bbc20000 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 CPU Plyta glowna referencyjna Benchmarki VIA K8T800 mobo VIA K8T800 benchmarki Athlon 64 na mobo Jestem zawiedziony. Jak tak dalej pojdzie to faktycznie AMD wypadnie z obiegu. Mam nadzieje ze to nie prawdziwe benchmarki tak jak bylo w przypadku NVIDIA GF FX5800 (tylko ze w droga strone :D ) i ze jak ten CPU wyjdzie oficialnie to naprawde pokaze nam "pazury" ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 ale te benchmarki są w emulacji 32bitowej - trzebaby dać taki 64bitowy i wtedy porównać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZTANGIEL Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 co to ma byc :evil: ja sie spodziewałem czegos co idzie do przodu a nie sie cofa ... lub stoi w miejscu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 pożyjemy zobaczymy może będzie lepiej na razie z w tych benchmarkach to IMO porażka chyba ze wyjda te procki taktowanetak gdzies po 2.4 2.5 GHz.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 ale te benchmarki są w emulacji 32bitowej - trzebaby dać taki 64bitowy i wtedy porównać Co mi z 64 bitowej architektury jak windows jest 32 bitowe i nie ma jeszcze oprogramowania 32 bitowego. Do czasu jak nie bedzie windows 64 bitowego to do tego czasu nie bedzie oprogramowania ktore ma dzialac z Hammerem w tym trybie. Kompletnie do kitu. Za pare lat jak 64 bitowe aplikacje beda standartem to beda nowe CPUs i ten "HAMMER" to bedzie przezytek tak jak K62 dzisiaj. PS: Wlasciwie to czemu 64 bitowe aplikacje maja byc lepsze od 32 bitowych ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 ale te benchmarki są w emulacji 32bitowej - trzebaby dać taki 64bitowy i wtedy porównaćZ tego co pamietam Athlon64 nie ma czegoś takiego jak emulacja - pracuje w 3 trybach: 32bit, 32bit + rejestry 64bit oraz 64bit. Fakt że skrzydła (prawdopodobnie) rozwinie dopiero przy 64bitach, ale nie ma emulacji dlatego powinien sie sprawdzać nieźle też w aplikacjach 32bit (nie tak jak Itanum 800MHz które w 32bitach miało wydajność P166) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boro Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Że AMD idze w stecz to już teraz można zauważyć :( http://www.pl.tomshardware.com/cpu/20030513/index.html Troche szkoda, bo jeśli by AMD wypadło z rynku, to Intel znowu ceny Celeronów podwyższy do kospmicznej ceny, i będzie lipa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Mnie tez wyniki tez troche zmartwily widzialem je juz wczesniej. Na pewno mobo i sterowniki wymagaja jeszcze troche dopracowania, w aplikacjach bedzie sobie pewnie radzil troche lepiej, ale to jest wersja 2.0ghz ktora bedzie pewnie horrendalnie droga :((( A przeciez wyjdzie jeszcze 1.8Ghz, ktory bedzie jeszcze wolniejszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Że AMD idze w stecz to już teraz można zauważyć :( http://www.pl.tomshardware.com/cpu/20030513/index.html Troche szkoda, bo jeśli by AMD wypadło z rynku, to Intel znowu ceny Celeronów podwyższy do kospmicznej ceny, i będzie lipa. Ogolnie to nie mysle zeby AMD kiedykolwiek padlo z tego powodu ze Intel nigdy nie bedzie w stanie AMD wyprzec z "budzetowego" segmentu procesorow poniewaz XP jest o "niebo" lepszy od Celuron-a. Intel bedzie niestety gorowal w "high end" segmencie rynku procesorow. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Co mi z 64 bitowej architektury jak windows jest 32 bitowe i nie ma jeszcze oprogramowania 32 bitowego. Do czasu jak nie bedzie windows 64 bitowego to do tego czasu nie bedzie oprogramowania ktore ma dzialac z Hammerem w tym trybie. Przeciez juz jest Windows w wersji na 64bit. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 ale to chyba w wersji enterprise?? a dla domowych uzytkownikow trzeba bedzie sobie poczekac pewnie do konca roku. Tak ostatnio czytalem, na theinquirer. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Tak ale jest... prawda? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 pozyjemy zobaczymy. istnieje duze prawdopodobienstwo, ze plyta glowna i sterowniki do niej sa niedopracowane. ile razy juz tak bylo, ze nowe stery, biosy dawaly takiego kopa, za hoho?? Ja sie nie przejmuje bo i tak mnie na taki sprzet nie bedzie stac przez dlugi czas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek-GiereQ Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 wogule to ta sandra nieobsługuje tego Antusia zdaje sie niewidzi jego insztrukcji, wogule ta sandra to jest zmyslona bo proc AMD wykozystuje jedne instrukcje Intel drógie zamias obydwa jednakowe. Pozatym windows nierozponaje proca jest wersja 64windy ale NIEOBSŁUGUJE PROCÓW AMD ATHLON64!. Bo microszit ma jakieś wonty i niewiadomo co z tym zrobią, w kazdym razie widziałem gdzies w sieci testy pod linuxem specjalnie zmodyfikowanym i bił o głowe wszystkie P4 te w okolicy powyzej 3ghz[link