Skocz do zawartości
PooL

Nowy monitor do 600 zł | 21.5/22 cale | VA/IPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od 7 lat pracuje na 19 calowym Samsungu. Monitor jest genialny, swego czasu kosztował ok. 900 zł, więc jestem z niego naprawdę zadowolony. Jednakże, od pewnego czasu zajmuje sie programowaniem, grafiką 2D/3D, no i niestety szybko uświadomiłem sobie, że na ekranie nie mam praktycznie na nic miejsca. Potrzebuje więc czegoś trochę większego z dobrą matrycą.

Specyfikacja:
- 21/22 cala, max. 23 (nie lubię dużych ekranów)
- matryca, wszystkie oprócz TN. Najbardziej w oko wpadła mi VA i jej rodzaje
- na monitor mam przeznaczone max. 600 zł

- od monitora oczekuje dobrego odwzorowania kolorów i w miarę dobrych czasów reakcji (Mój samsung deklaruje że to 2ms, więc czegoś w podobie chociaż)
- HDMI czy DVI jest to dla mnie obojętne

Przeglądając internet w oko wpadły mi te modele:
http://www.morele.net/monitor-benq-gw2270h-779664/
http://www.morele.net/monitor-lg-23mp48hq-p-848062/
http://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/

http://www.morele.net/monitor-iiyama-x2283hsu-b1dp-833310/

Liczę na Waszą pomoc. Możecie również zaproponować inne monitory od tych które podałem, ponieważ pod tym względem jestem laikiem i nie wiem nawet czy są one warte swojej ceny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko pytanie jak z kątami w tych dzisiejszych xVA. Bo odniosłem wrażenie, że drastyczne zwiększanie kontrastu w xVA doprowadziło w niektórych modelach do jeszcze gorszych char kątowych. Natomiast co do kontrastu na typowych IPS czyli ~1000:1, to z tego co widziałem wygląda to całkiem dobrze, choć oczywiście jak w zaciemnionym pokoju włączymy film, podkręcimy jasność w okolice max, to będzie widać, że czarny nie jest porządnie czarny i wówczas można mieć na prawdę zastrzeżenia. Sam lubię duży kontrast, ale też dobre kąty, więc wyglądam za monitorem na IPS z kontrastem 1500:1 .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy tej klasie monitorów to nie ma znaczenia, te wartości kontrastu też można sobie do bajek włożyć

jeśli nie oglądasz monitora z boku to nie ma się czym martwić

VA ma dobrą czerń, IPS szczególnie wieczorem\noc srebrzy w dzień jest lepiej ale nie idealnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie proszę, do rzeczy. Z tego co wyczytałem z waszej rozmowy, BenQ byłby najlepszym wyborem dla mnie. Chyba że macie coś lepszego do 600zł to byłbym wdzięczny za podpowiedź w kontekście wyboru. A odnośnie większego funduszu, Nie mam zamiaru więcej wydawać na ten sprzęt po prostu. Pieniądze to nie problem, ale monitor z tej półki cenowej spokojnie by mi wystarczył :)

A i jeszcze chciałem dopytać, tak już wybierając 2 spośród tych do podałem:
http://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/ vs. http://www.morele.net/monitor-benq-gw2270h-779664/ ?

Edytowane przez PooL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej kwocie w zasadzie co byś nie kupił to będzie proteza monitoro-podobna ;) I tutaj nie chodzi o fakt, że nie potrzebujesz lepszego tylko monitor to jest najrzadziej wymieniany element zestawu, a od niego najwięcej zależy. Ot taki paradoks :) Uwierz mi, że taki 24" 16:10 do pracy jest wręcz idealne. No ale nie namawiam.

Te tanie LG/AOC (IPS) są na tych samych matrycach, więc wady i zalety mają mniej więcej takie same. Przede wszystkim mają bardzo słaby kontrast i nierówne podświetlenie, co w połączeniu jest bardzo że tak powiem w<span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>iające ;)

Ten BenQ to taki dziwny twór, bo przeszukałem kawałek neta i wygląda na to że nie wiadomo co tam w środku siedzi. Bo niby jest AMVA+ 8 bit, ale masz ledwo 90% pokrycia sRGB. W zasadzie każda recenzja jest jakby o innym monitorze. Ja bym sobie go odpuścił.

Zobacz jeszcze taką Iiyama. Niby też na VA ale nie ma na jego temat żadnych informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, powiedzmy że nie wymagam już matrycy VA, lecz chcę tylko dobrego odwzorowania kolorów, w miarę kontrastu i jak najmniej odczuwalnego efektu smużenia. Potrzebuję czegoś dobrego dla grafika/gracza na następne 3/4 lata.

W takim wypadku ile musiałbym wyłożyć by dostać coś w miarę porządnego w pożądanej wielkości?

Edytowane przez PooL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie brał tego BenQ, już prędzej tą Iiyame ;)

W sumie to bez znaczenia, skoro ten monitor ma tylko wyświetlać i służyć powiększeniu obszaru roboczego to kup 23" LG na IPS albo takiego Dell P2214H i będziesz zadowolony. Co Ci po wysokim kontraście jak masz mniej kolorów i pewnie kiczowatą jakość wykonania (no sorry, ten monitor kosztuje 450zł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy tej klasie monitorów to nie ma znaczenia, te wartości kontrastu też można sobie do bajek włożyć

Z pomiarów które widzę wynika, że często kontrast na nowoczesnych IPS oscyluje w okolicach 1000:1 , więc nie bardzo są to bajki.

jak chcesz bardziej wierne odwzorowane kolory do pracy to NEC LCD EA224WMi czy EIZO Foris FS2331-BK

Budżetowe EIZO wcale nie jest takie rewelacyjne (i piszę to jako posiadacz EIZO). Chcesz mieć na prawdę bardziej wierne odwzorowanie kolorów, równomierniejsze wyświetlanie itd. , to niestety dopiero od EIZO CS w górę a nie jakieś Foris.

IPS szczególnie wieczorem\noc srebrzy w dzień jest lepiej ale nie idealnie

Pozwolę sobie tak odpowiedzieć:

jeśli nie oglądasz monitora z boku to nie ma się czym martwić

Tak dokładniej to jakoś tego srebrzenia na jakimś LG 21,5" IPS praktycznie nie widzę (w domu mam EIZO na PVA, a srebrzenia nienawidzę bo mi przeszkadzało na starym MVA, więc jestem na nie wyczulony)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi