Skocz do zawartości
Działo

Sieciówki 3Com

Rekomendowane odpowiedzi

3C905B-TX?

Jeśli jest możliwość, to sugeruję najpierw intensywnie przetestować. Zdarzyło mi się walczyć w pracy z takimi kartami - mnóstwo błędów CRC, transfery w sieci lokalnej na tragicznie niskim poziomie. Nie pomagało wymuszanie trybu pracy. Po prostu nie podobało im się i tyle. Niezależnie od tego, do jakiego switcha były podpinane, ani w jaki komputer z jakim systemem włożone.

A żeby było śmieszniej, zdarzało się to po dłuższym okresie bezbłędnej pracy i po kilku dniach potrafiło znikać jak ręką odjął. Na zachodnich forach też sygnalizowano podobne problemy.

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tykajcie tych sieciówek!!!!! U mnie w pracy w połowie kompów są. Jak nastąpiły zwolnienia sieci to mało co mnie z roboty nie wywalili, za nim nie doszedłem, że to one są winne. A szczególnie model 3CSOHO TX. Tragedia w połączeniu z płytami pod AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wy <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły Panowie piszecie... ?

zarówno 3c905B jak i C są bardzo udanymi kartami sieciowymi, jesli chodzi o wydajnosc ich ciut lepsza od tanich realteków bo nie obciążają tak procesora....

zarowno vortexy i boomerangi mam u siebie w pracy, w masie komputerów (FreeBSD głównie, Linuxy, windowsy roznej masci) i nigdy zadnych problemow nie bylo... to juz predzej mialem problemy z intel extherexpress100 co sie nie chcialo dobrze ze swithchami dogadac i musialem recznie na switchu ustawiac 100fdx...

co do soho tx... normalna prosta sieciowka, problemow tez nie ma ? wszystko spiete do switchy hp5372xl a po pokojach officecostam 3coma (Takie male padlo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andriu zadziała pod linuxem zadziala.... nawet pod macos zadziala.

zciachowalo mi slowo pie_rdo_ly bleee ;)

dodatkowym atutem 905C w przeciwienstwie do B jest bardzo obnizony pobor pradu w stosunku do starego modelu.. tak bardzo ze 905C w laptopach siedzi jako 920

Ale 3com chyba wychodzi z produkcji wlasnych NIC'ow - 905 to ostatni model jaki wiem ze jest jeszcze 3coma

905C, takze 980 oraz 990 we wszystkich wersjach, teraz 940 - to w sumie oparte sa na chipach broadcom'a... a z broadcomami tez nie mam problemow (nie liczac tego ze pod freebsda jakis czas temu nie mialem sterow do broadcomow ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pmp:

Sam fakt, że nie napotkałeś z nimi problemów, nie upoważnia Cię do wydawania osądów, czy coś jest <span style="color:red;">[ciach!]</span>łą, czy nie... Fakt, że nie masz wypadku samochodowego nie upoważnia Cię do uznawania za <span style="color:red;">[ciach!]</span>łę faktu, że takie wypadki się zdarzają...

Mogę Cię zapewnić że nie tylko ja i nie tylko w tym kraju miałem problemy z tymi kartami. Polecam głębszy research przed wydawaniem osądów.

Pragnę też zauważyć, że nie zanegowałem kompletnie tych kart, a tylko zasugerowałem ich gruntowne przetestowanie.

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...