dali na jakis znany zagraniczny serwer z tym testem] pozatym wersja oficjalna zadecyduje o wszystkim o jego parametrach processor rating magistrali mnozniku biosach. Poprostu cierpliwosci, ale wg mnie i tak jest lepszy z tego co widze od intela64 bo tam nieodpali sie zadnej starej aplikacji a tutaj jest takowa możliwość. I porownujcie obydwa proce 64-64 a nie 32-64 to czysta głupota Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diablo23 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgadzam się z przedmówcą. Należy porównywać 2 procesory 64 bitowe. Równie dobrze można py porównywać ten procesor to 'zwykłego' Athlona. Takie proównania są beznadziejne i nie wiem co mają pokazać. Uważam że jak ktoś będzie kupował takiego proca to z myślą o 64bitach, a z tego że będzie można odpalić 32 bitowe aplikacje z przyzwoitą prędkością powinien się cieszyć i dziękować AMD że daje taką możliwość. Z ostateczną oceną trzeba poczekać aż wyjdzie system 64 biotwy i jakieś aplikacje 64 bitowe. A nie testowanie jakąś beznadziejną Sandrą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Ciekawe jakby Opteron wypadł przy tej częstotliwości. Ja i tak wierzę w AMD :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Poza tym jak zaczną robić 64 bitowe aplikacje już niedługo to dopiero kopa dostanie - w UT2003 w 64bit wersji wydajność skoczyłą o 30%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grass Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Że AMD idze w stecz to już teraz można zauważyć :( http://www.pl.tomshardware.com/cpu/20030513/index.html . ten test moze podlamac kazdego fana AMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 A łyżka na to nie możliwe :P A tyle razy pisałem, że ten wytwór AMD jest kiepski :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majma Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 ten procek idzie daleko w przeszłość choc zobaczcie 2000 Mhz stoi na poziomie p4 2666 Mhz po za tym zobaczymy w przyszłosci jak on bedzoe sie spawował na aplikacjach 64 biitowych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 ciekawe jak sie kreci :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 PS: Wlasciwie to czemu 64 bitowe aplikacje maja byc lepsze od 32 bitowych ?A lepiej jechać autostradą co ma 2 czy taką co ma 4 pasma?? A dlaczego aplikacje 32 bit działają szybciej od 16 bit?? NIe chce mi się tu pisać całego wykładu. Po prostu szersze pasmo to szersze mżliwości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek198 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Momim zdaniem nie ma sie co gorączkować puki benchmarki nie będą zoptymalizowane dla wersji 32 i 64 bitowej w jednym :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Momim zdaniem nie ma sie co gorączkować puki benchmarki nie będą zoptymalizowane dla wersji 32 i 64 bitowej w jednym :mrgreen:Wtedy jakiekolwiek porównania nie będą miały sensu, gdyż zawsze lepsze wyniki będą na procesorze pod który została zrobiona optymalizacja kodu :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Yy ale ten nowy athlon bedzie miec nowe instrukcje tak? A czy doychczasowe benchamrki nie korzystaja z isntrukcji: mmx, sse itp? Jelsi tak to tych wyników nie powinno sie brz zbytnio pod uwage, trzeba poczekac na az wszytko sie uporadkuje.. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Wydaje mi sie ,ze skoro ma wyjsc z oznaczenie 3400+ to mozna sie spodziewac takiej lub troche mniejszej wydajnosci w stosunku do PIV. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boro Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Nie ma co się rozczulać nad Athlonem 64, ponieważ teraz moim zdaniem nic nie można o nim powiedzieć bo do dnia premiery może się dużo zmienić. Teraz to można się zastanowić nad Athlonem FX, następcą Durona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Nie ma co się rozczulać nad Athlonem 64, ponieważ teraz moim zdaniem nic nie można o nim powiedzieć bo do dnia premiery może się dużo zmienić. Teraz to można się zastanowić nad Athlonem FX, następcą Durona. Mam nadzieje ze nie bedzie sie tak grzal jak GeForce FX :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boro Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Nie ma co się rozczulać nad Athlonem 64, ponieważ teraz moim zdaniem nic nie można o nim powiedzieć bo do dnia premiery może się dużo zmienić. Teraz to można się zastanowić nad Athlonem FX, następcą Durona. Mam nadzieje ze nie bedzie sie tak grzal jak GeForce FX :twisted: HEHEHEHE. Z tym to się zobaczy :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 12 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2003 wy sie tu przejmujecie wynikami tego gownianego testu ktory zawsze wypadnie na niekorzysc prockow AMD. Liczy sie prawdziwa wydajnosc a nie liczby :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...