Skocz do zawartości
tkwadrat

3*mniej, czyli ulepszona cyrkulacja

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo często w bocznych ściankach obuwów powycinane są szczeliny dostarczające świeże powietrze do środka komputera. W mojej są one i u dołu, i u góry. Ostatnio coś mnie naszło, żeby zakleić te górne (od środka, zwykłą, szarą taśmą samoprzylepną). W końcu powietrze powinno być zasysane tylko u dołu, a wypychane u góry przez wentyle w zasiłce i pod nią. Wynik całkiem niezły :D Szara-Taśma-Mod ;) obniżył temp. w obudowie o całe 3*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy efekt uzyskasz dokładając za jakieś 20zł (jak dobrze poszukasz) wiatrak do obudowy. Przy założeniu, że nie masz dodatkowych w obudowie oprócz tych co są niezbędne :)

Ja w pierwsze upały dołożyłem do swojej starej obudowy (jakiś FEEL III - 5 latek z hakiem :cry: ) wiatrak zasysający. Po różnych perypetiach włożyłem go do zasiłki zamiast starego, wyjącego wiatraka. Zmodernizowałem troszkę :twisted: obudowę i zanotowałem zniżki:

# na CPU ok 4*C;

# na GPU ok 3*C;

# na czujniku pł. gł ok 4*C.

Teraz czekam na zakupiony, lepszy wentyl do zasiłki Arctic Fan pro TC i wtedy zobaczę o ile da się zbić temperatury i uzyskać komfortowe środowisko pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno się przekonałem że nawet wentyl 8x8 cm który pracuje 1500 obr skutecznie zbija temp w obudowie o jakieś 3 stopnie. W najbliższym czasie planuję dodać wentyl wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący z przodu budy na dole. Czy ktoś może mi powiedzieć jakiej temp wtedy mogę się spodziewać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszy efekt uzyskasz dokładając za jakieś 20zł (jak dobrze poszukasz) wiatrak do obudowy. Przy założeniu, że nie masz dodatkowych w obudowie oprócz tych co są niezbędne  :)

Ja w pierwsze upały dołożyłem do swojej starej obudowy (jakiś FEEL III - 5 latek z hakiem  :cry: ) wiatrak zasysający. Po różnych perypetiach włożyłem go do zasiłki zamiast starego, wyjącego wiatraka. Zmodernizowałem troszkę  :twisted: obudowę i zanotowałem zniżki:

# na CPU ok 4*C;

# na GPU ok 3*C;

# na czujniku pł. gł ok 4*C.

Teraz czekam na zakupiony, lepszy wentyl do zasiłki Arctic Fan pro TC i wtedy zobaczę o ile da się zbić temperatury i uzyskać komfortowe środowisko pracy.

Popatrz w podpisie ;)

Wentyle już mam. Wciągający na dole (5v) i wyciągające w zasiłce i pod nią (oba podłączone przez rezystory dające niecałe 7v).

Po ich odłączeniu (no poza zasiłką ;) ) temp. wzrasta o jakieś 5-6*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa bez tych wentyli procek w stresie po 30min prime ma 55 stopni

a z tymi wentylami po 30 minutach stresu w prime mam 47 stopni wiec niejest zle , zamierzam teraz jesce jutro wyciac z boku budy dziure na jesce jeden wentyl , a moze i dwa ;) , beda one wdmuchiwac powietrze , powinno jesce spasc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo często w bocznych ściankach obuwów powycinane są szczeliny dostarczające świeże powietrze do środka komputera. W mojej są one i u dołu, i u góry. Ostatnio coś mnie naszło, żeby zakleić te górne (od środka, zwykłą, szarą taśmą samoprzylepną). W końcu powietrze powinno być zasysane tylko u dołu, a wypychane u góry przez wentyle w zasiłce i pod nią. Wynik całkiem niezły :D Szara-Taśma-Mod ;) obniżył temp. w obudowie o całe 3*C.

nie no czad , zrobilem tak jak ty , i tmp spadla oo bite 2-3 stopnie !!! :) thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lisek^ :

a ten wentyl gdzie masz umiezczony na gorze budy czy z tyl pod zasilka :?:

Niestety nad zasilka nie mam miejsca wiec umiescilem go pod zasilka. Jak na razie sprawuje sie dobrze, ale zauwazylem ze temp w obudowie jest praktycznie identyczna w stresie i w idle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi