Skocz do zawartości
adashi

Płyta główna Z170 z niższego segmentu

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak tyłek zaczyna mnie powoli świerzbieć aby "mieć nowe" i zaczynam się przymierzać do przesiadki na 1151.

A ponieważ za około 10 dni kończą się cashbacki Asusa i MSI, chciałem się poradzić czy może wśród niższego segmentu płyt na Z170 jest coś co warto by w ramach tej akcji cashbackowej teraz kupić i położyć na trochę na półce, bo jednocześnie mamy do czynienia z dość niskim kursem USDPLN.

Moje poprzednie wybory to były płyty typu Asrock P67 Extreme4/6, Asus Z87-A, Asrock Z97 Pro4 i mniej więcej w tym standardzie chciałbym pozostać (czyli nie spadać całkowicie do standardów typu PC Mate ale i nie iść do góry). Moją preferowaną marką płyt jest Asrock, w drugiej kolejności Asus, GB i MSI to w ostatniej kolejności.

Faktyczna przesiadka nastąpi zapewne w najlepszym razie za około miesiąc. Co będzie na płycie jest zdeterminowane: 6600K + 2x8GB. Chciałbym przy tej okazji przeskoczyć na kodek dźwiękowy ALC1150 lub lepszy, sieciówka na płycie obojętna. Jeden slot PCI na płycie byłby zaletą. Podobnie displayport albo Thunderbolt na płycie, choć nie jest to warunek konieczny. Obsługa SLI niepotrzebna.

Ma sens teraz zakup płyty Z170 czy to już jest wstęp do spadków cen przed premierą serii 200 ubierany dla niepoznaki w cashbacki?

Czekać do Z270 to raczej nie będę, głównie chodzi mi o to czy zakup jakiejś konkretnej płyty w tej akcji cashbackowej jest jakoś wyraźnie mocniej opłacalny niż to bywało wcześniej, czy to tylko marketolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadam się z grubsza co drugą generację: E8400-2500K-46x0K. Broadwella ominąłem. Pomijam już, że w Skylake też już w międzyczasie wszedł nowy pseudo-stepping, bo zmiany kompletnie nieistotne (chyba tylko włączenie SGX, które wcześniej nie działało).

Poprzednia przesiadka z 2500K na 4670K kosztowała mnie z tego co pamiętam 180,00 zł. Tym razem będzie gorzej, bo dochodzi konieczność wymiany RAM, no i te ceny płyt Z170. Ale nie będzie dużo gorzej. Tak że moment na przesiadkę nie wydaje się być zły, jeżeli rozpatrzymy to także w kontekście sprzedaży obecnego konfigu, z która obecnie nie byłoby żadnego problemu, a jak byłoby za kilka miesięcy to nie wiem. Czekanie do premiery Kaby jest jakąś opcją, dlatego między innymi założyłem ten wątek, żeby usłyszeć opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie już lepiej wymienić procka na broadwella lub czekać. Dalej uważam że przy obecnym procku i5 6600K to strata kasy. I5 5675C i kręcić ile się da. Pamięć i płyta zostaje. Sam 5675C dzięki dodatkowej pamięci podręcznej da bardziej odczuwalny wzrost wydajności. Osobiście bym czekał na nowe procki i wtedy zadecydował.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko dostać na wtórnym rynku Broadwella w dobrej cenie, a cena nowego jest nieakceptowalna w kontekście inwestowania w platformę bez możliwości jej dalszego rozwoju. Broadwell obecnie odpada, pół roku temu byłby sensowniejszą opcją.

Teraz albo Skylake albo czekanie. Z tego co się wstępnie zorientowałem przesiadka na 6600K kosztowałaby mnie poniżej 400,00, tak że nie jest to jakaś porażająca kwota raz na 2 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też zostawić sobie DDR3. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Płytę kupiłem Asrocka Z170 gaming k4/d3 bo posiada właśnie ALC1150. Moje wyniki z DDR3(TridentX 2x8Gb 2400MHz@2500MHz Vram=1,6V)  na tej płycie są w wątku o Skylake. Płyta niedroga i ogólnie mogę spokojnie polecić.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście bym sobie poczekał aż mi przejdzie ochota na "nowe bo nowe"

Co do Brodka, to nowy jest totalnie nieopłacalny. Swojego kupiłem mega fuksem za śmieszne pieniądze i tylko dlatego mam. Choć fakt, że pod gry (to L4) daje lepsze wyniki zegar w zegar niż 4690K.

Dla upartych da się wydębić w okolicach 900+zł na różnych olwixach.pl

Co do "Skajlejka" to ok, tylko czy gra warta świeczki (biorąc pod uwagę wymóg wymiany całej platformy)?

Moim zdaniem na 4690K można by spokojnie przeczekać nawet Kaby.

Biorąc pod uwagę zmianę strategii intela na 3 ticki, wszystko wskazuje na to, że długowieczność platform jak w przypadku 2500k powraca.

Edytowane przez Szawel
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi