petrumi Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, spędziłem na tym forum sporo czasu kilka lat temu. Od dość długiego czasu nie bawiłem się już w podkręcanie (rodzina, inne hobby, konsola itp) ale widzę, że podczas edycji video w Sony Vegas przydałoby się trochę przyśpieszyć rendering. W związku mam pytanie do życzliwych staremu użytkownikowi tego forum o kilka wskazówek, jak skutecznie wycisnąć może 4,5 Ghz z tego zestawu. Pierwsze przymiarki już zrobiłem - zmieniłem boxowe schłodzenie na Grandis XL1326v2 więc temperatura nie powinna być problemem. Zasilacz też nie. Zacznę od podstaw. Rozumiem, że nadal kręcimy w BIOSie a nie w softwarowo (?). Wszystkie podzespoły zaktualizowałem. Znajdzie się ktoś pomocny do tego zestawu? Michał Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Ogólnie to polecam: http://www.purepc.pl/poradniki/jak_podkrecic_procesor_core_i54690k_poradnik_dla_poczatkujacych Wszystko ładnie wyjaśnione. W zasadzie wszystko ogranicza się do podnoszenia mnożnika i regulacji napięć. Pisz jak znajdziesz się w kropce :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Pierwsze przymiarki już zrobiłem - zmieniłem boxowe schłodzenie na Grandis XL1326v2 więc temperatura nie powinna być problemem.Pamiętasz czasy deliddingu s939?Intel przestał lutować IHSy do rdzenia po Sandy Bridge (rok 2011), zastępując lut pastą i potrafi być naprawdę gorąco nawet mimo dobrego chłodzenia :< @Tapatalk Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zabiorę się za to w weekend. W razie czego będę pisał. Na obecną chwilę ... nie mogę wejść do BIOSa ;) Podczas startu komputera, wciskanie czegokolwiek na klawiaturze nic nie daje. Logi K800 (wireless) ale podłączony specjalnie do USB z tyłu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Podczas bootowania może nie wyłapać bezprzewodowej klawiatury. Ale w sumie MSI ma te swoje śmieszne ClickBios i w tym też możesz podkręcać o ile masz włączoną taką możliwość w BIOSie. Ze stronki MSI sobie pobierz. Różnica jest taka, że zmieniasz ustawienia w tym programie, restartujesz PCta i on sobie wczytuje je z jakiegoś pliku. Wg mnie na jedno wychodzi ale nie czytałem o tym jakoś szczególnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...