Skocz do zawartości
kogelmogel

Laptop 15,6" do wszystkiego 4000pln

Rekomendowane odpowiedzi

Swego czasu założyłem tu temat odnośnie pomocy w zakupie lapka, kasa była potrzebna na coś innego i musiałem się trochę wstrzymać z kupnem.

Poszukuję lapka którego głównie będę używać w szkole i na wyjazdach będzie mi służył do internetu/filmów/gier do pracy. Budżet jak w temacie ok 4000.

Szukam lapka:

- bez systemu

- ma dysk SSD 

- ma 8gb ramu

- ma rozdzielczość Full HD

- procek i5, i7 bez znaczenia (tylko żeby nie była to płyta indukcyjna) 

Problemu by nie było gdyby nie to, że wyszła kupa nowych modeli, nie wspominając o nowych prockach.

Zastanawiałem się nad Asusem GL552VW, Lenovo Y700. Widziałem wyszło też coś od Della czy Acera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co dzień i do gier wystarczy w zupełności mocny i5HQ 4-rdzenie 4-wątki skylake'a o wysokim pełnym taktowaniu. Lepsza przy tym kultura pracy / temperatury.

Dobre wykonanie, obudowa w calości aluminiowa. Matryca FullHD IPS dobrej jakości. Solidne podzespoły - i5HQ 6-tej generacji 4-rdzenie 4-wątki wystarcza w zupełności do obsłużenia GTX960M. 8 gb ramu także do tej konfiguracji optymalna wartość w grach, nowe DDR4 szybsze taktowanie. Pojemny dysk SSD + bank plików pod HDD - wszystko wewnątrz pod 2 sloty SATA i M.2. Glośniki JBL bdb jakości, podświetlana klawiatura. 

Matryca FULL HD IPS z powłoką EWV dobrej jakości, bardzo dobra kultura pracy przy max. obciążeniu - brak problemów z temperaturami/throttlingiem. Wykonanie obudowa dobrze spasowana, choć pokrywa od matrycy pozostawia do życzenia - jest dość giętka gibka i podatna na ucisk. Optymalne podzespoły w tej cenie do gier.

Renomowana marka dell, z bardzo dobrym serwisem typu domowego. Podzespoły jak powyższych sprzętów. Obudowa plastikowa choć dobrze spasowana. Matryca FullHD matowa wg testów IPS jakości - powiedzmy niezłej. Aktualnie jest do niego promocja, z kodem w koszyku podanym w aukcji - wpisanym w miejscu na kod promocyjny własnie dostajesz akcesoria w gratisie (podobna oferta jest przy lenovo, tam jest inny kod).

Tutaj odpowiednik ze stajni acer'a:

Dobrze spasowana obudowa, solidne podzespoły - tutaj i7HQ 4-rdzenie 8-wątków ale 4-tej generacji hasswell (starszej, tutaj nie było jeszcze 4-rdzeniowego proc. i5). Bardzo dobra jakościowo matryca FullHD IPS matowa, jeden z lepszych IPSów na rynku. Dość lekki i mobilny jak na swoje rozmiary - tylko 2,2kg wagi. Możliwość rozbudowy o dysk SSD pod M.2 System operacyjny w zestawie. Gwarancja 2-letnia z serwisem typu 'door to door'.

Ewentualnie jeszcze opcja 17" lenovo z pierwszej propozycji:

Trochę większa matryca, jakościowo wg parametrów trochę lepsza jeszcze od mniejszego modelu. Podobne podzespoły jak i wykonanie, tutaj jednakże mniejszy dysk SSD zmieścił się w cenie.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

internetu/filmów/gier do pracy

W zupełności i5HQ. Nie ma sensu pakować się w i7HQ, skoro i5HQ jest również mocny i wystarczający do tego.

Pamięć grafiki tutaj nie ma zbyt dużego znaczenia.

Edytowane przez wmk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi