Skocz do zawartości
homik363

[ok 7000zł] komputer do gier, biura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje kupić komputer za ok 7000zł.

Komputer do gier , Photoshopa ,edytorów kodów źródłowych

Jest to jeden z zestawów polecanych ale mam kila pytań.

Intel Core i7-6700K BOX

ASUS Z170 Pro Gaming

Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming

4x 4GB G.Skill Ripjaws 4 3200 MHz CL16

WD Blue 1TB

SSD Crucial MX200 500GB

Corsair CX650M 650W

LG SuperMulti

PHANTEKS Enthoo Pro Czarny

+ dysk zewnętrzny Toshiba Canvio Basics 2TB USB 3.0

Komputer planuje kupić w proline którzy niestety nie posiadają danego zasilacza wiec czy możecie polecić jakiś w zamian.

Czy ktoś może wypowiedzi się na temat  głośności karty graficznej Gigabyte GTX 980 Ti G1 Gaming ponieważ dotychczas miałem okazje korzystać z Gigabyte gtx970 WF3 która pod obciążeniem jest niesamowicie głośna.

Początkowo jako dysk zewnętrzny planowałem kupić Samsung M3 Portable 2TB ponieważ słyszałem o nim dobre opinie ale także sklep go nie posiada, może polecicie jakiś lepszy dysk od podanego.

Edytowane przez homik363

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wybrał G550

Miałem 970 WF3 i nie była zbyt głośna - więc albo miałeś "gorszy" egzemplarz albo jesteś bardziej "wyczulony". 980ti na pewno będzie nieco głośniejsza od 970. Najcichsze karty ma asus i msi.

Co do dysków polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

750 na wyrost, może wziąć 600-650, np. ten: http://proline.pl/?p=SPC+VERO+M1+600W, RAM faktycznie lepiej wziąć w dwóch kościach, zostanie miejsce na rozbudowę, porządna płyta główna do której w asusie aktualnie jest cashback: https://offers.asuspromotions.com/pl/pl/pages/motherboardcashback/qualifying

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W teście 980ti, w najmocniejszej odmianie, cały komputer (po OC), pod obciążeniem, pobiera niecałe 450W. Zasilacz 550W, biorąc pod uwagę sprawność, pod maksymalnym obciążeniem będzie pobierał ponad 600W, więc jest jeszcze ponad 150W zapasu. Ram zdecydowanie 2x8GB, zapomniałem wcześniej dodać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi