Tooly Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) W temacie było w skrócie. Do czego? Standardowe użytkowanie - internet, film, czasem praca z pakietem biurowym, no i pograć też lubię (głównie Blizzardowe produkcje - WoW/D3/HotS/Heartstone). Chcę nowszy produkt (mam obecnie LG E2260 na matrycy TN - był skromniejszy budżet wtedy, ale swoje odsłużył), bardziej ergonomiczny - dużo przesiaduję nocami przed monitorem. No i żeby był troszkę większy. Więcej niż 24" i 1920x1080 raczej nie wykorzystam. No, i bez błyszczących plastików obudowy. Zasadniczo* budżet to 800-850pln - na oku mam w sumie 2 monitory: - Dell P2414H; - Iiyama XB2483HSU-B2. Wiem, że są na matrycach w różnych technologiach. I każda ma swoje wady i zalety, więc nie chciałbym "iść w ciemno". I pytam co wybrać. I czy są jakieś sensowne ich alternatywy. * - zasadniczo, bo jest jeszcze jeden monitor, ale wymagałyby dużo większej gimnastyki budżetowej. EIZO EV2450. Idealnie byłoby, gdyby nowy monitor miał parametry i klasę EV2450, ale mieścił się cenowo w pierwotnym budżecie :wink2: Korzystam z grafiki nVidii - Asusowego GTX660 - są do dyspozycji porty DVI, DP i HDMI (raczej korzystać będę z głośników zewnętrznych). Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Tooly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Bierz iiyama XB2483HSU-B2 ewentualnie może zainteresuje cię: http://www.morele.net/monitor-lg-25ub55-702233/ z droższych w budżecie EV2450: http://www.morele.net/monitor-lg-29um58-p-857295/ http://www.morele.net/monitor-lg-29um68-p-859976/ Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Akurat modele EV24xx od Eizo to od jakiegoś czasu mały niewypał, zwłaszcza pod kątem parametrów. Płacisz ~1500zł za monitor, który nadal ma 6bit+FRC, niczym marketówki za 400zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 ja bym brał NEC EA234WMi nie jest to może full wypas ale przyzwoite kolory ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 No tak, monitor do 850zł, wszystkie ww to 1000+ ;)Jak nie grasz w jakieś szybkie gierki to zdecydowanie coś na AMVA/VA. Zobacz sobie jeszcze Samsung S24E510CS, widziałem go ostatnio i tak szczerze całkiem spoko się prezentuje. Tylko ni cholery nie wiem co tam siedzi w środku bo Samsung w swojej szczodrości napisał tylko że VA (chociaż może i 8bit, ale raczej 6bit+FRC). No ale cena to 800zł. Akurat modele EV24xx od Eizo to od jakiegoś czasu mały niewypał, zwłaszcza pod kątem parametrów. Płacisz ~1500zł za monitor, który nadal ma 6bit+FRC, niczym marketówki za 400zł. Nie przesadzaj z tymi marketówkami za 400zł :P Tak od 800-1000zł zaczynają pojawiać się rozsądne 8bit ;) Ale akurat tego EIZO też bym sobie odpuścił w takim wypadku. Jeżeli już dopłacać to do Dell U2415 (1166zł w chwili obecnej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tooly Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Na 99% skłaniam się w stronę Iiyamy XB2483HSU-B2. Rozszyfrowałem też o co chodzi z tym, że wersja wcześniejsza była na AMVA+, a ta (tylko) AMVA - "ujednolicenie marketingowe". Cała reszta mi pasuje - ten 1% niepewności - to jak się faktycznie panel AMVA spisuje. Te LG 21:9 jakoś mnie nie przekonują. 25UB55 ma strasznie upakowane piksele - mała plamka. A te zakrzywione Samsungi mają chyba błyszczące matryce. Wolę mat. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Tooly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Zdradzę ci taki mały sekret... cii.. im mniejsza plamka tym lepiej. Bardziej, jak już powinieneś przyjrzeć się temu: http://www.displaywars.com/24-inch-16x9-vs-25-inch-21x9 Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez NostradamuSek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zdradzę ci taki mały sekret... cii.. im mniejsza plamka tym lepiej. nie do końca, ulega zmniejszeniu wielkość czcionki i menu co nie zawsze jest dobre, oczywiście jest skalowanie lecz nie załatwia wszystkiego i nie zasze działa poprawnie co prozaicznie może zamiast polepszyć-zmniejszyć komfort pracy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Mogę Ci polecieć tą iiyamę. Co prawda konkurencyjnych modeli z tego wątku nie widziałem w akcji, więc nie wiem czy byłyby lepsze, ale HSU jest dla mnie bez wad. Co prawda prawie nie gram, ale smużenie można redukować w iiyamie opcją monitora - OverDrive. W sumie to też nie doświadczyłem niedogodności z wiązanych ze smugą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2016 nie do końca, ulega zmniejszeniu wielkość czcionki i menu co nie zawsze jest dobre, oczywiście jest skalowanie lecz nie załatwia wszystkiego i nie zasze działa poprawnie co prozaicznie może zamiast polepszyć-zmniejszyć komfort pracy ;) 0.229 vs 0.275 to nie taka różnica, mój stary poczciwy CRTek miał 0,24. Przy np Acerze K242HQKbmjdp z plamką 0,137mm ni ma o czym gadać, a to "tylko" 184 ppi. Gdzież tam do telefonów z ponad 500ppi. Soft kiedyś nadgoni, a i teraz pewnie przyzwyczaiłbyś się szybko. