Skocz do zawartości
Ginterx

Pomoc w ustawieniu monitora BENQ XL2411Z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie związane z monitorami 144hz, ponieważ zamierzam taki sobie kupić :)

Bardzo dużo osób ma monitor Benq XL2411z, ale dużo osób poleca inne monitory np. asus VG248QE

Monitor do gier, glownie CS:GO (a wlasciwie tylko do niego).

i5 3570

Hd 7850

4GB ramu

MOBO: Gigabyte GA-H61M-S2PV

Wind. 10 64bit

(przecietnie w zwykłych grach 200+ fps, na dmie ok. 150+ [czasem spadnie 130])

Zna się ktoś dobrze na monitorach i mogłby doradzić? (dodam ze wczoraj xl2411z byl za 1300zł a dzisiaj jest za 1040zł)

Dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez Ginterx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym tyg zakupiłem Acer Predator XB271HU i powiem ze jest fenomenalny. Parę dni temu porównałem go z ausem rog swift z matrycą tn mojego ziomka. Barwa kolorów zdecydowanie na plus acera. Technologia ULMB w grach typu cs go sprawuje się świetnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, piszę ponieważ dzisiaj przyszedł mi monitor Benq XL2411Z.

Chciałbym go dobrze ustawić, przede wszystkim raz a porządnie biggrin1.gif

Monitor bedzie głownie uzywany do gry CS:GO oraz wiadomo internetu.

Możliwe, że jestem nietypową osobą, ale nie lubie jak mi "p!ździ" monitor po oczach biggrin1.gif w tym momencie ustawiłem go tak:

Brightness- 18

Contrast - 10

Low Blue Light - 0

Black qEualizer - 6

Blur Reduction - ON

(Kolory default)

AMA-High

Instant mode - ON

Sharpness- 6

Dodam, iż nie chcę aby moje oczy po tygodniu wymagały lepszych szkieł smile.png

Dodatkowo mam pytanie, ponieważ mam wrażenie jakby 144hz w csgo sie ścinało tak dziwnie... (fpsów mam wystarczająco-fpsy mam zablokowane na 160 poniewaz nie widze roznicy miedzy 160 a 300; oraz -freq 144 -refresh 144 mam w uruchamianiu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrast ustawiłbym na natywny, a jeśli byłoby za jasno, to bardziej zjechałbym z podświetleniem matrycy (czyli jasnością). Filtry wyostrzające/rozmywające bym wyłączył.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie ustawilem tak: 

Brightness- 0

Contrast - 5

Low Blue Light - 10

Black qEualizer - 6

Blur Reduction - OFF

(Kolory default)

AMA-High

Instant mode - ON

Sharpness- 6

:D Nie wiem czy te ustawienia są dobre, ale strzelam ze nie niszczą oczu aż tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popacz na blurbusters.com

​Co do ustawienia w miare poprawnego monitora polecam strone http://www.lagom.nl/lcd-test/white.php i ustawienie tak by pasiło z każdej strony.

​Swoją drogą jasność bym nie dawał tak nisko, sam gram na 100 a kontrast albo 43 albo 19 z BBR włączonym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasność na 100? Ja na moim Eizo ps2434 przy takiej jasności po godzinie bym już płakał. Na co dzień używam 20-35 jasność, a całkowitej ciemności ~5-10.

Każdy monitor ma trochę inną jasność minimalną i maksymalną. Ale w miarę możliwości jak się nie chce mieć wypalonych oczu warto zejść z tym parametrem nisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To gracz CS-a, tam mają różne przyzwyczajenia.

Zobacz np:

Brightness: 80
Contrast: 50
Low blue light: 0
Blur reduction: off
Black EQ: 12
Color Temp: user mode (95, 95, 100 respective to rgb)
Reset color: off
AMA: premium
Instant mode: on
Sharpness: 7
Gamma: 3

Picture mode: FPS1 Standard

Generalnie wybierz się na forum CS-a to doradzą ci.

Jasność na 100? Ja na moim Eizo ps2434 przy takiej jasności po godzinie bym już płakał. Na co dzień używam 20-35 jasność, a całkowitej ciemności ~5-10.

Każdy monitor ma trochę inną jasność minimalną i maksymalną. Ale w miarę możliwości jak się nie chce mieć wypalonych oczu warto zejść z tym parametrem nisko.

Mam tak samo mniej więcej, max 5-20% jasność, inaczej wypala gały, ale ja nie gram w CS-a, tam mają specyficzne wymagania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ustawiasz jasność to ustaw tak aby biały był biały,

To pojęcie jest tak względne, jak białość ustawionej temp. barwowej.

a potem ewentualnie skoryguj ręcznie w sterownikach gammą

Kiedy gamma (realna, a nie numerek w ustawieniach) jest inna niż 2.2, to masz nienaturalny balans cieni do średnich tonów, do jasnych. W sterownikach, to już w ogóle bym gammy nie ruszał.

​Swoją drogą jasność bym nie dawał tak nisko, sam gram na 100 a kontrast albo 43 albo 19 z BBR włączonym.

Ja podczas czytania tekstu, z białym tłem, czy czytanie WWW mam jasność na 20%, a do gier/filmów 100% (przy czym mój EIZO nie jest bardzo jasnym monitorem). Natomiast kontrast mam zawsze ustawiony na natywny, co w przypadku mojego modelu oznacza K 50, przy R/G/B 100, co daje pełną rozpiętość tonalną.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi