Dijkstra Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2016 Ale to nie jest kwestia unix/linux, tylko bezlitośnie prostej logiki... Większości okienkowych aplikacji na linux nie powinno uruchamiać się przez sudo. Większość się nie odpali, przy części odpalenie przez sudo może zmienić właściciela plików konfiguracyjnych na root i przestaną Ci działać pod normalnym userem. Jeżeli jakaś aplikacja tego potrzebuje, zazwyczaj sama o to prosi i środowisko graficzne wyrzuca Ci okienko z promptem o hasło do sudo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2016 No i uruchamiając coś w SU bez potrzeby robisz syf w systemie bo zmieniasz mimowolnie konfigi. To jest Linux, nie Windows, po coś jest ten root, żeby z niego korzystać, ale nie jest on domyślnym userem. Dlatego dopiero jak coś wymaga uprawnień to uruchamiaj z SUDO, inaczej wszytko ma działać na koncie z ograniczonymi uprawnieniami ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2016 m@MM ~ $ steam Running Steam on linuxmint 17.3 64-bit STEAM_RUNTIME is enabled automatically Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(0_client) libGL error: unable to load driver: r600_dri.so libGL error: driver pointer missing libGL error: failed to load driver: r600 libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so libGL error: failed to load driver: swrast m@MM ~ $ ls Dokumenty Muzyka Obrazy Pobrane Publiczny Pulpit Szablony Wideo m@MM ~ $ cd Dokumenty m@MM ~/Dokumenty $ amd.run amd.run: nie znaleziono polecenia m@MM ~/Dokumenty $ chmod a+rwx amd.run m@MM ~/Dokumenty $ amd.run amd.run: nie znaleziono polecenia m@MM ~/Dokumenty $ root Program root nie jest obecnie zainstalowany. Możesz go zainstalować wpisując: sudo apt-get install root-system-bin m@MM ~/Dokumenty $ sudo apt-get install root-system-bin [sudo] password for m: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane: lib32gcc1 libc6-i386 Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove". Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: fonts-freefont-otf libafterimage0 libroot-core5.34 libroot-graf2d-gpad5.34 libroot-graf2d-graf5.34 libroot-gui5.34 libroot-hist5.34 libroot-io5.34 libroot-math-mathcore5.34 libroot-math-matrix5.34 libroot-net5.34 root-plugin-graf2d-asimage root-system-common Polecane pakiety: libroot-core-dev root-plugin-gui-guibuilder root-plugin-hist-histpainter root-plugin-graf3d-gl libroot-math-minuit root-fitter root-plugin-graf2d-x11 root-system-display Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: fonts-freefont-otf libafterimage0 libroot-core5.34 libroot-graf2d-gpad5.34 libroot-graf2d-graf5.34 libroot-gui5.34 libroot-hist5.34 libroot-io5.34 libroot-math-mathcore5.34 libroot-math-matrix5.34 libroot-net5.34 root-plugin-graf2d-asimage root-system-bin root-system-common 0 aktualizowanych, 14 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 8 nieaktualizowanych. E: Nie udało się uzyskać blokady /var/cache/apt/archives/lock - open (11: Zasoby chwilowo niedostępne) E: Nie udało się zablokować katalogu /var/cache/apt/archives/ m@MM ~/Dokumenty $ amd.run amd.run: nie znaleziono polecenia m@MM ~/Dokumenty $ Tak zagłębiam się powoli w terminal, google coś podpowiada ale dotarłem do w/w momentu. Plik to sterowniki do gpu (nazwę skróciłem bo za długa do klepania w terminalu). Co źle robię? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2016 jeżeli uruchamiasz program amd.run, to będąc w jego katalogu piszesz dosłownie: ./amd.run lub z dowolnego katalogu:/home/jacek/pobrane/amd.run ./ oznacza bierzący katalog. Bez tego, system szuka polecenia amd.run w ścieżkach zdefiniowanych w $PATH Co chciałeś osiągnąć wpisując 'root'? Jeżeli chcesz wykonać polecenie jako root zachowując kontekst użytkownika, piszesz sudo <polecenie> jeżeli chcesz podnieść się w terminalu do roota, piszesz sudo su. To samo z zachowaniem kontekstu użytkownika - sudo su -l Zanim zaczniesz bawić się sterami, to wklej wynik polecenia: find / | grep -i "r600_dri\.so" Pytanie czy biblioteki faktycznie nie ma, czy steam szuka jej gdzie indziej, niż jest, bo np. nie ma gdzieś symlinka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2016 ... find: `/proc/4686/fdinfo': Brak dostępu find: `/proc/4686/ns': Brak dostępu find: `/root': Brak dostępu /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/r600_dri.so /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/r600_dri.so find: `/boot/lost+found': Brak dostępu find: `/tmp/icedteaplugin-root-Bxvyth': Brak dostępu find: `/var/cache/ldconfig': Brak dostępu find: `/var/spool/rsyslog': Brak dostępu ... tych wierszy z brakiem dostępu było od groma, wkleiłem fragment odbiegający od pozostałych. Fragment z jakiegoś forum: Wejdź z poziomu konsoli do katalogu w którym jest plik. Nadaj mu