mozetobambi Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 Cześć, chciałbym się was poradzić co dokupić do zamieszczonego zestawu, żeby komputer działał płynnie podczas przeglądania internetu i prostych prac biurowych. Zakupiłem do niego windowsa 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 Sprzęt całkiem dobry nie licząc GPU ( ale to neta i pracy biurowej GT630 spokojnie wystarczy ) . Dołoż SSD i będzie git - skoro masz kasę to może wersja 500-512 GB ? Np. Samsung EVO 500GB lub Crucial MX200 500GB za 600-700 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozetobambi Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 Sprzęt całkiem dobry nie licząc GPU ( ale to neta i pracy biurowej GT630 spokojnie wystarczy ) . Dołoż SSD i będzie git - skoro masz kasę to może wersja 500-512 GB ? Np. Samsung EVO 500GB lub Crucial MX200 500GB za 600-700 zł . A co z ramem? Słyszałem ze to też moze pomóc ale nie wiem jaki dokupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) można by ramu dorzucić ale najlepiej dwie takie same kości jak masz by chodziło sobie to trzykanałowo bo to x58 oznaczenia odczytaj z naklejki na kości ramu Edytowane 24 Marca 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 Możliwe, że ma obecnie 2 kości włożone w jeden kanał. Sprawdź czy masz obecnie jedną czy dwie kości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozetobambi Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 Zdjęcie z ramem poniżej zamieszczam. To co panowie sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 no jest taka opcja - tak czy tak to musi otworzyc i zobaczyc jak masz 2 to dokup tylko jedną taką samą [ i w odpowiednie banki je wepnij] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozetobambi Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 no jest taka opcja - tak czy tak to musi otworzyc i zobaczyc jak masz 2 to dokup tylko jedną taką samą [ i w odpowiednie banki je wepnij] Wyżej zamieściłem zdjęcie. Mam dwie kości ramu. Czy muszę dokupić taką samą kość czy mogę inną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 Nie wiem czy jest sens dokładania ramu , 4G B to dużo - przy tym co robisz dodatkowe 2 czy więcej GB nie wiele zmieni . Także zabawa z dual czy triple channel - tutaj zyskasz tylko w przypadku jak soft którego używasz mocno reaguje na przepustowość ramu , w innym przypadku to nic nie da . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozetobambi Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 To co wystarczy tylko dysk SSD kupic? Chciałbym instalować na nim 64bitowego wind10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryc Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 W pierwszej kolejności SSD w zależności od potrzeb 250 lub 512 (w dziale dyski masz wątek poświęcony ssd, zobacz,oceń, zakup). Montujesz instalujesz system i patrzysz. Później ewentualne ram. Ale z tego co wrzuciłeś to miałeś zużycie na 63%, wiec jakiś tam zapas jest. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Nie wiem czy jest sens dokładania ramu , 4G B to dużo - przy takich niskich cenach za kostke 2GB 1333MHz ramu to byłoby grzechem nie dokupić 4giga to nie jest jakś tam kosmiczna wielkość a trzy kanały zawsze to jakiś plusik do wydajności - po co się ograniczać ja bym dokładnie spisał jaki masz ram z kości i poszukał na alegro [ok 50zł] ps ogólnie to "ciekawie" ustawiony ten ram masz Chciałbym instalować na nim 64bitowego wind10. własnie po to montuje się wiecej niż 3,5GB ramu ;) , wiec jakiś tam zapas jest. szczególnie że jedzie na systemie 32bit - a świstak siedzi i sreberka zawija Edytowane 24 Marca 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 Użycie ramu może być faktycznie zakłamane przez ten system 32-bit . Raz że maks co da się wtedy wykorzystać to ~4GB ( 3,2 - 3,5 GB realnie ) , dwa to ograniczenie 2GB/proces w systemie 32-bit . Co do dołożenia ramu czy dual/triple ramu - z jednej strony masz rację , ram jest tani więc kość 2GB można dołożyć . Z drugiej strony dołożenie ramu może nie wiele zmienić , to samo zastosowanie dual/triple channel - dla niego to może być niezauważalna kwestia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2016 chyba nie bedziecie się kłócić o 5 dych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 4GB ram dołożyć i SSD i będzie ok jeszcze długo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 znowu widze błyskasz - wątek chociaż przeczytałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mozetobambi Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 znowu widze błyskasz - wątek chociaż przeczytałeś? Zamówiłem ssd samsung 850 evo 500gb sata3. Zajrzałem dziś do obudowy i znalazłem 2 kostki ramu "Kingston KVR1333D3N9K2/4G- wpięte w niebieski i biały pasek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) czyli szukasz sobie używki takiej samej czyżby to http://allegro.pl/uzywana-pamiec-ram-kingston-kvr1333d3n9k2-4g-i6067471686.html jak bedziesz miał 3 kości to wpinasz je tak aby chodziły na trzech kanałach i po robocie [ewentualniesprawdzić czy chodza na 1333 cl9 w biosie] Edytowane 26 Marca 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...