Skocz do zawartości
Harry1980

Jaki procesor kupić do mojej płyty?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Specyfikacja mojego komputera:

Intel Core I5 3570 3,4GHz

Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming 4GB

12 GB RAM

ASUS P8H67

Crosair 650 w

Chce nieco ulepszyć swojego kompa i niedawno zmieniłem grafike na gtx 970 (wcześniej gtx 660TI 3GB). Upgarde przede wszystkim pod gry.Komp dostał nieco kopa ale jeszcze niektóre tytuły potrafią ścinać. I tu moje pytanie jak w tytule - jaki procesor kupić? Przymierzałem się do tego :

Intel CPU i7-6700K 4.0GHz, 8M, LGA1151, VGA.

Nie jestem jakimś wielkim omnibusem komputerowym :P ale wyczytałem że ten procek nie podejdzie pod moją płytę. Wydaje mi się to dziwne ponieważ płyta niby jest gotowa do obsługi I3, I5 oraz I7 link:

http://event.asus.com/mb/2010/P8P67/pl/#P8H67%20Series%20Motherboards

Jeśli faktycznie procek ten jest nie dla mnie to proszę o pomoc co najlepiej wybrać dla mojej konfiguracji tak żeby był widoczny skok wydajności. Czy znajdę coś pod moją płytę czy (tego bym chciał unuknąć) trzeba doinwestować i kupić nową płytę główną :(

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam - Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I7 to raczej na wyrost , szczególnie w grach - za drogi w stosunku do tego co oferuje .

I5 3570 to nadal mocny procek , powinien GTX970 ogarnąć .

Sprzęt wymień dopiero jak się pojawi Kaby Lake i nowe karty pod DX12 , ew. dopiero jak będzie 10 nm Cannon Lake .

A co do działania I7 6700K na twojej płycie - zwróc uwagę że procek i płyta to 2 różne platformy niekompatybilne ze sobą .

Dlatego tego I7 nie da się wsadzić , jak chcesz koniecznie I7 to szukaj I7 2600 / I7 3770 na allegro / olx .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I7 to raczej na wyrost , szczególnie w grach - za drogi w stosunku do tego co oferuje .

I5 3570 to nadal mocny procek , powinien GTX970 ogarnąć .

Sprzęt wymień dopiero jak się pojawi Kaby Lake i nowe karty pod DX12 , ew. dopiero jak będzie 10 nm Cannon Lake .

A co do działania I7 6700K na twojej płycie - zwróc uwagę że procek i płyta to 2 różne platformy niekompatybilne ze sobą .

Dlatego tego I7 nie da się wsadzić , jak chcesz koniecznie I7 to szukaj I7 2600 / I7 3770 na allegro / olx .

Procesor Intel Core i7-3770K, 3.5GHz, 8MB, LGA1155, 22mm, 77W, BOX (BX80637I73770K) 

Taki znalazlem za 1500 PLN. Czy warto ? Będzie widać różnice w wydajności?

A moze jakiś mocniejszy i5?

Edytowane przez Harry1980

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie opłaca się. Za tyle kupisz nowy procek i5 6600K i budzętową płytę na Z170. Wystarczy dokupić RAM. Ja bym został z tym co jest i poczekał na nowe układy graficzne. Moze tak być że procek dostanie nowe życie wraz z usprawnieniem i rozpowszechnieniem DX12.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz płytę na H67 - I7 3770K jest zbędny , zresztą kupować nówkę skoro używki można mieć sporo taniej .

Procki aż tak się nie psują by unikać używanych modeli .

Zresztą 1,5 k zł za tego procka to zbrodnia w biały dzień .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki, coś już wiem. Może faktycznie warto poczekać dołożyć trochę kasy do nowej płyty. Zobaczymy. Zakup planowałem gdzieś w okolicach czerwca więc jeszcze trochę poogrywam tego procka z moim GTX-em. Jeszcze jedna kwestia. Jak już wcześniej pytałem jest coś mocniejszego pod tę moją płytę i czy dałoby jakiś większy skok wydajności? Podajcie proszę nazwę procka to sobie sprawdzę jak to cenowo wygląda.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak koniecznie chcesz mocniejszy procek to szukaj  I7 2600 lub I7 3770 .

Choć twój I5 to dość mocny procek , tylko kilka procków jest mocniejszych od niego i to nie wiele .

I7 do gier to średni pomysł , wydajnościowo nie wiele lepsze od identycznie taktowanych I5 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak koniecznie chcesz mocniejszy procek to szukaj  I7 2600 lub I7 3770 .

Choć twój I5 to dość mocny procek , tylko kilka procków jest mocniejszych od niego i to nie wiele .

I7 do gier to średni pomysł , wydajnościowo nie wiele lepsze od identycznie taktowanych I5 .

Ok. To chyba dam sobie na razie spokój i dozbieram kaske na nową płytę, procek i ramy ( bo dobrze rozumie że moje nie podejdą do nowej płyty). Jedno moje pytanie jeszcze- czy u mnie podejdzie coś takiego:

Totalnie zielony jestem w podkręcaniu. zajrzałem do swojego biosa i pozycja w której gość ustawia 107.5 jest dostęna ale tych z CPU gdzie wrzuca wartość 40 już nie mam, więc chyba nie da rady?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz opcję regulacji BCLK w biosie to możesz spróbować procka lekko podkręcić .

Pytanie do ilu dojdzie - jak mniej niż 3,8 Ghz to gra jest warta świeczki .

W teorii procek powinien dojśc do jakiś 4,08 Ghz - 107,5 x 38 ( mnożnik trybu turbo ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz opcję regulacji BCLK w biosie to możesz spróbować procka lekko podkręcić .

Pytanie do ilu dojdzie - jak mniej niż 3,8 Ghz to gra jest warta świeczki .

W teorii procek powinien dojśc do jakiś 4,08 Ghz - 107,5 x 38 ( mnożnik trybu turbo ) .

Dzięki za wszystkie rady i cierpliwość. Tak jak pisałem temat podkręcania to dla mnie czarna magia. Zrobiłem zdjęcie mojego biosa i pierwsza opcja jest dostępna ale gdzie ten mnożnik?

https://zapodaj.net/43005d1f69e55.jpg.html

Jeśli jesteś mi w stanie pomóc to bardzo proszę. Chętnie bym deczko więcej wycisnął z mojego CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież masz BLCK na 103MHz, potwierdza to taktowanie RAMu - 1372 (domyślnie 1333MHz). Nie możesz tam wpisać więcej niż 103MHz ręcznie?

no właśnie nie mogę. Chyba że można gdzieś to odblokować?

no właśnie nie mogę. Chyba że można gdzieś to odblokować?

Sorka ale jak pisałem jestem dość zielony w temacie. Właśnie sprawdziłem i mogę tam wpisać więcej. Tylko ile? i czemu nie mam opcji wpisania tego mnożnika? Wpisać tam te 107,5? Nic nie nabroje taką akcją? Podkreślam zupełnie się na ty nie znam.

Edytowane przez Harry1980

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. To jak doradzi mi ktoś co z tym fantem (powyżej) zrobić? 

Mam tez dodatkowe pytanie odnośnie ramu. Mam dwie kości po 4GB - 1333MHz i jedną 4GB - 1600MHz. Prawdą jest to że te wolniejsze narzucają szybszej pracę w ich tempie? I że jest to "niezdrowe" połączenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tym zrobić?

Dokupić ssd 240-256GB za ok 350 zł i cieszyć się wydajnym kompem, grać itd.

Zmienić cpu, mobo i ram, dokupić ssd, w zależności co wybierzesz budżet 2 - 3 tyś. zł.

Prawdą jest to że te wolniejsze narzucają szybszej pracę w ich tempie? I że jest to "niezdrowe" połączenie?

Prawda. Nie jest to rozwiązanie optymalne, nie można tego jednak nazywać niezdrowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tym zrobić?

Dokupić ssd 240-256GB za ok 350 zł i cieszyć się wydajnym kompem, grać itd.

Zmienić cpu, mobo i ram, dokupić ssd, w zależności co wybierzesz budżet 2 - 3 tyś. zł.

Prawda. Nie jest to rozwiązanie optymalne, nie można tego jednak nazywać niezdrowym.

:) ssd 240 zakupiłem tydzień temu razem z kartą. Czekam tylko z postawieniem na nim systemu aż rozwiąże się kilka nurtujących mnie problemów. Dzięki za dotychczasową pomoc i rozumiem że mam się w jakieś OC nie bawić na tym procku?

Muszę poruszyć jeszcze jeden problem związany z moim procesorem. Otóż postanowiłem sprawdzić jakie temperatury osiąga w stresie i włączyłem tego Bench-a z programu CPU-Z.

Otworzyłem sobie Everesta i tu moje zdziwienie. 3 rdzenie 100% użycia a 1-0% 

https://zapodaj.net/46ddbc5106f3e.jpg.html

Natomiast w menedżerze zadań wszystkie 4 wykresy użyte w 100%

https://zapodaj.net/7a1c4107b4a3a.jpg.html

I w co tu wierzyć? Możliwe żebym miał padnięty jeden rdzeń :( 

Bardzo proszę o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Menadżer zadań 4 rdzenie, core temp 4 rdzenie. Wniosek? Everest ściemnia.

Podkręcać nie ma co, na tej płycie wiele nie ugrasz. Zmieniać mobo pod ten procek bez sensu, tak samo jak zmieniać procek bez zmiany mobo.

Ok. Uspokoiłeś mnie. Poza tym wyszukałem w necie żeby w menedżerze zadań obciążyć jakikolwiek proces uruchomiony przeze mnie z osobna każdym rdzeniem i faktycznie każdy jeden szedł na 100% :) A więc spokój. Skoro podkręcanie tego procka nie da za wiele efektów pokatuje ten sprzęt w produkcjach które da radę uciągnąć w zadowalających "warunkach" a gdzieś w okolicach lata zmiana mobo, cpu i ramu. Pewnie wpadnę tu z zapytaniem czy to co wybrałem będzie zadowalające a na tę chwilę - DZIĘKUJE wszystkim którzy zaangażowali się aby pomóc rozwiązać moje problemy :P

Dzięki panowie. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi