4PCod Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Witam, składam z resztek PC dla ciotki - Płyta Asrock 775Twins-HDTV, Pentium D 815, 2x2GB RAM. Wszystko było dobrze do czasu, aż uznałem że przydała by się karta graficzna ponieważ zintegrowana muliła.Kupiłem Geforce GT240 i po zamontowaniu dostaje komunikat Checking NVRAM, który nawet po kilkunastu minutach nie znika.Bios najnowszy ze strony Asrock, sprawdzałem również GTX 580 i nie ma zawieszającego się komunikatu o sprawdzaniu NVRAM.Podpinałem inny mocniejszy zasilacz oraz resetowałem bios i nic.Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie?PozdrawiamA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Cytat z innego forum : Podczas przeprowadzania procedury POST (Power On Self Test) komputer wykrył zmiany zawartości pamięci NVRAM w stosunku do ostatnio zapisanego stanu. Pamięć NVRAM (Non-Volatile Random Access Memory) stanowi część struktury BIOS-u i gromadzi informacje, które w żadnym wypadku nie mogą ulec utracie po wyłączeniu zasilania komputera. W układzie NVRAM są przechowywane m.in. dane ESCD , czyli parametry wymagane przez systemy operacyjne obsługujące Plug and Play, aby otrzymywać informacje o przydziale przerwań tuż po włączeniu komputera - czyli jeszcze przed uruchomieniem systemu operacyjnego. W odróżnieniu od pamięci CMOS pamięć NVRAM nie wymaga zasilania, nie czerpie zatem energii z baterii umieszczonej na płycie głównej.Zmiany w pamięci NVRAM mogą być spowodowane wieloma czynnikami, np. zmodyfikowaniem danych przez program tuningowy, który potrafi ingerować w mechanizm zarządzania pamięcią i konfigurację przerwań. Przyczyną może być również atak złośliwego wirusa.Przeważnie jednak zmiany wprowadza Windows, zapisując dane w pamięci NVRAM po zainstalowaniu nowego sprzętu. Opisywany komunikat pojawia się podczas restartowania systemu, a także podczas kolejnego restartu po wgraniu odpowiednich sterowników. Rozwiązanie 1. Jeśli komunikat pojawia się podczas każdego uruchamiania systemu, może na płycie jest ustawiona zworka, która służy do usuwania zawartości z pamięci NVRAM. Sprawdź w instrukcji płyty głównej, gdzie znajduje się ta zworka i jak ją przestawić we właściwą pozycję.Rozwiązanie 2. W niektórych przypadkach sprawcą zamieszania bywa uaktywniona funkcja Clear NVRAM w ustawieniach BIOS-u AMI (zazwyczaj jest umieszczona w menu Advanced CMOS Setup). Powoduje, że zawartość pamięci NVRAM jest usuwana podczas uruchamiania systemu. Zastosowanie tej funkcji jest konieczne tylko w przypadku, gdy błąd w pamięci NVRAM uniemożliwia uruchomienie systemu.Rozwiązanie 3. Aktualizacja BIOS'u Do tego zrestartuj bios , najlepiej za pomocą Clear CMOS . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4PCod Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Bios resetowałem, nawet na kilka sposobów niestety nie pomogło. Opcji Clear NVRAM nie mam w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...