Muchacz2801 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Witam. Mam problem. Aktualnie korzystam z czystej skamieliny, której części mają 15 lat a sam komputer chodzi wolniej od używanego telefonu z 2007 roku, który ma milion wirusów i beznadziejne podzespoły. Zwracam się do was z prośbą udzielenia mi pomocy co do wybrania podzespołów komputera. Z tego szmelca mogę wziąć tylko dysk (150gb sata2) i nagrywarkę. Obudowa jest w nietypowym formacie (chyba mniejsza od mini-itx), wszystko się w niej dusi, dlatego nie biorę jej pod uwagę. Na początku poszukałem oferty na OLX i Allegro, znalazłem: http://olx.pl/oferta/komputer-dla-gracza-radeon-hd-6870-6gb-ram-athlon-2-x4-620-wifi-CID99-IDdwipJ.html#3d7bbc42be http://olx.pl/oferta/komputer-pc-do-gier-lub-pracy-CID99-IDeHJA3.html#c75dc4f15b oraz http://allegro.pl/komputer-dla-gracza-2x3ghz-4-gb-500gb-r7-250x-1gb-i6128843661.html Jednak poczytałem trochę o OLX i szkoda mi tych 900zł, żeby ktoś po prostu mi nie wysłał tego produktu a pieniądze poszły w bagno. Komputer z allegro to taki, jaki sam sobie składałem na morele i zadowoliłby mnie on, ale wiadomo - jeśli jest coś lepszego to wezmę to coś. Dlatego pytam was - co mogę złożyć z używanych podzespołów. Szukam procesora, karty graficznej, płyty głównej, ramu (najlepiej 8gb ale 4 też dadzą radę, później zawsze mogę dołożyć), zasilacza, obudowy i jeśli można to dysku. Maksymalny budżet, którego nie chciałbym przekraczać to 950zł. Póki co na myśl przychodzi mi tylko komputer bez karty graficznej i3-2100 + ram + płyta (zestawy na allegro po 500-600zł) + hd7770/6770/6850 itp. a do tego dokupić zasilacz, bo zwykle w zestawach z ów strony siedzą krzaki. Z góry dziękuję za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Ponieważ od bardzo wielu lat sprzedaję i kupuję na OLX, powiem ci, że nie martwiłbym się zbytnio tym, że jakiś oszust wystawi zestaw komputerowy za 900 czy 1000 zł. Oszustwa odbywają się przy użyciu towarów o wiele bardziej chodliwych, i jeśli ktoś nie jest kompletnym ciołkiem większość przypadków oszustw wychwyci (czasem po prostu ręce opadają jak się czyta opis), choć naturalnie nie wszystkie Zresztą jeśli jest to rozsądnie planowany wał, częściej obydwa się przy użyciu Allegro, bo tam ludzie mniej marudzą i można nabić większy obrót. Bardziej martwiłbym się o to, co się może zdarzyć podczas transportu i jak to zostanie zapakowane. Dlatego kupowanie złożonych, używanych zestawów bez realnej gwarancji z wysyłką to jest generalnie nędzny pomysł. Z odbiorem osobistym co innego, bo cenowo taki złożony zestaw zawsze wyjdzie lepiej niż składanie go z kawałków. Co do meritum, podstawowe pytanie to: po co ma istnieć ten zestaw i czy masz już monitor oraz jaki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchacz2801 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Zestaw ma istnieć do grania. Jest on właściwie dla mojej siostry, która od czasu do czasu lubi pograć sobie w LoLa czy inne gry, a po prostu aktualna maszyna dawała jej wówczas 25fps na minimalnych z sztucznie obniżonymi detalami (zmiany w ukrytych plikach gry). Monitor to flatron l1718S, ma ona zamiar go wymienić ale zdecydowanie bardziej potrzebuje teraz komputera, bo nowy monitor nie da jej żadnej korzyści, skoro nawet youtube na 360p potrafi się zacinać. Tak dokładniej to; oglądanie filmów na youtube, praca w jakiś prostych programach graficznych, granie w (uwaga, wymieniam te ważniejsze tytuły spośród mnóstwu) the binding of isaac afterbirth, LoL, Dota, HoTS, różne strzelanki od CS: GO po battlefield 4 (jeśli się uda odpalić), garry's mody itp. Liczy na conajmniej wysokie detale, bo te gry nie są zbyt wymagające i po prostu nie chce znowu tracić nerwów przy 800x600 i ledwo 30fps w każdej grze (a raczej tylko LoLu, bo dosłownie nic innego nie działało powyżej 30fps) A co jeśli kupiłbym zestaw który jest ubezpieczony pod względem wysyłki i gdyby zepsuł się podczas dostawy (wszystko mimo wszystko starannie zapakowane) dostałbym zwrot pieniędzy? Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez Muchacz2801 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...