reyden Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Płyta występuje tylko w jednej rewizji . X3 720 jest obsługiwany od biosu F6H , jak masz niższy to proponuję go wcześniej zaktualizować . Co do karty - do X3 720 świetnie będą pasować HD68xx / HD7770 . HD7770 jest najmniej prądożerna ( 28 nm rdzeń vs. 40 nm w HD68xx ) do tego sterowniki są bardziej zoptymalizowane pod serię 7xxx . Ww. karty można dostać do 250 zł . Napisz jeszcze jaki masz zasilacz - marka , model i moc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skizzoo Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Bios mam właśnie F6H a zasilacz Fortron fsp 450w jeżeli dobrze pamiętam. Myślałem o kupnie właśnie HD7770 radka, ale też i markowym zasilaczu od chieftec'a albo coś podobnego:) Sorry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Fortron to też markowe psu , więc nie ma sensu go wymieniać chyba że jest uszkodzony lub wybrakowany . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skizzoo Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Niee. Wszystko z nim super:) Kwestia była tylko mocy, którą ma, czyli 450W i czy to udzwignie wszystko :) Myślę czy jest sens robić jeszcze upgrade do 8 gb ramu DDR2, ale wyjdzie to zapewne drogo i nieopłacalnie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skizzoo Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2015 Mam pytanie. Czy ktoś może mi orientacyjnie podpowiedzieć jaka będzie wtedy moc zestawu X3 720, HD7770 oraz 4 gb ramu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 (edytowane) W stresie CPU + GPU weźmie góra 200 W z 12 V. Cały zestaw pewnie zamknie się w okolicach 250 W (pełne obciążenie), oczywiście bez oc. Edytowane 12 Września 2015 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skizzoo Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Dziękuję za odpowiedź. A w kwestii szybkości działania zestawu na grach itp. mogę porównać go do g860 i hd7770? Szukam filmików na yt, które pokażą mi co i jak można ustawić, w co pograć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skizzoo Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2015 Jak poradzi sobie moja płyta główna z procesorem x4 925? Widzę, że na najnowszym biosie jest dostępny i rodzimy sklep sprzedaje go z roczną gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2015 Daj sobie z tym spokój. Ile sobie życzą za ten procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witacore Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Skizoo chcesz kupić ode mnie tego Phenoma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
divmond1 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Cześć, a więc mam bardzo dziwny problem z moim procesorem podczas spoczynku ma on 60 stopni a gdy go stresuje wyciąga on ponad 100 stopni Celsjusza. Czy jest jakaś szansa aby czujnik przekłamywał? Kartę graficzną, dysk i inne podzespoły dobrze odczytuje. Testowałem na programach HWMonitor, SpeedFan, Everest, Cpu-Z, Core-temp i jakimiś innymi lecz nazw już nie pamiętam. Na wszystkich wyniki były podobne dodam, że używam Arctic Cooler jako pasty termo oraz zwykły cooler. Gdy podczas grania dotykam cooler jest on minimalnie ciepły. W ciągu roku czyszczę komputer kilka razy więc raczej żadnego syfu tam nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 HWinfo powinien umieć odczytać temp. zarówno z czujnika cpu jak i z czujnika w sockecie, jeśli taki jest. Porównaj te temp. Sprawdź czy chłodzenie dobrze jest zamocowane, koszyk nie pękł. Pasty ile nawaliłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
divmond1 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Chłodzenie jest dobrze zamocowane a koszyk nie pękł. Pasty tyle dałem co ziarenko groszku użytkownik BlackWhite na YouTube to pokazywał. Pobrałem na nowo HWinfo ale nie umiem znaleźć temperatury socketa niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Daj screena z hwinfo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
divmond1 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 o takiego screena chodziło? http://i.imgur.com/tFj03uh.png Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Wygląda, że cpu package wariuje i pokazuje temp. z księżyca. Jeśli komp jest 100% stabilny i nie zbija taktów pod obciążeniem, nie ma się czym przejmować. Odpal test w occt i zobacz czy procesor zbija taktowanie po przekroczeniu jakiejś temp. Obserwuj też te dwie temp. w hwinfo tj. cpu 0 i cpu 0 package. bios masz najnowszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
