Des666 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Kupilem niedawno notebooka. Poczatkowo mial DVD, ktory byl 'w zestawie' jednak zostal on wymieniony na DVD/CD-RW combo. Jest tylko jeden problem - z DVD komputer bootowal z CD bez problemu. Teraz z CD-RW nie bootuje - w biosie w ogole nie widac napedu, ale w Windowsach oczywiscie jest widoczny i dziala jak nalezy. Odkrylem prawdopodobna przyczyne tego stanu - otoz ten DVD/CD-RW jest ustawiony jako SLAVE (tak wynika z tego co wykrylo w Windowsach :) ale w zaden sposob nie da sie tego przestawic - wyciagalem naped i nie ma tam zadnych zworek - zupelnie nic. Jest na drugim kontrolerze. Dlatego tez w Biose mam wyswietlone ze na pierwszym kontrolerze jest twardziel (master, bo jakby inaczej ;) a na drugim kontrolerze nie ma NIC. Zapewne dlatego ze DVD/CD-RW jest na slave. Co ciekawe - w biosie nie ma zadnych opcji zeby jakos wykryc napedy czy cos - to sie dzieje po prostu automatycznie. Moge jedynie zmieniac zeby bootowal z CD/dysku albo flopa. Flopa w tym notebooku tez nie ma i to jest pewien problem jesli nie bootuje mi z CD a nie mam flopa - problemy z reinstalacjami systemu (takimi porzadnymi z formatem) itd... Nawet nie moge sflashowac biosu do nowszej wersji bo musialbym zabootowac z dyskietki. Czy ktos ma jakis pomysl jak to mozna rozwiazac? Mam mozliwosc 'zwrotu DVD/CD-RW na ten DVD co byl wczesniej i dzialal, no ale to nie jest rozwiazanie jakie bym chcial ;) Z gory wielkie dzieki za pomoc i wszelkie sugestie. Jest to notebook niemieckiej firmy MBO, Athlon 1,5 mobile, 256 ramu, calosci na jakiejs zintegrowanej plycie VIA z chipsetem (chyba) KN266 czy jakos tak i zintegrowana grafika (Savage4 DDR 32), dzwiekiem, siecia itd... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Naprawde nikt nie ma pomyslu jak mozna temu zaradzic? Czyzby napedom w notebookach nie dalo sie zmieniac zworek? To jest combo DVD/CD-RW Toshiby tak swoja droga. bodajze 16x8x8x24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 u mnie na BIT KT7A nie bootował, u kumpla na via pod celerona też nie chciał. a na mobo z podpisu już bootuje. znowu na 1 celeronie 333 na płycie LX nie bootował, na BX bootował. nie wiem coludzie nakopali ale zależy od sprzętu. nic nie poradzisz chyba, że zmienisz napęd. nie mam innego pomysła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Problem w tym ze to jest notebook i po prostu jest to naped ktorego nie wiem jak przestawic ze SLAVE na MASTER bo nie ma zadnych zworek... nie ma tu jakichs specjalistow od notebookow? :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Problem w tym ze to jest notebook i po prostu jest to naped ktorego nie wiem jak przestawic ze SLAVE na MASTER bo nie ma zadnych zworek... nie ma tu jakichs specjalistow od notebookow? :-) Nie ma znaczenia czy napęd jest Slave czy Master i tak powinien komp z niego bootować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Ale tutaj jest problem biosu notebooka, ktory jest w koncu inny niz biosy w normalnych kompach. I nie ma tam mozliwosci jakiejs autodetekcji dyskow czy cos (przynajmniej w moim przypadku), i w biosie jak pisalem widac tylko i wylacznie HDD (Primary master) i nic wiecej. CDRW ktory jest na secondary-slave nie widac, a w biose widac tylko przy secondary controller - NO DEVICE bo najwyrazniej sprawdza tylko mastera... Any ideas jak to ruszyc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 jeśli chodziło wcześniej na napędzie dvd to i na combo powinien chodzić. i nie jest to wtedy wina komputera tylko samego napędu. master/slave nie ma nic do rzeczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Czy miales jakies doswiadczenia z notebookami w ogole? Bo to zupelnie inaczej dziala i BIOS ma duzo do znaczenia. Wczesniej chodzil DVD naped na MASTER i go bios wykrywal, teraz jest naped na SLAVE i go nie widzi, bo najprawdopodobniej po prostu nie wykrywa nic na SLAVE. Gdyby naped byl walniety to by w Windowsach tez nie dziala a dziala bardzo dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 nie mówię, że napęd jest uszkodzony, po prostu może nie obsługuje bootowania ? a co za problem żeby przestawić zworkę na master ? może tak się uda to załatwić ? nie pomyslałeś o tym ? chodziło na master spox a teraz na slave nie chce. może spróbuj ? nie masz nic do stracenia. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Przeciez pisalem o tym, ze wyciagalem naped i nie ma tam zadnych zworek na tych napedach w notebookach (przynajmniej na tym Toshiba, ktory mam) i dolina.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 A moze w takim razie ma ktos pomysl jak mozna sflashowac BIOS bez wlaczania kompa z dyskietki systemowej (bo nie ma stacji dyskow) i z zainstalowanym WinXP Pro z ktorych nie moge nawet zainstalowac Win98, bo mowi ze musze uruchomic kompa z dyskietki systemowej i kolo sie zamyka... Moze flashowanie biosu by pomoglo (bo jest jakis stary) ale nie mam jak tego zrobic, bo przeciez z poziomu WinXP to jest chyba niewykonalne. Zreszta jak pojdzie cos nie tak to i tak nie mam dyskietki systemowej zeby odpalic calosc jeszcze raz i sflashowac od nowa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 są progsy do flashowania spod windy, przynajmniej winflash jest. ale ja nie ufam windzie na tyle, żeby pozwolić mu dlashować. tylko czysty dos bez dodatkowych sterów. w twojej sytuacji masz wybór : ryzyko flashowania spod windy lub sytuacja jaką masz, chociaż nie wiem co miałby poprawić nowy bnios - mój abit na żadnym biosie nie bootował z CD, u ciebe to ewidentnie wina sprzętu. na twoim miejscu zmieniłbym napęd na taki, który umożliwi ci bootowanie z komapktu lub pożyczenie takiego napędu. jeśli niedawno kupiłeś to może uda się wymienić na inny ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 Co do flashowania BIOSu z windy, to zapomnij, bo do laptopów takie rzeczy się rzadko spotyka, a i instnieje niebezpieczeństwo. U mnie ASUS ma specjalny prog do flashowania spod windy i samo flashowanie trwa to parę sekund, a że mam win 2000, który nie wiesza się bez powodu jest to mniej ryzykowne, niz pod dosem. Ale do rzeczy. BIOS w laptopie nie rozpoznaje napędu CD - to się może zdarzyć, zwarzywszy że notebooki są na ogół mało "reformowalne", czyli wymiany sprzętu nie są zalecane, chyba że producent podaje, że dany sprzęt będzie kompatybilny. Windowsy rozpoznaja napęd i jest to normalne - jak dawno temu BIOS nie widział mojedo dysku, to winda już go widziała. Nie możesz na to wiele poradzić, można tylko sprawdzic inne modele napędów combo CDRW/DVD, a jeśli żaden nie będzie bootował, to zwyczjnie dokupic zwykły napęd CD i uzywać go do bootowania - tylko żeby działał :) - taki napęd powinien być tani... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 No nie wiem czy taki tani bedzie zewnetrzny CD do notebooka, pewnie na PCMCIA... mozna niby sprobowac, ale nie cieszy mnie to za bardzo szczerze mowiac. Moge wymienic tego DVD/CD-RW na oryginalny DVD, ktory byl z tym notebookiem, ale jakos sie nie pale do tego bo jednak nagrywarka moze sie czasem przydac... no ale bez bootowania jest ciezko... ani sformatowac dysku ani nic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 to musisz mieć ten napę DVD jako zapas na wypadek, gdy będziesz chciał przeinstalować system. Varrol : dos nigdy sięnie zawiesza, ufam mu na pewno bardziej niż windowsowi, nawet 2ooo , którego akurat mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 13 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2003 To juz chyba predzej skombinuje jakas stacje dyskietek na PCMCIA, wystartuje kompa z dyskietki i zaladuje nowy BIOS. Mam nadzieje ze nowy BIOS bedzie mial detekcje dyskow/napedow bardziej zaawansowana ;) No chyba ze to faktycznie wina napedu, wtedy troche nieciekawie. Drugi naped mnie nie bawi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 a moze po drodze sprobuj poszukac pomocy u producenta sprzetu? mbo lub producenta napedu (jak zmienic ustawienie master/slawe)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Watcher Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 jak botujesz z CD to litera FDD zmienia sie z A: na B: ;Na A: wtedy masz dysk wirtualny (w przypadku botowania z windy98) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...