Jump to content
Speedy_

Czy ten zasilacz daje radę?

Recommended Posts

Witam wszystkich.Od pewnego czasu mam problem, którego nie mogę rozwiązać.Otóż komputer sam się resetuje przy większym obciążeniu.Czy może być to spowodowane za małą mocą zasilacza?Kiedyś wszystko działo bez problemu a zmieniłem tylko klawiaturę i myszkę żadnych bebechów nie zmieniałem a paste na procesorze wymieniłem niedawno.Specyfikacja mojego PC:

-Procesor i5 4690k podkręcony na 4,5 Ghz

-Płyta główna MSI Z97-G43 Gaming 

-Karta Graficzna MSI Radeon R9 270

-Pamięć RAM 3x GoodRam Play 4 GB 1600 Mhz

-Dwa dyski: SSD 128 GB i HDD 1 TB

-Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 2 HE1224 

-Zasilacz Corsair VS550

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zasilacz nie jest uszkodzony i jego kable itd to nie ma takiej możliwości by był za słaby. 

 

poczytaj pierwszy post:

 

http://forum.purepc.pl/topic/365438-corsair-vs-550w-%E2%80%93-reset-pc-podczas-testu-power-supply-occt-i-w-grach/

 

i zrób to samo za pomocą programu OCCT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wyżej .

 

Ten Corsair mimo że budżetówka to powninen dać radę z I5@4,5 Ghz i R9 270 .

 

Jego realna moc to 504 W , może problem jest w czym innym .

 

Temperatury w porządku ?

 

Sprawdź zachowanie kompa na jednej lub 2 kościach RAM .

 

Odkręć procka na stock i sprawdź zachowanie kompa .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po sprawdzeniu w OCCT przy POWER SUPPLY komputer też mi się resetował, ale po deinstalacji softu od killer'a podczas POWER SUPPLY przestał się resetować. Niestety dalej się resetuje prędzej czy później podczas grania.Jutro sprawdzę kości ram.Czy opłaca mi się sprawdzić czy na innym zasilaczu będzie działo się to samo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Bierzesz inny zasilacz (kumpla, czy co) do sprawdzenia, czy problemy ustały, jeśli tak, wysyłasz swój na gwarancję, bo masz pewność, że to Twój zasilacz robi problemy.

 

2) Wysyłasz swój na gwarancję, nie sprawdzając, podając lub nie, przyczynę wyłączającego się zasilacza.

 

3) Kupujesz nowy, stary wysyłasz na gwarancję, do śmieci, na sprzedaż, czy co tam. Kolejność dowolna.

 

W pierwszych dwóch musisz załatwić sobie jakiś zasilacz na czas naprawy.

Edited by NostradamuSek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opcja 1 najlepsza - będziesz miał wtedy pewność czy to zasilacz czy co innego .

 

Skoro w dość wymagającym teście w OCCT komp się nie resetował to bym poszedł innym tropem .

 

Może to też być inna przypadłość - konkretnie słaba/stara instalacja elektryczna lub jakieś zakłócenia/spadki napięć w niej .

 

Było parę przypadków na forum - resety , zwiechy , komp przetestowany , w serwisie chodził gładko a w domu cały czas stwarzał problemy .

 

Inne urządzenia podpięte do prądu jak TV , AGD w rodzaju lodówka/pralka/zmywarka etc. działają normalnie czy też miewają jakieś problemy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrej klasy zasilacz jest niewrażliwy zarówno na spadki napięć jak i zakłócenia z sieci. Zwróć uwagę że współczesne zasilacze przystosowane są do pracy w całym zakresie napięć wejściowych np od 100V do 250V. Stare konstrukcje miały przełączniki 110/220V, nowe na wyjściu trzymają stałe napięcie niezależnie od napięcia wejściowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zakładam tematu bo mam podobny problem.

 

Wczoraj kupiłem Radeona HD5850 żeby pograć w jakieś starsze tytuły. Założyłem podpiąłem 2x 4 pin 2x 6pin pcie mam

 

zasilacz BQT StraightPower E6 550W z 2008 roku 

(z tym że komp od 2009 do 2016 stał nieużywany tzn. przepalany był 1-2 x do roku)

 

Zrobiłem na razie wszystkie testy grafiki Unigine, na ostatnim Heaven zresetował mi się komp. Myślę co jest?

