Skocz do zawartości
kerios83

AMD Radeon RX 400 / RX 500 (GCN 4) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jak w temacie

dodam że wywala mi taki komunikat We recommend disabling vsync before you run the benchmark.

w VRMARK. Co przekłada się na wyniki

Jak ktoś coś to dzięki .

http://www.3dmark.com/vrm/15968189

Edytowane przez amsteldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam dosyć niecodzienny problem, ponieważ nie spotkałem się w internecie z nikim, który miałby to samo.

Otóż około 3 tygodnie temu zakupiłem komputer z strony Morele.net o nazwie SKY G3080 Polaris. Zamówiłem do niego windowsa wraz z zainstalowaniem go i sterowników. Kiedy przyszedł do mnie to obraz był bardzo dziwny. Nie zeskalowany i dziwna słaba rozdzielczość nie podobna do FullHD (mam telewizor FullHD). Od razu to zauważyłem. Poszperałem w ustawieniach grafy i znalazłem opcję VSR czyli superrozdzielczość wirtualna. Wtedy obraz był normalny, zwykłe FullHD takie jakie widziałem w poprzednikach. Kilka dni temu w jednej grze miałem dziwne zcinki, gra chodzi płynnie, ale co 3-4 sekundy były zcinki, bo ja wiem 1/2 sekundy. Czyli normalnie cały czas powyżej 120 fps a naraz 1-20 przez pół sekundy i tak cały czas. Dopowiem, że to nie we WSZYSTKICH grach, ale większości. Problem pierw zauważyłem w Dircie 3, myśle, pewnie bez v synca to ma problemy z klatkami to włączyłem v sync, żeby niepotrzebnych klatek było. Problem nie ustąpił. Myśląc, a może wyłączę tą super rozdzielczość wirtualną i ją ponownie załącze. To był NAJGORSZY pomysł jaki mi mógł wpaść do głowy. Wyłączyłem to i włączyłem jeszcze raz. Szkoda, że już się nie włączył.

Teraz mam słabą rozdzielczość, ale co dziwne, gry na pełnym ekraniu w FullHD chodzą normalnie (tylko z tymi zcinkami). Film w fullhd na yt też wygląda raczej normalnie. Tylko jest jakiś czerwony pasek w niektórych filmach przechodzący przez środek (też jak ktoś wie to proszę o pomoc). Odinstalowałem sterowniki, zainstalowałem starsze. Nic nie dało. Wziąłem też i całkowicie je odinstalowałem. Wtedy komputer odpalił się na zintegrowanej i o dziwo obraz wyglądał wtedy jak prawdziwe FullHD był taki jaki powinien być. No ale na integrze granie to wyczyn, mimo, że filmy chodziły płynnie. Więc trzeba było zainstalować sterowniki. Gdy się to stało, problem powrócił. Znowu słaba rozdzielczość, czy z VSR czy bez niego.

Bardzo proszę o pomoc. Może źle odinstalowałem sterowniki, może źle coś robie. Aż mi się czasami płakać chce jak takie coś widzę. Nie po to tyle wydałem, żeby był takie problemy. Poniżej podaje całą specyfikację komputera:

Intel i5-6400

Msi H100M Pro-VD

Pamięć Kingston HyperX FURY 2x4GB DDR4 2133MHz CL14 

MSI RADEON RX 480 GAMING X 4GB GDDR5

Dysk twardy Seagate Barracuda 1TB (ST1000DM003)

Zasilacz SILENTIUM PC VERO L1

Obudowa Silentium PC Gladius M20

Na razie mam antywirusa G DATA (jeżeli to cokolwiek pomoże).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na TV na bank się załącza skalowanie na 125%. Ustaw na 100%. (prawym na pulpit->ustawienia ekranu).

Z VSR nie kombinuj.

Akurat skalowanie hdmi mam ustawione w telewizorze. Niby czemu mam nie kombinować z VSR, jeżeli tylko dzięki temu wtedy była rozdzielczość normalna fullhd.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

No właśnie nie zbyt mam chęci do robienia formatu :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówię o skalowaniu Windowsa. Mieszasz w kilku miejscach niepotrzebnie. VSR nie służy do takich kombinacji, ale skoro wiesz lepiej...

NIe mam żadnego skalowania w Windowsie i chyba źle przeczytałeś bo nie mam problemu ze skalowanie tylko ze rozdzielczością z którą było wszystko ok kiedy był VSR...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj potem zrzuty z Furmarka.

Jak ja w nim testowałem, to bardzo szybko pojawiały się dropy.

Jak odpalałem Wiedźmina w 2560x1080, bez limitu klatek to karta cały czas na 100% szła.

Dodam coś od siebie, bo aktualnie bawię się Strixem (wersja zwykła, bez dopisku OC).

Na razie nie ruszałem limitów czy wentylatorów, a że bardziej odkręcam niż podkręcam ;) to zacząłem od 1150MHz / 0.95V - wydajność wyższa niż przy fabrycznych ustawieniach, zegar nie skacze.

Przy 1206MHz/0.98V już potrafi skakać (1120-1180). Z napięciem/zegarami będę jeszcze walczył.

Furmark/1080p = okolice 770-780MHz / 1430rpm.

Pisałeś, że próbowałeś napięcia 0.95V, ale na zrzutach ekranu widzę 0.98V...

---

Edit: nie jest tak źle z tą kartą, o ile ktoś nie chce wyciągać z niej max MHz. Na tę chwilę doszedłem do stabilnych 1150MHz przy niecałych 1100rpm.

Cały komp ciągnie ze ściany 160-165W w najbardziej obciążających momentach.

strix7us4u.gif

Edytowane przez rzymo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się ostatnio czy nowe Polarisy i odpowiedniki od Nvidii nadają się do gry w mniej wymagajace gry w rozdzielczości 4K. Natrafiłem na pewien test RX'a 470 w tej rodzielczośći i dwóch grach CS: GO oraz Diablo III. Działają one tragicznie. Czy to może być wina tego egzemplarza karty, czy może osoba testująca zrobiła coś niedobrze, a może po prostu ta karta jest za słaba?

https://www.youtube.com/watch?v=NHPSFSfVXdc&feature=youtu.be

Edytowane przez Tyran1918

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wygląda, jakby karta się dławiła z powodu za małej ilości VRAM (wówczas występują takie "ślizgi" płynności). Z drugiej strony 4GB do mało wymagających gier, nawet w 4K byłoby za małą ilością ?! - to chyba niemożliwe, ale więcej można by powiedzieć, gdyby testujący sprawdził użycie VRAM. Generalnie nie spodziewałem się takich anomalii.

ps. w komentarzach do tego filmu ktoś dał link, na którym widać jak ta karta trzyma poziom GTX780Ti w bardziej wymagającej grze, wiec może u autora filmu coś było nie tak ze sterownikami (?), skoro gry chodziły gorzej jak na GTX770 :

http://www.guru3d.com/articles_pages/asus_radeon_rx_470_strix_gaming_4gb_review,15.htmll

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie strasznie dziwny ten test, bo na co dzień używa  takiej konfiguracji: 

Asus P9X79, Intel i7 3930K, 64 GB RAM, SSd Samsung 850 Pro 512 GB + 6 TB HDD, Grafika Gigabyte GTX 770, Zasilacz Corsair AX860, Obudowa Cooler Master HAF X RC-942-KKN1, Klawiatura Logitech K750, Mysz Logitech Anywhere 2, Windows 10.

Oglądam jego kanał co jakiś czas, ale wiedziałem że nie jest to gracz i raczej test kart graficznych (ostatnio testował GTX 1080) nie będzie zbyt okazały. Zdziwiły mnie jednak wyniki w tych grach, bo właściwie na RX 470 nie dało się grać z tego co widać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na RX 470 nie dało się grać z tego co widać. 

Tylko u tego gościa, bo u innych to lepiej Wiedźmin 3 w 4K chodzi na RX 470, niż u niego Diablo 3 i CounterStrike

Wiedźmin 3 @4K:

https://youtu.be/Y2REXPowSgk?t=240

albo Assassins Creed Syndicate @ 4K

https://youtu.be/5XaV3cUcJNM?t=313

jeszcze Bioshock 2 w nowej edycji @ 4K:

Podsumowując: u niego nie da się grać na RX470 4GB w Diablo 3 i CounterStrike w 4K, ale u innych i to w bardziej wymagające gry już się da. :plum:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam zestaw jak poniżej i mam problem z kartą graficzną a mianiowicie, gdy miałem podłączoną kartę graficzną pod hdmi do monitora obraz czasami mrugał i pojawiały się artefakty. Teraz gdy podłączyłem pod gniazdo dvi w karcie graficznej z przejściówką na hdmi do monitora artefakty się nie pojawiają, ale jeszcze czasami mruga obraz. Może to być spowodowane zbyt słabą mocą zasilacza. Dodam jeszcze, że najczęściej działo się tak bez obciążenia. W grach tego nie zauważyłem, ale mało co gram.

Zestaw : 

Intel i5-6400

Kingston 8 gb 2100 MhZ

Asrock H110M-HDV

Sapphire Nitro+ 4GB RX 470

XFX 550W

Dysk 1 : ssd 120 gb

Dysk 2 : hdd 500 gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro artefakty i mruganie pojawia się jak karta jest nieobiążona to odpada kwestia tego że zasilacz jest za słaby .

Nie napisałeś dokładnie jaki to model XFX bo firma ma kilka zasilaczy o tej mocy - stary Core , nowszy Core TS , XTR , XTS , TS ( który ma w dodatku 2 wersje ) etc.

Zasilacze XFX generalnie mają dużą moc na linii +12V , często powyżej 500W ( w przypadku modeli 550W ) .

500+ W to wystarczającą doa I5 6400 + Rx 470 skoro karta testowana na I5 4460 i zasilana przez BQ DP Pro 10 1200 W bierze ~85 W w idle i ~250W podczas testu w Crysisie 3 ( cały zestaw + straty na PSU ) .

Po odliczeniu strat na PSU ( sprawność ~90% ) wychodzi 76W / 225 W .

Choć problem z zasilaczem nie wykluczony , tyle że to nie problem z za małą mocą .

Dalej idąc - jak temperatury karty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura między 30 - 55 stopni. Ogólnie nie wiem jak to jest z tym dodatkowym zasilaniem 8 pin bo w zasilaczu mam dwie różne wtyki. Pierwsza ma 3 x 12V i 5 x GND a druga 4 x 12 V i 5 x GND. Z tego co były opisane wtyczki to ta pierwsza jest właśnie do pci, więc tą mam podłączoną. Jeżeli chodzi o zasilacz to jest to XFX Core 550W 135mm 80+. Dodam jeszcze że zaczęło się to dziać po zmianie podzespołów (cpu, mobo, ram, gpu), na starym zestawie (amd apu) wszystko było ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupilem to karte i stanowczo odradzam.

Karta znacznie glośniejsza od R9 380x, ponadto w MSI Kombustor rdzeń dziala tylko na nieco ponad 700MHz, na wiecej nie pozwala Power Limit.

Dopiero obniżenie napięcia na rdzeniu o 80mV i podniesienie Power Limitu o 25% pozwala na jakies 1200Mhz. Brak backplate'a, kiepsko ustawiony wiatraczek

i mogli dać wtyczke zasilania chociaz 8 pin.

Generalnie idzie to wszystko ustawic w MSI Afterburner, ale chyba nie po to kupujemy grafikę żeby wszystko ustawiać recznie.

Generalnie bida z nedzą. Naprawde nie wiem czemu karta zebrala takie pochlebne opinie na portalach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi