fortune Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Witam serdecznie! Po otrzymaniu od brata starego PC postanowiłem go odświerzyć, zawsze marzyłem o wielkim, głośnym i wydajnym pudle! :) W sumie ze starego PC zostanie obudowa, zasilacz i CD-ROM, chłodzenie. Kartą graficzną zajmę się w przyszłości. W cenie do 1000 zł potrzebuję złożyć procesor, mobo i pamięci, tak abym w przyszłości mógł na o płytę wsadzić i7 3770k- tu zdradzam dalszą część planu, mianowicie celuje w s1155, bo na tej platformie można podkręcać procesory non-k. Komputer będzie do Xilinx, Eclipse, Visual Studio, Photoshop, gier... Po rozejrzeniu się po aukcjach i ogłoszeniach doszedłem do takich podzespołów: - MSI P67A-GD65 B3 za ~250,- (dość dobrze chłodzona sekcja zasilania 6+2, dobre osiągi i możliwość wrzucenia 3770k) - Procek i5 i tu zależnie jak się trafi na aukcjach np 2400 za ~350, 2500S ~360, 2500 za ~420. - 8 GB jakiejś pamięci 1600 MHz, to granice ~150 zł to akurat najmniej ważne Pytanie: do czego i czy warto dołozyć do płyty (jakiej?) aby w przyszłości przełozyło się to na wygodę uzytkowania? Myślę, że taki i5 2400 podkręcony do 4 GHz ratio x38 + 105 bclk może osiągać (przyjemnie) większe osiągi od i5 w posiadanych przezemnie w poprzednich laptopach... nie mówiąc o jakimś i5 2500. A taki konkretny zestaw ma ogromny potencjał rozbudowy :) Może seria 3000 intela jest już stara, ale moim zdaniem bardzo wydajna :) Uwaga: Zestaw jest przedewszystkim robiony po kosztach i każde ~20 zł jest istotne i zakup musi być przemyślany. Dokładać można zawsze do czegoś lepszego... ale tu budżet jest napięty jak plandeka na żuku :) Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Jak nie będziesz miał dodatkowej karty ( choćby padaki w postaci GT520 itp. ) to nie pakuj się w płytę na P67 - na takowych płytach nie odpalisz integry z procka . Skoro chcesz robić OC to szukaj czegoś na Z77 - pozwala kręcić i jednocześnie obsługuje iGPU , ew. olać OC i brać budżetową płytę na H61/B75 . Tyle jeżeli chodzi o uwagi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortune Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2016 Dzięki za odpowiedź. O kartę nie pytałem, bo jest nieistotna, podstawowa się znajdzię, a wymienie w przyszłości, wiem jakie mozliwości mają integry. P67 po OC nie obsługuje integry? Ciekawe, nie słyszałem o tym. Koniecznie p67/z77 z powodów jakie opisałem w poście, sprzęt ma być "przyszłościowy". Jakie zegary będzie miał i5 2500S (2.7-3.7) po OC (+ 4 na mnożnik) przy obciążeniu wszystkich rdzeni? 3,1GHz, czy więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2016 P67 w ogóle nie obsługuje iGPU - nie zależnie czy kręcisz czy nie . Jak chcesz mieć OC + obsługę iGPU to albo Z68 albo Z77 , szedł bym w kierunku Z77 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...