Skocz do zawartości
Gulio

Monitor do gier ~1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od 3 dni przeglądam masę tematów, postów, porównań czy też filmów na youtube. Efekt jest zerowy. Dalej nie wiem co tak na prawdę warte jest uwagi.

Szukam monitora głównie do gier komputerowych, sporadycznie do "pracy" aczkolwiek to może się zmienić. Aktualnie wykorzystanie komputera to 80% granie, 15% przeglądanie internetu, 5% praca.

Budżet na monitor to okolice 1500 zł wiadomo coś można do tego dodać, ale odpadają monitory po 3000zł.

Rozmiar monitora to 25-29 cali

Nie potrafię wybrać pomiędzy 21:9, 144hz, rozdzielczość QHD. Nie wiem, który z tych parametrów będzie dla mnie najbardziej odpowiedni.

Niestety nie dysponuje budżetem aby połączyć wszystkie 3 rzeczy. Aktualnie gram na 2x 1680x1050 zatem każda zamiana będzie gigantyczna.

Nie chcę wklejać konkretnych linków do sklepów, dlatego pozwolę wkleić sobie symbole monitorów, które przykuły moją największą uwagę.

21:9  ->

LG 29UM67

144hz ->

AOC G2770PF

QHD ->

Dell U2515H

Nie jestem w stanie tych monitorów porównać dlatego też proszę was o pomoc czy też ewentualne alternatywne propozycje, starałem się tylko "nakreślić" o jakiego typu sprzęt mi chodzi.

Gry w które gram są dostosowane do 21:9, moja karta graficzna uciągnie 144 fpsy, jak również QHD. Gatunek gier to MOBA 90% czasu moba/mmorpg.

Mam nadzieję, że udzieliłem wszelkich potrzebnych informacji. Z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam wybrałeś.

Odpowiedz sobie tylko na pytanie czy 21:9 czy 16:9... i będziesz miał odpowiedź.

Ja kupiłem LG 29" 21:9 (Hmm, ty byś miał do wyboru np: LG 29UT55V-PZ lub LG 29UB67-B), nie powiem, bym na niego narzekał. Tyle, że ja nastawiałem się na ten format pod filmy, gry i jako zastępstwo 2 monitorów i telewizora na żądanie w okienku. Sprawdza się znakomicie.

TN-ki 144 Hz raczej bym sobie darował, chyba, że grasz PRO i świadomie potrzebujesz tych Hz-ów.

Dell U2515H na pewno ma najrozsądniejszą rozdzielczość (typową na dziś), możesz też pomyśleć nad BenQ GW2765HT. Ciut większy, ale jednak.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gram profesjonalnie, nawet tak na prawdę nie gram w FPS dużo, tylko gdzie nie czytam to wszyscy piszą, że jak się kupi 144hz to nigdy nie kupi się więcej 60hz, takie same opinie są w przypadku dużego monitora oraz monitora w rozdzielczości QHD. Dlatego nie mam pojęcia co robić :/. Nie ukrywam, że monitor to raczej na kilka lat, ale wywalenie 3000zł to nawet na kilka lat spory wydatek jak na monitor do zastosowania domowego. Oczywiście co dla jednego jest sufitem dla drugiego jest podłogą :).

Tunera TV nie chce, jakość telewizji w naszym kraju odbiega od jakichkolwiek norm. Z całym szacunkiem do oglądających TV.

Podsumowując 144hz odpada, zatem 21:9 lub QHD.  Biorąc pod uwagę, że mam drugi monitor to chyba skłonie się ku QHD. Podskoczę do jakiegoś sklepu obejrzę na żywo różnicę pomiędzy QHD a 21:9 bo z tego co widzę jakiejś gigantycznej to nie ma według danych 2560x1080 vs 2560x1440. Pytanie czy na żywo jest ona bardzo widoczna.

Dzięki za pomoc ;-) jakby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie / opinie to śmiało zakup monitora tak na prawdę za kilka dni jest czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie pytanie, z racji tego, że wersji monitora jest kilka (21:9 29"), czym one w  zasadzie się różnią oprócz podstawki?

Chodzi mi o modele :

LG29UM55

LG29UM65

LG29UB65

Czy różnice to tylko regulowana wysokość podstawki/odłączana podstawka? Czy też jakieś funkcje ulepszające obraz? Pytam, bo monitor raczej będzie wisiał na ścianie. No i do tego nie potrzebuje też funkcji PIVOT. Telewizora również nie. Chciałbym zamiast płacić więcej za podstawkę zapłacić więcej za jakość obrazu.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno tak. Te 440 linii robi robotę, ale tutaj bardziej chodzi o proporcje ekranu

https://www.youtube.com/watch?v=MFMw4vBghwc

Ten film to tak nie do końca.

1) Pole widzenia:

Możesz mieć ten "zakres widzenia" lewo-prawo taki sam na monitorze 16:9 co na 21:9 ... to się nawet ustawia w takim Battlefield 3, a w tym przypadku (po ustawieniu identycznego pola widzenia w poziomie) widać będzie więcej w kwestii pola widzenia góra-dół (pole widzenia w pionie) na 16:9. Na tym filmie mamy po prostu większy obszar widzenia na monitorze, na którym "miał być" większy obszar widzenia i wiadomo co zrobi większe wrażenie. Uczciwe porównanie byłoby zrobione tak, że "podgląd" 21:9 pokazywałby trochę więcej w poziomie, a "podgląd" 16:9 pokazywałby trochę więcej w pionie.

2) Wielkość ekranu:

Delikatnie mówiąc bezsensowne jest porównanie większego pod wzgl. powierzchni ekranu 21:9 do sporo mniejszego modelu o innych proporcjach. Wiadomo że większy robi lepsze wrażenie. Przy uczciwym porównaniu zrobiono by tak, by powierzchnia ekranów/"podglądów" była równa.

Po prostu na tym filmie mamy dosłownie modelowy przykład papki marketingowej. Film zrobiony prywatnie chyba, ale to idealny materiał dla sprzedawcy który chciałby sprzedać graczowi 21:9, a nie 16:9.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://displaywars.com/29-inch-21x9-vs-27-inch-16x9

http://displaywars.com/29-inch-21x9-vs-25-inch-16x9

To chyba najlepiej z obrazuje mu proporcje.

Wybiera z konkretnych modelów w podobnej cenie pamiętaj. Dla  niektórych 27" jest za wysoki już.

Dlatego monitory BenQ GW2765HT, Dell U2515H i LG 29UM67.

Wszystkie 3 mają swoje zalety i wady. Ja bym dziś chyba zdecydował się na LG ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi