrobic skoro nie ma sie innego wyjścia? po COAX leci mi dzwiek z kompa do ampli i nie mam mozliwosci innego połączenia (no chyba ze bede robił remont i rozwalał ściany zeby to schować) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trolu1975 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 ja nie chce wydawać takiej kasy gdzie nie wykorzystam nawet 10% możliwosci ale co zrobic skoro nie ma sie innego wyjścia? po COAX leci mi dzwiek z kompa do ampli i nie mam mozliwosci innego połączenia (no chyba ze bede robił remont i rozwalał ściany zeby to schować) Jeśli chodzi TYLKO o wyjście coaxial, to ja bym chyba najpierw wypróbował coś takiego: http://allegro.pl/przetwornik-dac-pcm2704-usb-coaxial-s-pdif-optical-i6015398967.html Jak się sprawdzi - super, jak nie, no to cóż, wielka strata to to nie jest, szczególnie w kontekście pierwszego postu i "cena do 1000". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 A ktoś mi powie jaki sens kupowania karty za 670 PLN po to, żeby z założenia nie wykorzystywać jej głównych atutów? Przecież jak podłączacie to po cyfrze (nieważne, optyk czy coaxial), to odłączacie jej sekcję D/A i analog. Zostaje sam chip procesora dźwięku. Rozumiem jeśli ktoś potrzebuje specyficznych możliwości karty (typu digital pass-through który nie każda ma), ale kupowanie karty bo "ładnie gra" i potem spinanie jej coaxialem z głośnikami (czyli zdawanie się na przetworniki i sekcję analogową w odbiorniku) jest jakoś tak trochę...bez sensu. Ja mam Xonara D2X i spinam go coaxialem z AVR 265. Xonar daje mi w tym wypadku DD Live i DTS Connect, co znacznie uprzyjemnia odbiór muzyki/gier itp. Poza tym jest różnica pomiędzy cyfrowym sygnałem z taniej karty/integry, a tym z porządnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trolu1975 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2016 Ja mam Xonara D2X i spinam go coaxialem z AVR 265. Xonar daje mi w tym wypadku DD Live i DTS Connect, co znacznie uprzyjemnia odbiór muzyki/gier itp. Poza tym jest różnica pomiędzy cyfrowym sygnałem z taniej karty/integry, a tym z porządnej. Dlatego napisałem - "jeśli ktoś potrzebuje specyficznych możliwości". Do muzyki - to akurat nie dla mnie, nienawidzę wszelakich "polepszaczy" i "uprzestrzenniaczy" stereofonicznej muzyki do formatu 5.1 (i wyżej). Wszystkie brzmią efekciarsko (nie mylić z efektownie) i sztucznie, oraz robią bałagan w scenie dźwiękowej. A muzyka (ta znikoma) która już jest zrealizowana w formie wielokanałowej, potrzebuje pass-through, a nie enkodera w czasie rzeczywistym. Co do gier - tu się do pewnego stopnia zgodzę, jeśli oczywiście używamy takiego PC jako konsoli (tzn. z TV/projektorem jako wyświetlaczem i zestawem kina domowego jako nagłośnieniem). Filmy - tak jak muzyka. Te co są w stereo po programowym zwiększeniu ilości kanałów brzmią zwykle źle, te co są wielokanałowe potrzebują pass-through a nie enkodera. Tylko tu proporcje 2.0 vs 5.x/7.x są raczej odwrotne niż w muzyce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2016 Pytałeś się o sens takiej karty bez wykorzystywania jej głównych atutów, to Ci napisałem. To, że Ty w takiej sytuacji byś jej nie użył, to nie znaczy, że każdy postąpi identycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2016 To powinno wyjaśnić kwestię, jeśli ktoś chciałby przepłacać za Xonara... http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-karty-dzwiekowej-aim-sc808/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2016 To powinno wyjaśnić kwestię, jeśli ktoś chciałby przepłacać za Xonara... http://www.audiofanatyk.pl/recenzja-karty-dzwiekowej-aim-sc808/ SC808 to bardzo dobra karta, jednak Xonary mają kilka cech/rozwiązań, których tu brakuje: -dekodery DD Live i DTS Connect - też kiedyś byłem wyznawcą twierdzenia, że muzyka to tylko w stereo, ale system Dolby naprawdę urozmaica i uprzyjemnia muzykę puszczoną na porządne 5.1, DTS C już trochę słabiej (głównie przez mocniejsze użycie centralnego, którego w DDL da się całkowicie wyłączyć), za to jest niepokonany w filmach :) -wejście mikrofonu na głównym śledziu (w SC808 albo trzeba podpiąć panel frontowy, albo kartę rozszerzającą) -wejście liniowe AIM kosztuje obecnie koło 420-450zł, Xonar D2X kosztował <500zł (swojego kupiłem za 470zł w sklepie, obecnie znacznie zdrożał, ponieważ znika z rynku i ciężko go dostać). Moim zdaniem te kilkadziesiąt złociszy było warte rzeczy wymienionych powyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...