prawa do wykonania: chmod a+rwx nazwa_pliku.runNastępnie w konsoli z prawami root tylko podaj pełną nazwę pliku (run to program, uruchomi się instalacja): nazwa_pliku.run Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) No to przecież wyżej Ci to samo napisał ;) Przechodzisz do folderu z amd.run. Wklepujesz "sudo chmod x+ amd.run", ew "sudo chown jacek:jacek amd.run" (jacek to przykład, wpisz nazwę usera). To pierwsze zmienia uprawnienia dostępu, czyli pozwala na uruchomienie pliku, drugie zmienia właściciela. Jak jesteś w lokalizacji z amd.run to wklepujesz "./amd.run". PRO TIP: LS (możesz dać parametry -lh) np. ls -lh /home/user/Desktop nie musisz wpisywać całej nazwy pliku czy ścieżki, wpisz początek nazwy i naciśnij tabulator, terminal sam Ci podpowie co to jest ;) przykład: Edytowane 10 Marca 2016 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 Coś poszło trochę do przodu ale znów zagwozdka. Doszedełem do momentu widocznego na screenie: http://zapodaj.net/f3d7be1fe941d.png.html Więc próbuję sprawdzić m@MM /usr/share/ati $ ls fglrx-install.log m@MM /usr/share/ati $ ./fglrx-install.log bash: ./fglrx-install.log: Brak dostępu m@MM /usr/share/ati $ chmod u+r fglrx-install.log chmod: nie można zmienić uprawnień do „fglrx-install.log”: Operacja niedozwolona m@MM /usr/share/ati $ chmod a+r fglrx-install.log chmod: nie można zmienić uprawnień do „fglrx-install.log”: Operacja niedozwolona m@MM /usr/share/ati $ chmod g+r fglrx-install.log chmod: nie można zmienić uprawnień do „fglrx-install.log”: Operacja niedozwolona Co robię źle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 sudo apt-get update sudo apt-get autoremove sudo apt-get upgrade Zaktualizuje repozytoria, wywali niepotrzebne pakiety, zaktualizuje i pobierze te brakujące. Wtedy spróbuj zainstalować sterowniki z "sudo", powinno przejść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2016 @Mikelos: 1. chmod u+r oznacza "nadaj właścicielowi pliku prawa do odczytu". Nie użytkownikowi, który wykonuje polecenie. Ma sens, jeżeli właściciel ich nie ma (rzadka sprawa, by właściciel nie miał odczytu) 2. sudo chmod, nie chmod. Jeżeli nie masz uprawnień do odczytu pliku, tym bardziej nie będziesz mógł zmienić jego praw własności. 3. fglrx-install.log - wywołujesz plik, jakby był poleceniem - stąd odmowa dostępu. Nawiąc do powyższego, potrzebowałbyś wykonać chmod u+x, ale to bez sensu, bo to plik loga, a nie skrypt czy plik wykonywalny. 4. Potrzebujesz przeczytać plik - służy do tego polecenie cat. A więc: cat ./fglrx-install.log Pomijasz ciągle ./ - a ono jest ważne w unixach. Jeżeli nie będziesz miał uprawnień, sudo cat ./fglrx-install.log. Jeżeli zawartość loga nie mieści się na ekranie i w buforze terminala, cat ./fglrx-install.log | more Jeżeli chcesz otworzyć plik w edytorze, to np. (sudo) nano ./fglrx-install.log 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Check if system has the tools required for installation. fglrx installation requires that the system have kernel headers. /lib/modules/3.19.0-32-generic/build/include/linux/version.h cannot be found on this system. One or more tools required for installation cannot be found on the system. Install the required tools before installing the fglrx driver. Optionally, run the installer with --force option to install without the tools. Forcing install will disable AMD hardware acceleration and may make your system unstable. Not recommended. Zainstalować drugą i trzecią pozycję od końca? http://zapodaj.net/2fa1c034e4021.png.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 sudo apt-get install linux-headers-3.19.0-32-generic powinno rozwiązać Twoje problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 m@MM /usr/share/ati $ sudo apt-get install linux-headers-3.19.0-32-generic [sudo] password for m: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe linux-headers-3.19.0-32-generic jest już w najnowszej wersji. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. Chyba jednak nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 a zrób uname -a i jeżeli wersja kernela jest inna, niż 3.19.0-32, to zainstaluj takie headery, jaki masz numer kernela. Być może gdzieś po drodze zaktualizowałeś jądro i już jest inne załadowane. Być może też Twoje sterowniki mają to samo, co do mojego radeona na kompie w pracy, t.j. nie da rady ich zainstalować z kernelem wyższym, niż 3.13 jeżeli robiłeś apt-get upgrade, powinieneś wcześniej zrestartować kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Linux MM 3.19.0-32-generic #37~14.04.1-Ubuntu SMP Thu Oct 22 09:41:40 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux Robiłem apt-get upgrade, następnie restart i próba instalacji sterowników. Czyżby za stary radeon? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) Podaj sprzęt, bo jeśli miałeś XP to raczej jest to stara maszyna, a na niej może lepiej działać dystrybucja oparta na Ubuntu 12.04, np. Linux Mint 13. Ja bym polecał Linux Mint XFCE, ponieważ MInt jest łatwiejszy w obsłudze jeśli ktoś używał jedynie Windowsa, a w moim przypadku okazał się stabilniejszy od dystrybucji *buntu. Najważniejsze jest to, żeby wybierać wersje systemu z długim wsparciem czyli LTS, bo te z krótkim wsparciem zazwyczaj sprawiają problemy (są to wersje przejściowe lub eksperymentalne i u mnie w ogólne nie sprawdzały się). Edytowane 12 Marca 2016 przez Tyran6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Sprzęt to x2 6000+ na abit kn9, 4gb ddr2, hd4870 - antyk ale mi wystarcza. ubuntu odpuścilem, jest mint 17.3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Z jakim środowiskiem graficznym zainstalowałeś Minta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 (edytowane) mate edit: doinstalowałem libclc-r600 i steam wystartował (przynajmniej aktualizacja). Zobaczymy co będzie dalej ;) drugi edit: Zainstalowałem heroes 3 i gra sie uruchamia alezawiesza się przy próbie uruchomienia nowej gry. Jak ustalić co jest tego przyczyną? Edytowane 12 Marca 2016 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2016 Odświeżymy trochę temat. Używam furius iso, widzi i montuje obrazy ale nie widzę zawartości obrazów. Coś pewnie muszę doinstalować ale jakoś nie mogę tego wygooglać. Jakie macie sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2016 Dziwne, u mnie działa xD Jak montujesz? FUSE, loop? Gdzie szukasz zamontowanego obrazu? Może po zamontowaniu zrób w terminalu mount lub cat /proc/mounts i sprawdź - może jest, tylko nie wyświetla Ci się w eksploratorze 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2016 Ha! Nie przyszło mi do głowy przestawienie na loop. Już widać, dzięki wielkie ;) Skoro tak nam (Ci) dobrze idzie to może podpowiesz czy playonlinux/wine zapisuje gdzieś błędy występujące przy próbie uruchomienia gry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2016 /var/logs i tam pewni cos wrzuca albo do swojego pliczku albo do messages (albo inna nazwa pliku, bo myli mi sie fedora/ubuntu/rh) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 Skoro tak nam (Ci) dobrze idzie to może podpowiesz czy playonlinux/wine zapisuje gdzieś błędy występujące przy próbie uruchomienia gry? https://www.winehq.org/docs/winedev-guide/dbg-control Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 https://www.winehq.org/docs/winedev-guide/dbg-control I znów utknąłem. Początek nawet się udał, wyskoczyła dłuuuga lista. Niestety wyfiltrowanie interesujących mnie rzeczy przerasta moje mizerne umiejętności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 Może kwestia poziomu debugowania, może nie potrzebujesz tak wysokiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2016 Na obecną chwilę uruchomienie czegoś w wine chyba mnie przerasta... Cud, że uruchomilem steama i cs:go chyba nawet działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 17 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2016 I znów utknąłem. Początek nawet się udał, wyskoczyła dłuuuga lista. Niestety wyfiltrowanie interesujących mnie rzeczy przerasta moje mizerne umiejętności... Poczytaj o komendzie grep i wyrazeniach regularnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Cokolwiek próbuję odpalić przez wine to wyrzuca jakieś błędy. Dla przykładu: http://zapodaj.net/45570ec09281b.png.html Jakieś sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Walki ciąg dalszy... Próbuję zainstalować e-deklaracje na podstawie instrukcji: http://www.finanse.mf.gov.pl/documents/766655/1196444/instrukcjeLinux.pdf Dochodzę do momentu w instrukcji: locate libgnome-keyring.so /usr/lib/i386-linux-gnu/libgnome-keyring.so.0 /usr/lib/i386-linuxgnu/libgnome-keyring.so.0.2.0 sudo ln -s /usr/lib/i386-linux-gnu/libgnome-keyring.so.0 /usr/lib/libgnome-keyring.so.0 sudo ln -s /usr/lib/i386-linux-gnu/libgnome-keyring.so.0.2.0 /usr/lib/libgnomekeyring.so.0.2.0 a u mnie wygląda to tak: m@MM ~ $ locate libgnome-keyring.s0 /m/lib/i386-linux-gnu/libgnome-keyring.so.0 /m/lib/i386-linux-gnu/libgnome-keyring.so.0.2.0 m@MM ~ $ sudo ln -s /m/lib/i386-linux-gnu/libgnome-keyring.so.0 /m/lib/libgnome-keyring.so.0 [sudo] password for m: ln: nie udało się utworzyć dowiązania symbolicznego „/m/lib/libgnome-keyring.so.0”: Nie ma takiego pliku ani katalogu No i po wpisaniu polecenia locate... nie pokazuje mi lokalizacji. Po prostu wyskakuje następny wiersz do wpisania polecenia. Edytowane 23 Marca 2016 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Bo masz literowke, nie /m/... tylko /usr/..., chyba ze cos zmieniales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...