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tooly Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Póki co - dziękuję za rady i sugestie. Jeszcze tylko mam prośbę o opinię na temat modelu U2414H Della. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Della 2414 nie bierz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Dlaczego? Dell U2414H Iiyama Prolite X2483HSU (po rusku, ale chyba jedyna dobra recenzja) Ja bym jeszcze rzucił okiem na Benq gw2760hs. Tak, wiem że to 27" ale... 1. http://www.displaywars.com/24-inch-16x9-vs-27-inch-16x9 2. Kosztuje on 850zł i moim zdaniem osiągi ma lepsze niż te monitory za 200-300zł więcej (już sam kontrast statyczny robi wrażenie) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tooly Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Dlaczego? Dell U2414H Iiyama Prolite X2483HSU (po rusku, ale chyba jedyna dobra recenzja) (...) Tylko wersje X/XB2483HSU "historycznie" są już 3: bez B na końcu, -B1 i -B2. No a U2414H, wg tftcentral, naprawdę dobrze się prezentuje. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Tooly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Z tej Iiyamy będziesz bardziej zadowolony, ale zrobisz, jak uważasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tooly Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Wybrałem ww. Iiyamę. Dziś przyszła. XB2483HSU-B2. Pierwsze wrażenia - bardzo dobra jakość wykonania (wszystko spasowane, stabilne), zdrowa matryca. Kabel zasilający mógł być nieco dłuższy (zasilacz w monitorze, listwa na podłodze - przydała się przedłużka). 5 predefiniowanych trybów, jeden, w którym można mieszać do bólu - menu OSD proste, ale funkcjonalne. Po przesiadce z TN-ki - inna bajka. :) Teraz czas się pobawić, poustawiać. Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez Tooly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Dobry wybór, niech służy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2016 To ja bym jeszcze poprosił o relację z gier, czy coś smuży, jak kolorki, odświeżanie i itd.., no, jeszcze filmy, jak czerń. Napisz trochę więcej, by i inni mieli jakąś odskocznię informacyjną. Z mojej strony gratulacje i dłuuugiego użytkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tooly Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Kiepski ze mnie recenzent, ale jako taki zwykły użytkownik po 10 dniach korzystania mogę podzielić się paroma spostrzeżeniami: Podświetlenie - w ciemnym pokoju, całkowicie ciemny obraz - równomierne na całej matrycy. Nic nie rzuca się w oczy. Na samej matrycy - póki co - nic nie wyskoczyło. Pixele pracują. Dyskretna, malutka dioda zasilania - fajna sprawa. Predefiniowane ustawienia "i-Style Color" - powiem tak - do większości z nich dużego znaczenia nabiera oświetlenie pomieszczenia. Przy źle oświetlonym (jakaś biedna nocna lampka) - są za jasne. Przy dziennym lub przyzwoicie oświetlonym - nie można nic im zarzucić. Sprawdzają się. Wadą tych ustawień jest to, że niewiele można w nich skorygować (funkcje Luminancji w OSD są nieaktywne). Tryb Tekst ma tylko <100cd/m2 (na oko). Gry. Tryb Gry z ww. pakietu ustawień ma domyślnie ustawiony Overdrive na 2. I to działa. Bez Overdrive'u faktycznie można dostrzec "duszka", rzucanego najczęściej przez ciemne elementy. Dostrzeżone na pewno w World of Warcraft i Skyrimie. Oglądanie filmów to naprawdę przyjemność na tym monitorze - filmy/koncerty na DVD czy filmy 1080p/60fps z YouTube. Tryb Film ma dodatkowo aktywną funkcję podbicia kontrastu. Jest profil jako Wyłączony i-Style - i jest w pełni konfigurowalny. I tu właśnie można bawić się do bólu. Jedno na pewno jest wadą, że ten profil jest tylko jeden. Tu można kombinować dodatkowo z Overdrivem. Kolory? Na moje oko są naturalne, prawidłowo nasycone - jak już wspomniałem, po przesiadce z TN - inna bajka. Nawet moja "standardowa" tapeta pulpitu jakaś inna się zrobiła. Z opcji dźwięku i USB jeszcze nie skorzystałem. W pełni regulowana podstawa ma sens. OSD - wyczuwalny klik klawisza wyboru funkcji pod dolną prawą krawędzią ramki. Chciałem uniknąć dotykowego dostępu do OSD lub a la joystick - udało się. W ustawieniach karty graficznej - nie wiem czy słusznie - zmieniłem jedynie jasność z 50 na 45 i kontrast z 50 na 45. I zakres tonalny z ograniczonego na pełny. Coś jeszcze w kwestii wyświetlania obrazu - poza monitorem - można poprawić? Zepsuć? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzięki, za małe wprowadzenie, przyda się przyszłym kupującym. W karcie nie wiem, czy ma sens grzebać. Owszem, ona też odpowiada, za to co widzisz na ekranie, więc może i dobrze. Ustawiasz bardziej na oko, inaczej musiałbyś skorzystać z kalibratora sprzętowego (fajnie, jak masz dostęp za darmo). Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...