Skocz do zawartości
Weeker

Asus 1225b strasznie przycina.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem używanego notebooka Asus 1225b z myślą aby postawić na nim jakiegoś linuxa.

Laptop nie miał partycji recovery ani nie dostałem żadnej płyty.

Problem polega na tym że zainstalowałem już Debiana, Ubuntu i Elementary OS i cały czas niemiłosiernie tnie.

Nie wiem już co z nim zrobić, chcę na nim co jakiś czas obejrzeć film na youtube oraz przeglądać internet.

Jaki system na nim zainstalować abym mógł oglądnąć chociaż film?

Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Etykietę posiada, jednak nie mam skąd wziąć obrazu.

Próbowałem 10 ale przy instalacji wyrzuca bluescreen driver_irql_not_less_or_equal (beż żadnego pliku).

Pierwotnie był tam zainstalowany Windows 7 Home w wersji Angielskiej. 

Masz może pomysł skąd wziąć obraz do niego?

Szukałem, jednak jedyne co się dowiedziałem to, to że trzeba mieć płytę dołączoną do laptopa której nie posiadam.

Edytowane przez Weeker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz naklejkę z kluczem to płytę / obraz możesz brać z dowolnego źródła - czy to serwery M$ czy to jakiś warez/ftp .

Sam system będzie w tym momencie legalny .

Komunikat z Win 10 może oznaczać problem ze sterownikami - Asus 1225b to platforma Brazzos od AMD , nie wiadomo jak ten sprzęt działa z Win 10 .

W przypadku Linuxa problemem mogą być generalnie kiepskie sterowniki pod Pingwina od AMD .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj poszukać sterowników do gpu przede wszystkim, sprawdź na różnych przeglądarkach.

Zobacz w menadżerze zadań, czy pokazuje ci dwa rdzenie czy jeden, to samo możesz sprawdzić w cpu-z.

Taki to urok AMD, olewa starsze platformy i taki tego skutek. Miałem desktopa na AMD, wydajniejszego niż Dell E6400. Internet czy yt znacznie lepiej działał na Dellu.

Wozumiem, że zainstalowałeś Windowsa 7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś 1215N i tam aby bez problemu oglądać 720p musiałem trochę powalczyć z zestawem kodeków, aczkolwiek w efekcie wszystko chodziło. 1080p przez hdmi większość filmów nie chodziła płynnie, choć trafiały się takie, które się dobrze odtwarzały.

1215N był na Atomie D525 bodajże z integrą bardzo słabą oraz ION2 nVidii.

A zmierzam do tego, że 1225b na jakiejś paści AMD jest chyba konstrukcją jeszcze słabszą od 1215N. Tak więc wg mnie jedyne co możesz zrobić to próbować różnych kodeków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to problem z dyskiem .

Dawno temu jak miałem starego kompa to podobne objawy dawał padający dysk .

Komp na Duronie 700 mhz i 384MB ram ( albo więcej - nie pamiętam już ) , działający w tle AV ( konkretnie Kasperski ) tak obciążał kompa że nic nie dało się na nim robić .

Jak ci się uda to zrób screena ze statusem SMART - czy to HD Tune czy to Crystal Disk Info .

A jak nie to spróbuj na innym kompie zassać Hiren Boot CD i odpalić z takiej płytki kompa , potem przeskanować dysk za pomocą MHDD .

Możesz też zassać zamodzielną wersję MHDD , również bootowaną z CD .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi