Skocz do zawartości
kostek8

Dylemat - Acer 15 Nitro Vs Lenovo Y700 15"

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Wkrótce moja kochana małżonka będzie miała taki wybór sugerując się moim skromnym doradztwem (ja jak na razie używam Asusa UX303LN).

Ponieważ sprzęt jest dość długo na rynku być może znajdą się wśród Was osoby które miały z nim styczność i są w stanie powiedzieć coś więcej niż mogę znaleźć w recenzjach.

Założenia: laptop z grafiką 960M będzie służył do pogrania w Titan Questa z soulvizierem i Grim dawna i mniej wymagające gierki które chodzą nawet na integrze. Ekran FHD obowiązkowo... bo 4k za drogie jeszcze. Kwota do wydania max +- 4k zł.

Ze swojej strony dorzucam jak najlepszy dźwięk bez podłączania głośników- dlatego też wybór tych dwóch.

1. Ktoś ze znajomych twierdzi że znalazł kiedyś informacje na temat blinkingu ekranu w acerze poniżej 100% jasności - czy ktoś z Was wie coś o temacie ? czy wychodził jakiś firmware który coś modyfikował w tym temacie ?

2. Co do Acera znalazłem recenzję na zachodnim portalu w której było info, że wersja 950M i chyba ekranem 4k ma oprócz 4 głośników wbudowane 2 subwooferki - dżwięk z wbudowanych głośników  w tej recenzji został oceniony aż na 88% co by dało mu nawet lepszy wynik niż Y700 - czy u nas na rynku są też inne wersje tego lapka z 960M z takim konfigiem głośników ? A może akurat trafiłem na niezbyt reprezentatywny artykuł "sponsorowany" ? tu jest link: http://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V-15-Nitro-VN7-572G-72L0-Notebook-Review.153424.0.html

3. Czy mogę liczyć na to, że dźwięk z Y700 lub Acera jest zbliżony jakością i głośnością do tego który był moim prawie ideałem z Lenovo Y530 ?

4. Jakość obudowy, wygląd oceni żona przed zakupem... gdybym ja wybierał skusiłbym się chyba na odmianę 15" tego co mam ale tam decydowałby ciężar i wygląd (mam wyjątkowo mobilną pracę) :)

5. Jak wygląda szybkość startu windy po pełnej aktualizacji w obu tych lapkach zakłądając, że na początku brałbym wersję z HDD a SSD chciał dopiero dorzucić później żeby na starcie nie wydawać zbyt dużo. 

6. Throtlingu chyba nie uświadczę w obu tych lapkach... ale procek dowolny. Obie wymienione gry chyba dadzą sobie radę z 960 nawet na i5... a może się mylę co do Grim dawna? 

7. Ważne tylko aby była możliwość posiadania 2 dysków finalnie. Bo HDD zostanie na magazyn. Napęd mi niepotrzebny w zasadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Acera znalazłem recenzję na zachodnim portalu w której było info, że wersja 950M i chyba ekranem 4k ma oprócz 4 głośników wbudowane 2 subwooferki - dżwięk z wbudowanych głośników  w tej recenzji został oceniony aż na 88% co by dało mu nawet lepszy wynik niż Y700 - czy u nas na rynku są też inne wersje tego lapka z 960M z takim konfigiem głośników ? A może akurat trafiłem na niezbyt reprezentatywny artykuł "sponsorowany" ? tu jest link: http://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V-15-Nitro-VN7-572G-72L0-Notebook-Review.153424.0.html

Odpuść sobie ekran 4K w 15". Bez sensu. Czemu sponsorowany?

A zastanawiałeś się nad tym?

http://www.hyperbook.pl/laptop_customization.php?products_id=25470

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś pomieszałeś z recenzjami,  pytasz o VN7-572G? A nie czasem Acer VN7-591G (15,6") Aspire V15 Nitro (960M) ?

Najlepsze matryce mają:

ASUS GL552VW-DM350D-8 i5-6300HQ/8GB/1TB/DVD GTX960

Acer VN7-591G i7-4720HQ/8GB/1000+8/Win8 GTX960M FHD - poprzedni model

Acer VN7-592G i7-6700HQ/8GB/1000 GTX960M FHD

Co do pytania 1 tam to jedyna wada PWM/flickering ale prawie nie widoczna i

Dzięki za kontakt:

W linku który podałem z recenzji jest coś takiego: "Acer installs a total of four speakers and two woofers in its V 15 Nitro"

A w polskich recenzjach widzę tylko infa o 4 głośnikach a w żadnej nie było info subwooferze lub tym bardziej dwóch. Dlatego w angielskiej wersji tak wysoka ocena dźwięku w tym lapku... co mnie mocno do niego przekonuje jeśli to prawda... tylko gdzie to kupić i za ile....

Tak jak wspominałem musi być 960M - bo 950M będzie za wolna do Grim dawna w FHD.

Z tego co wiem 960M to ~odpowiednik GTX750Ti ze stacjonarki a ta grafa jest już w tej grze wystarczająca bo testowałem na jednej ze swoich stacjonarek.

Edytowane przez kostek8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam VN7-591G i już kilka razy pisałem na tym forum o jego wadach i zaletach.

Teraz po 16 miesiącach użytkowania wiem nawet jeszcze więcej:

Pod względem ceny/jakości/parametrów/wagi ( z zasilaczem) , gdzie każdy element dodaje swoją część do średniej, laptop jest bezkonkurencyjny. Nie wiem jak z nową wersją, nie czytałem recenzji, ale zakładam, że jest podobnie. Matryca, dzwięk, kultura pracy (poza zainstalowaniu driverów i włączeniu Dolby, bez tego dramat) są naprawdę niezłe. Niezgorszy touchpad, ale ja nie używam i tak, więc w sumie tutaj moja opinia może być słaba. Wykonanie, spasowanie, zawiasy - bardzo OK. 

Poważnymi minusami są:

- kiepsko działające przyciski "strzałek" na klawiaturze, gra się na WSAD czy innej konfiguracji, więc to nie bardo przeszkadza. Problem mam tylko podczas edycji tekst, fast-forwardowania [ciach!]ianych filmów oraz w pracy z Excelem.

- jako prawdziwy laptop przenośny to to urządzenie nię zda egzaminu. ze względu na CPU pracujące na standardowym napięciu, masz około 1 godziny realnej pracy na baterii (office, net, cad). Jest to przenośna stacja robocza czy też przenośny komputer do okazajonalnego/zaciętego grania. Jeśli często będziecie z tym laptopem w róznych miejscach, nie polecam. Na pewno nie jest to też laptop gamingowy - to trzeba szukać cieższych i droższych MSI, typowych gamingów.

- trudno wymienne podzespoły - nie dla każdego to wada, dla mnie tak

Laptop bankowo nie przeżyje najmniejszego upadku, ale to dotyczy każdego "domowego" lapa w tej chwili.

Model z 4k jest ponad 1k droższy od FHD. Nawet bym tego 4K nie rozważał.

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi