Skocz do zawartości
mariuszym

Migracja Win7 na SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Walczę od wczoraj z przeniesieniem systemu na dysk SSD (Samsung 850EVO 250GB), którym chcę zastąpić HDD w laptopie. Używałem dwóch programów: AOMEI Partition i EaseUS Partition - w obu opcji "Migracja OS". Oba niby kończą pracę poprawnie, ale po włożeniu dysku po ekranie startowym pokazuje się czarny ekran z migającym podkreśleniem w lewym górnym rogu. W BIOS dysk jest widoczny (wpięty zamiast HDD), ale zmiany konfiguracji nie przynoszą żadnych efektów. Wróciłem na razie do starego HDD.
Chciałbym przenieść system, bo mam sporo rzeczy zainstalowanych do pracy (certyfikaty itd.) i instalacja od nowa spowoduje, że znów będę musiał to wszystko konfigurować.

Znalazłem podobny problem na forum, ale tam opcja migracji OS pomogła (wcześniej użytkownik robił zwykłe klonowanie).
Z góry dzięki za pomoc smile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowałeś włożyć płytkę/pena z systemem i utworzyć sektor rozruchowy na nowo? Bodajże jak dasz automatyczną naprawę to powinien znaleźć system i sam go sobie utworzyć.

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam windows 7, nie wiem do końca co za link podałeś. Ponoć można zrobić pendrive uruchomieniowy z partycji recovery, ale nigdy nie miałem potrzeby. 

Na innym forum ktoś zasugerował żebym zrobił odwrotnie kopię, w sensie: SSD do SATA, a HDD do kieszeni USB. Zawsze to jakaś opcja, może wtedy po restarcie od razu ten SSD zatrybi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się. Najpierw poprzez EAsyBCD dodałem wpis na nowy dysk. Wtedy zaczął uruchamiać winde, ale rzucił 0x000000e. Poszukałem więc rozwiązania, bo instalator Win10 nie chciał z automatu naprawić. Ale tu jest opis:

Jak zrobić to z linii komend. Zadziałało.

Dzięki za zainteresowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi