ZONK000 OC Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 Witam Z racji że śmiercią tragiczną umarł mój i5 4570 mam tymczasowo (liczę na premierę czegoś konkretnego od AMD) Pentium G3258. Podkręciłem go sobie na 4100 MHz żeby zanadto nie podbijać napięcia, tak sobie jeszcze w miarę na luzie pracuje. Panowie powiedzcie mi jak wypada obliczanie zadań na pojedynczym rdzeniu tego procesora @4,1GHz vs 4570 na standardowych taktowaniach czyli 3,2GHz (turbo 3,6). Chodzi mi o gry wykorzystujące jeden lub dwa rdzenie, i różne popularne programy które siedzą głównie na jednym rdzeniu, coś do pakowania, kompresji muzyki itp. Sam już nie jestem tak w stanie przetestować bo i5 nie żyje a konkretnych wyników jako tako nie pamiętam, nie wiem jak wypada rdzeń tego procesora porównujące zegar w zegar z tym haswellem. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 Oba procki to w zasadzie ta sama generacja , więc od strony architektury powinny mieć niemal identyczną wydajność rdzenia . Co innego jak będzie różne taktowanie - 900 mhz ( 500 mhz uwzgledniając tryb turbo z I5 ) więcej może sporo zmienić w grach . Z drugiej strony I5 ma 2x tyle cache co może zniwelować lub całkowicie zlikwidować przewagę kręconego G3258 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2016 Tą i5 miałem około rok, pentium mam 2 miesiące i w systemie działają identycznie bądź (według mnie) na pentiumie szybciej. Grę tylko jedną na nim zainstalowałem i gram do dzisiaj - skyrim, ale ten jak wiadomo działa bardzo dobrze na nim (testy). Innych nie miałem okazji sprawdzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Starsze gry czy jednowątkowe operacje będą oczywiście szybsze na Pentiumie. Taki 7zip i pojedyncze duże pliki - to wiadomo że Pentium, natomiast kompresja wieeeelu małych - nawet i3 ma szansę skończyć robotę w krótszym czasie. Kompresja/pakowanie/zmiana formatu: wideo - tu i5 będzie szybszy, muzyka pewnie leci na jednym jajcu, więc znów Pentium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZONK000 OC Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Dzieki za odpowiedzi, spokojnie na nim doczekam do premiery nowych procesorow (caly czas mam wielka nadzieje ze AMD wroci do gry). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...