 

(w testach Unigine nie było żadnych artefaktów temp rdzenia karty do 70 stopni C)

 

Zapuściłem test OCCT gpu i też reset.

 

Test PowerSuply reset po kilku sekundach napięcie +12V w biosie 11,73V

 

pod OCCT od 11,97V idle do 11,53V stress

 

Zaskoczyło mnie to czy ten zasilacz jest za słaby do tej karty ma 492W na lini 12V czy to wina karty (generuje za duże obciazenie tzn. jest walnięta) czy problem leży w zasilaczu tzn. uszkodzony czy cuś.

 

Od miesiaca wróciłem do uzywania kompa przeszedłem min Wieśka i kilka innych gier na 9600 gt kręconej i nie było zadnych problemów z kompem.

 

A jak podpiłaem HD 5850 pod 2x 6 pin pcie to zonk.

 

I teraz nie wiem o co kaman.

 

Napięć miernikiem jeszcze nie mierzyłem. Mogę sprawdzić kartę pod innym zasilaczem na innym kompie chyba jakiś markowy 620 lub 650W ale nie pamiętam jaki muszę sprawdzić.

 

Co radzicie i co sądzicie?

 

edit: aha z zasilacza pod 9600gt  wiało chłodem teraz pod HD 5850 jest wyczuwalnie ciepłe powietrze

 

edit2: oczywiście 2x6 pin pcie a nie 2x4 pin 

Edited by boxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasilacz z palcem w nosie powinien wystarczyć, jak jest sprawny.

Zasilanie karty 2x 6pin?

 

Sprawdź na innym zasilaczu, jak możesz, bo to zawsze najszybsza metoda eliminacji.

 

 

Tak 2x 6 pin a nie 4 pin oczywiscie  Sprawdzę na tym 620W dziś lub jutro

Edited by boxer

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Sprawdź na innym zasilaczu, jak możesz, bo to zawsze najszybsza metoda eliminacji.

 

 

No i wyjaśniło się chociaż nie było to dla mnie takie oczywiste na początku przez te resety.

 

Najpierw otworzyłem i oczyściłem zasilacz. Oczom moim ukazał się widok kilku delikatnie wybrzuszonych kondensatorów i jeden wylany.

 

 

 

Sprawdziłem kartę na innym zasilaczu, przy instalacji sterowników karty na innym komputerze (platforma IvyBridge i3 już zaliczył BSOD. Komp wstał, ale błąd instalacji sterowników. Karta wygrzana w OCCT i Furmark bez problemów). To dało mi do myślenia.

 

W międzyczasie okazało się że mam zepsuty miernik więc sobie za dużo nie pomierzyłem napięć zasilacza.

 

Włożyłem z powrotem na Conroe pod mój BQT wyczyściłem porządnie sterowniki graficzne z pod trybu awaryjnego i komp zatrybił.

 

Okazało się że Geforce z Radeonem bardzo się nie lubią.

 

Przechodzi OCCt i Furmark bez problemów na każdych ustawieniach.

 

Napięcia programowo (jedynie na nich puki co mogę się opierać) dalej skaczą do 11,53v ale do tej pory komp nie zastrajkował ani razu.

 

 

Za skoki napięcia odpowiedzialne są podejrzewam te przypuchnięte kondensatory i ten jeden wylany, które nie radzą sobie z wygładzaniem sinusoidy prądu. Już prawie zamawiałem odpowiednie, ponieważ okazało się że puki co hula, z braku chęci i czasu nie wymieniam.

 

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, że tak długo nie pisałem, ale oddałem komputer do miejscowego informatyka i stwierdził, że powinienem oddać płytę główną na gwarancje.Tak też zrobiłem i po około 5 tygodniach czekania otrzymałem wiadomość aby zgłosić się do sklepu po zwrot kosztów.Jako nową płytę kupiłem Gigabyte Z97-D3H.Po tygodniu problem zaczął się ponownie pojawiać.Nawet procesora jeszcze nie podkręciłem więc problemem może być karta graficzna lub zasilacz.Sterowniki wszystkie aktualne.Pytanie czy dobrym pomysłem będzie odłączyć grafikę i poużywać trochę zintegrowanej grafiki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...