Skocz do zawartości
TOTAL OVERDOSE

Laptop - problem z grami, wydajnością.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wam,

Mam dosyć dziwny problem z grami na laptopie. Wygląda to nastepująco (parametry komputera podaję poniżej). Otóz wiele gier które POWINNY działać, chodzą strasznie słabo nawet na naprawdę najmniejszych wymaganich (spadki fpsów, naprawdę duże) Gdy przykładowo gram na teksturach ustawionych na super low i przestawiam je na low - w grze ktora powinna chodzic conajmniej na średnich- widzę spadek fpsów z 60 na 30. Ale nie chodzi tutaj o same spadki fpsów gdyż nawet gdy owe fpsy są w miare dobre to gra i tak się zacina i tutaj nie mam pomysłu co może to być. Wcześniej pogrzebałem trochę w opcjach grafiki i pomogło troche zmienienie Intela na Nvidie. To co mnie również zastanawia (i m.in. dlatego uznałem to za nienaturalne) to fakt że gdy w opcjach kart graf. ustawiam takie rzeczy jak zwiększenie wydajności względem grafiki czy wyłaczenie antilasingu gra nie tylko sie nie poprawia ale o zgrozo, potrafi działać gorzej (odnotowałem to też przy zmienianiu opcji - przy zwiększeniu rodzielczości gra zaczynała działać lepiej). 

Także kieruje pytanie do was forumowicze bo już naprawdę chciałbym wiedzieć czy może wystarczy "odblokować" ponownie coś w komputerze czy czas dokupic troche sprzętu.

Parametry komputera:

Windows 8.1

Procesor Intel® Core i7-4510U CPU @ 2.00GHz, 2594 MHz

Karta wideo Intel® HD Graphics Family, NVIDIA GeForce 840M
Pamięć 4GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, na pewno sie nie przegrzewa. I na Nvidii gry nie działają - jedyne co udało mi sie osiągnąć to po zmianie na Nvidię jedna gra była wogóle możliwa do odpalenia na minimalnych (chodziła tez na średnich bez zadnych dodatków). Co ciekawe z tą grą - ostatnio właczyłem ją po raz pierwszy od jakiegoś czasu i działa gorzej niz poprzednio na mniejszych ustawieniach.

Wstawiam wyniki zrobione programem Windows PowerShell jesli komus pomogą.

CPUscore: 7,4

D3Dscore: 5,1

memory score: 5,9

graphic score:4,8

disk score:5,9

Powiem odrazu że nie jestem jakiś mocno zaawansowany w komputerach, ale rzucajcie pomysłami co to może być a ja już postaram się to sprawdzić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomaga. Zrobiłem do parę razy, w tym zainstalowałem te najnowsze teraz. Wcześniej posunąłem się nawet dalej do instalacji specialnych sterowników pod dane gry (GTA V), lecz nie pomogło. Ostatnio przy pomocy specialnego programu usunąłem te starsze, zostawiając tylko te najnowsze bo bałem się że karta w jakiś sposób "korzysta" z tych starszych.

Fakt że Nvidia ma dużo opcji ale próba zwiększenia wydajności względem jakości nie powiodła się, gry z jakiegoś powodu zaczynały chodzić gorzej niż przed zmianą.

Edytowane przez TOTAL OVERDOSE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi