Skocz do zawartości
BilewAxe

Czy warto poczekać?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jestem nowy na forum i przepraszam jeśli źle zinterpretowałem regulamin. Mam jednak dość ważne pytanie. Otóż wiem że w okresie wakacyjnym na rynku pojawią się nowe modele kart graficznych a nieco później procesorów i zastanawiałem się czy będzie wtedy miała obniżka cen starszego sprzętu. Czy w ogóle istnieje taka możliwość czy producenci raczej nie zdecydują się na duże obniżki? Mam zamiar złożyć komputer za 3200 do maksymalnie 3500 zł do grania  i chciałem najpierw spytać kogoś kto jest obeznany w temacie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu czekać. Kartę graficzną najwyżej odsprzedasz i kupisz nową, ale podejrzewam, że w tej cenie co chcesz złożyć,  GPU raczej będzie droższe i nie spodziewam się, żeby nowe były w cenach obecnych GTX 970-ek czy R9 390-ek, a na taki zestaw nastawiasz się i raczej bez OC, chyba, że na razie kupisz GPU klasy GTX 960 lub R9 380.

Skoki w dół dolara raczej nie przewiduję, ale to zawsze wróżenie z fusów, tym bardziej, że nowe zawsze obarczone jest podatkiem od nowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekać, zdecydowanie czekać. Najpierw na premierę nowych układów graficznych, później na premierę układy z twojego przedziału cenowego. Następnie na normalizację cen. W tym czasie już blisko będą nowe procesory, czekać na procesory, potem aż ceny osiągną znośny poziom. Ooo..., dolar podrożał. Czekać na spadek kursu dolara. Oj, już długo czekasz, mogłeś tyle czekać? to ten komputer nie jest ci raczej potrzebny. Zastanów się czy nie potrafisz lepiej spożytkować tych pieniędzy.

W międzyczasie dochodzą ci jeszcze poślizgi / opóźnienia premier ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi