Jump to content
Sign in to follow this  
poeta89

Problem z włączeniem nowego PC.

Recommended Posts

Witam serdecznie. Piszę z prośbą o pomoc. Mój problem polega na  tym że, po złożeniu "nowego pc"(wymiana ram, płyty głw, karty graf, procesora) komputer nie chce sie włączyć. Na ułamek sekundy odpalają wentylatory na karcie procesorze i obudowie po czym stają i znowu odpalają. Jest to bezgłośne.

Specyfikacja:
Stary zasilacz: Foltron fsp460-60GHN - z tego co pamietam 12v ~408w
Ram Goodram 8gb 1333 cl9
Gigabyte h81m-hd3
Geforce gigabyte gtx 950 OC
Intel i3 4170 3,7ghz
obudowa CM elite 370 stara.

 

Dystanse na obudowie przykręcone odpowiednio. Baterie wyciągałem, Cmos czyściłem. Mogę udostępnić foto lub video jeśli istnieje taka potrzeba. Nie mam juz pomysłu o czym zapomniałem bądź w czym może tkwić problem. Dodam że przed wymiana podzespołów wszytko chodziło dobrze. Po prostu upgrade PC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Zwarcie - pospinać wszystko poza obudową.

2. Nie podłączone zasilanie do cpu

3. Nie podłączone zasilanie go gpu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A istnieje możliwość że zasilanie pcu wymaga 8pinowego takiego jaki posiada plyta gł? Bo zasilacz ma jedynie 4pin z tego co widzę. Gpu podłaczone 1x 6pin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic niestety nie pomaga. Ciągle włącza wyłącza włącza wyłącza wentylatory. 4pin podłączone. Nie ma szans że wina jest zasilacz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Winne może być wszystko.

 

Wyjąłeś płytę z obudowy? Piny PWR do wystartowania kompa czym łączyłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla sprawdzenia czy to zasilacz wymięka wyjmij kartę graficzną i spróbuj na integrze- odciąży to zasilacz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testowane na początku. Wygląda to tak jakby pcu albo płyta nie mogły się odpalić. Piny zwrotka pwr sw z przedniego panelu

Edited by poeta89

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza obudowa płyta też nie odpalił. Podpięty tylko dysk procesor zasilanie 24pin, 4pin i kabel bo zintegrowana grafikę. No i oczywiście przycisk power. Went procesora robi ciągle 1/5 obrotu, to samo tylko że słyszalne dzieje się w zasilaczu. I tak bez przerwy włącza się wyłącza. Nie mam problemu z zakupem nowego zasilacza. Większy z koniecznością oddania czegoś na gwarancję 2dnia

 

Tak w ten. Inaczej z tego co widzę nawet nie pasuje.

Edited by poeta89

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie pozostało najgorsze. Podejrzenie pogięcia pinów w podstawce cpu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem w stanie sprawdzić to "na oko"? Podczas montażu procesor ładnie" siadł" na swoje miejsce pokrywa idealnie na nim i dźwignia czy jak to nazwać z delikatnym oporem dotykają całość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno być to widać gołym okiem. Prawidłowe piny są ładnie uczesane, pogięty rzuca się w oko.

 

Najpierw wkładałeś proca czy najpierw zdjąłeś czarną, plastikową osłonkę z podstawki cpu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli kupowałeś części z jakiegoś "zaprzyjaźnionego" salonu w pobliżu Ciebie poprosiłbym ich na Twoim miejscu o podpięcie na próbę jakiegoś innego zasilacza.

Jeżeli prowadzą serwis na miejscu to taką rzecz powinni zrobić od ręki bo to chwila roboty.

 

 

 

Dodatkowo być może aktualny bios płyty nie obsługuje procesora? (nie znam się na tym do końca więc to tylko teoria, jeśli coś wyklucza tą teorie w oczywisty sposób to sorki ;>)

Edited by Kamil_NN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety najpierw osłonka potem procesor. Patrzę na piny przy dobrym oświetleniu i wygląda to tak że socket dzieli się na 2czesci. W jednej piny są pod delikatnym skosem równo delikatnie położone w jedną stronę i na drugiej tak samo tyle że w przeciwna stronę. Żaden nie wygląda inaczej.

post-224643-0-79655400-1457038645_thumb.jpg

Edited by poeta89

Share this post


Link to post
Share on other sites

No raczej byś dostrzegł nieład, gdyby robiły zwarcie.

 

Bez dysków, napędów, złącz przedniego panelu próbowałeś? Możesz mieć zwarcie gdzieś na przewodach.

 

Niestety najpierw osłonka potem procesor. 

o jakie to oczywiste, instrukcja swoje, użytkownik swoje. Zdejmowanie covera daje duże szanse na pogięcie pinów.

 

Do not remove the CPU socket cover before inserting the CPU. It may pop off from the load plate

automatically during the process of re-engaging the lever after you insert the CPU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obstawiam zasilacz- w internetach widzę jego recki z 2009 roku więc jaki by dobry nie był (a jest- toż to FSP) to swoje latka ma- pozostaje kwestia jak długo go masz, jak dużo pracował i pod jakim obciążeniem.

 

edit

 

Albo i nie- pomyliłem go z wersją 400W. Tak czy inaczej przydało by się sprawdzić na innym zasilaczu.

Edited by pc_max

Share this post


Link to post
Share on other sites

Instrukcje zobaczyłem dopiero po 9min filmu z yt. Mój błąd wiem ale nieladu niema. Ram sprawny i grafika też. Podłączyłem pod starego asrocka ta grafikę ram i odpalił normalnie. To samo okablowanie. Tylko płyta z procesorem zmieniona. Albo zasilacz już nie wyrabia na 4pin go odpalić albo.. Już sam nie wiem.. Zasilacz 2010rok..☺

Edited by poeta89

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasilacz mało prawdopodobny, jeśli działa na innym kompie. Pozostała płyta lub procesor. Jedynie podmiana jednego lub drugiego coś odpowie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasilacz działa z athlonem x4 640, gtx 950 i pod asrock starszym budżetowym modelu aktualnie. Nie mam nikogo znajomego z procesorem pod ten socket. Niestety czasy laptopów. Pozostanie odnieść oba elementy na gwarancję jak przypuszczam skoro zasilacz odpada...

Share this post


Link to post
Share on other sites

skoro zasilacz odpada...

 

Zasilacz mało prawdopodobny

Mało prawdopodobne to jeszcze nie niemożliwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.