divmond1 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 BIOS mam najnowszy, a komputer działa w 100% stabilnie. Zero zawieszek i wszystko płynnie chodzi dlatego też się dziwie, że procesor ponad 100 stopni przy graniu a żadne errory mi nie wyskakują ani bluescreeny. Test OCCT niedawno robiłem i też wszystko było dobrze. Czyli prawdopodobnie nie mam się czego bać bo czujnik coś wariuje tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Test OCCT niedawno robiłem i też wszystko było dobrze. Taktowanie cpu obserwowałeś? Jeśli tak i nie spadało ono, to wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
divmond1 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Zrobiłem jeszcze raz test OCCT na CPU i wyszło, że na 99% było stałe i kilka razy spadło z 3,2GHz na 2,9GHz i nic więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matibp Opublikowano 17 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2016 (edytowane) Witam, czy na procesorze AMD Phenom x3 8650 można odblokować 4 rdzeń? Jeśli tak to jak to zrobić. Płyta główna: Gigabyte ga-m720-us3 Edytowane 17 Maja 2016 przez matibp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peterka Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2016 Z tego co pamiętam Phenomów I nie można odblokowywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2016 Phenoma G1 ponoć dało się odblokować ( tak twierdzi google ) ale jeszcze o tym nie słyszałem - przynajmniej tutaj na forum . Choć w tym przypadku odblokowanie 4 rdzenia to gra warta świeczki, wydajności za bardzo to nie podniesie , pomijam sam fakt czy 4 rdzeń jest w ogóle sprawny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matibp Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2016 Bo nie wiem ale taki problem że w niektórych grach(EU4,FIFA 16) jest błąd 0xc000007b który jak myślę jest spowodowany 3 rdzeniowym procesorem. Z tego co wiem to moja płyta od gigabyte jest na stronie benchmark i da rade odblokować jeżeli sprawny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2016 Bo nie wiem ale taki problem że w niektórych grach(EU4,FIFA 16) jest błąd 0xc000007b który jak myślę jest spowodowany 3 rdzeniowym procesorem. Z tego co wiem to moja płyta od gigabyte jest na stronie benchmark i da rade odblokować jeżeli sprawny. Błąd 0xc000007b związany jest z uszkodzeniem lub brakiem niektórych składników pakietów Visual C++ - pomóc powinno odinstalowanie wszystkich i ich ponowna instalacja. Ewentualnie może ci jakiś brakować - w systemie 64-bit powinny być obie wersje - 32 i 64bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matibp Opublikowano 18 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2016 Nie wiem ale prubowałem istolować te składniki ale bez skudku, może to pzez ten procesor albo przez coś innego :/ Jak miałem WIN 7 było lepiej ale teraz na 10 to ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaroX885 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Witam.Już od jakichś 3 tygodni borykam się z moim niestabilnym procesorem jakim jest AMD Phenom II X6 1055T 2.8 GHz 125W TDP.Podczas testów w Prime95 pojawia się błąd "FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4. Hardware failure detected" losowo na różnym z rdzeni , albo wyskakuje bsod, albo komputer się freezuje i nie można go już odwiesić.Wszystko to się dzieje w Prime95 podczas testu Blend Test, na Small FFT Test jest spókój.Wydawało mi się, że to walnięty RAM, ale przeskanowałem RAM memtestem podczas uruchamiania jak i wykonałem diagnostykę pamięci RAM z pomocą narzędzia wbudowanego w Windowsa i żadnych błędów nie wykryło więc to chyba nie RAM.Pamięci to Kingstony HyperX 2x2 GB.Ale skoro to nie RAM robi problemy w Prime95 to co ? Płyta główna (mam MSI 970-A G46) ? Karty graficznej to Prime95 chyba nie obciąża, tak ? Więc doszedłem do wniosku, że to jednak procesor jest uwalony, a mam solidne podstawy by tak twierdzić, gdyż kiedyś do wentylatora na coolerze od CPU wpadła jakaś zapasowa wtyczka od zasilacza i zablokowała wentylator na chłodzeniu CPU.Procesor był gorący jak piec i obniżył zegary do 800 MHz z 2800 MHz (chyba obniżył się wtedy mnożnik procesora z x14 do x4).Po odblokowaniu wentylatora na coolerze CPU temperatury się ponownie ustabilizowały, ale skoro dziś mam takie problemy to może jednak zrobił się przez to jakiś defekt powodujący taką niestabilnośc procesora.Dziwne jest natomiast to, że procesor zdaje się działać stabilnie zarówno z wysokim obciążeniem CPU jak RAMu w programach testujących takich jak OCCT, Intel Burn Test i LinX.W OCCT podczas testu typu "Linpack" obciążenie CPU na 100% i RAMu na trochę ponad 90 % (91-92 %) i jest stabilnie, żadnych BSODów, frezów, restartów czy błędów w OCCT, sam OCCT też się nie wywala.Podobnie w LinX, CPU obciążony na 100 % przy ustawionym w tym programie priorytecie real time (w menedżerze zadań windows pokazuje, że ustawiony jest priorytet czasu rzeczywistego) też przechodzi testy bez żadnych błędów.No i w programie Intel Burn Test na priorytecie maximum jest podobnie.Tylko w Prime95 są takie problemy.Procesor nie jest podkręcony, działa na stockowych zegarach, a nawet wyłączyłem mu funkcję turbo core w BIOSie, która automatycznie podkręca procesor do 3.3 GHz gdy nie są obciążone wszyskie rdzenie.Turbo core wyłączyłem, bo komputer nie chciał mi nawet postować do BIOSu jak obniżyłem napięcie na procesorze do 1.05 V w celu schłodzenie procesora i sekcji zasilania na płycie głównej.Wydawało mi się, że to może też przez to zaniżone napięcie na CPU Prime95 się wysypuje, ale jak przywróciłem napięcia na domyślne (Auto) to Prime95 i tak się wcześniej czy później wywalał.Próbowałem jeszcze testować na starszych wersjach Prime95, bo myślałem, że tu być może jest przyczyna, najnowsze wersje Prime95 są przystosowane do działania na nowszych mikroarchitekturach CPU, tak też pomyślałem.Jednak po uruchomieniu Prime95 w wersji 27.9 64-bit oraz 27.7 32-bit dalej się wysypuje, tyle, że jakby po dłuższym czasie, chyba trochę inny algorytm dali w nowszych wersjach tego programu.Nie wiem.Kończą mi się już pomysły i tracę nadzieję.Obawiam się, że ten nieszczęsny procesor jest jednak walnięty, a nie usmiecha mi się wydawawać ponad 300 zł na kolejny taki sam procesor, bo uważam, że to przesada i za drogo.Prawie 3 lata temu kupiłem ten procesor za 360 zł i teraz dawać od nowa po prawie 3 latach tyle samo to dla mnie szaleństwo.Liczę na Waszą pomoc. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Trzeba będzie być wypoczętym, by przedrzeć się przez tę ścianę tekstu i coś zrozumieć. Mimo trzeźwego umysłu dowiem się w tego postu coś nt. chłodzenia, temperatur pełnej konfiguracji łącznie z zasilaczem? Jakiekolwiek problemy z tym kompem w normalnym użytkowaniu masz? czy tylko w niektórych burntestach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaroX885 Opublikowano 17 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2017 Pełna konfiguracja peceta: CPU: AMD Phenom II X6 1055T 2.8 GHz (Turbo Core 3.3 GHz) 125W TDP RAM: Kingstion HyperX 4GB DDR3 1600 MHz, 2x 2GB Dual Channel MOBO: MSI 970A-G46 (chipset AMD970/SB950, wersja BIOS to 1.11) PSU: Chieftec BPS-500S 500W GPU: ASUS DirectCU R7 260X 2 GB GDDR5 VRAM SSD: Kingstion 128 GB HDD: Seagate 500 GB i Seagate 1000 GB Temperatury podzespołów podczas obciążenia" procesor - 33-34 stopnie C chipset - 35 stopni C karta graficzna - 63 stopnie C Jeżeli chodzi o stabilność komputera to problem pojawia się przy teście Blend Test w programie Prime95 po około godzinie do dwóch.Dziwne, że test Small FFT w tym samym programie nie robi takich problemów.Niestabilność w Prime95 daje o sobie znać na różne sposoby: BSODy, freezy, błędy w samym programie, wywalanie programu (komunikat "program przestał działać"), black screeny, restart.Próbowałem kompa sprawdzić w programie LinX w wersji 0.65, ale w ogóle nie chciał obciążyć kompa więc użyłem LinXa, ale w wersji 0.64 i program zaczął obciążać peceta.W LinXie jest o dziwo stabilnie, a z tego co słyszałem to LinX mocniej katuje kompa niż Prime95.Próbowałem też programu OCCT a w nim testu typu occt jak i linpack i też komp był stabilny.Spróbowałem jeszcze programu Intel Burn Test, także stabilnie.No i na koniec jeszcze HyperPI (SuperPI dla wielordzeniowych CPU), zadałem programowi obliczenie próbki 32 M i obliczył bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Próbowałeś przywrócić bios do ustawień domyślnych? Wszystkie sterowniki masz aktualne? Możesz sprawdzić np. w "Driver Booster" czy wszystkie sterowniki są aktualne. Jeśli komp działa stabilnie to problemami w prime bym się nie przejmował - to może być jakiś konflikt samego programu z twoją konfiguracją/sterownikami. Mógłbyś podać kody tych bsod'ów. Temperatura proca pod obciążeniem jest mocno niewiarygodna. Chipset też na pewno jest spoooro cieplejszy (80*C to standard - programy jej nie podają) - to raczej temperatura płyty. Edytowane 18 Lutego 2017 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 Powiem tak, na 1 CPU pada 100 płyt. Wnioski możesz sam wyciągnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...