Skocz do zawartości
kerios83

AMD Radeon RX 400 / RX 500 (GCN 4) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy wiecie ale rozne modele 470 czy 480 maja rozne napiecia dla gpu 

Na 12 radeonow sapphire nitro 470 kilka z nich posiada 1.07v inne zas 1.14

Różnica jest dość znaczna  grzeja się te cholery o jakies  kilka stopni więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Wczoraj dotarla do mnie dlugo wyczekiwana karta graficzna (jak w tytule). Po wyczyszczeniu windowsa i ponownym zainstalowaniu zabralem sie za instalacje sterownikow ze strony amd. Podczas instalacji wyskoczylo 5 mi bledow.

Screeny bledow       http://imgur.com/a/dqHQo

Z pierwszym udalo mi sie uporac ale kolejne wyskakuja przy kazdej kolejnej probie instalacji.

Kazdy z tych bledow teoretycznie mozna pominac i w koncowym efekcie sterowniki sa zainstalowane. Ale nie czuc "przypływu" mocy jakiego sie spodziewalem wymieniajac karte (stara karta to gtx 650 2gb pov). Jako przyklad podam World of Warcraft. Przy najnizszych ustawieniach graficznych karta wyciaga maxymalnie 60 fps, przy najwyzszych okolo 30. Takze ewidentnie jest cos nie tak. Podobna sytuacja jest w counter strike go i h1z1.

W skrócie : karta po podlaczeniu i zainstalowaniu systemu oraz sterownikow na nowo zachowuje sie tak jakby byla z zeszlej epoki. (wydaje mi sie ze to przez bledy wyskakujace podczas instalacji sterownikow.

Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu. Z gory dziekuje :)

Edytowane przez kubala872

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymieniajac karte (stara karta to gtx 650 2gb pov). 

Może stara karta była w starym kompie a ten doopy nie urywa wydajności? 

Po co podawać takie nieistotne drobiazgi, jak konfiguracja.

Karta pracuje na pci-e @x[ile] X.X  ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może spróbuj DDU, pousuwaj wpisy NV po starej karcie. Co do błędów to wyglądają dla mnie(ale tylko wyglądają, się nie znam) jak błąd instalatora/katalogu temp dysku...Pierwszy raz coś takiego widzę.

Potem może odinstaluj stery i zainstaluj najnowsze?

Sam moje problemy ze sterownikami AMD czy ati wcześniej mogę policzyć na palcach jednej ręki... ostatnio od 2-3 lat nic szczególnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i5 2400 i RX 460 . Ta karta nieprawdopodobnie wspomaga w odtwarzaniu HEVC. Demko SONY stąd:

http://demo-uhd3d.com/fiche.php?cat=uhd&id=144

Dzięki RX 460, obciążenie CPU mieści się w kilku procentach, podczas gdy z kartą bez wspomagania sprzętowego, ten komputer zupełnie klatkował na tym klipie, a obciążenie CPU było ~100% ( jest to materiał 4K, 60 FPS, HEVC , HDR , bitrate ~75 Mbit/s ). Poniżej zrzut z obciążenia CPU podczas odtwarzania tego materiału video, z pomocą RX 460:

ps. test przeprowadzony w programie PotPlayer z włączonym profilowaniem barw (w MPC-HC jest podobnie, również z aktywnym CMS :) )

5e8d7e82d1ad.jpg

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mój sprzęt:

CPU i5 4690k (nie podkręcony)
Mobo Asrock b85m-Itx

Psu - Ocz 600w Bronze 80 Plus

Ram 2x8 GoodRam Hyper X Savage
SSd - Crucial MX300 120 Gb

GPU RX 480 Gigabyte Gaming1 8 Gb (wtyczka 8 pin wpięta)

Win 7 64b

Sprawa wygląda tak, że przed włożeniem grafiki wszystko pięknie działało (pracowałem na zintegrowanej). Dzisiaj rano włożyłem ww. grafikę - komputer pięknie się załączył. Pierwsza próba instalacji najnowszych sterowników 17.1.2 i zonk. Po rozpakowaniu program przestał działać. Próba instalacji starszych 16.9.2 - ten sam problem. Zainstalowałem dopiero 16.7.1 - jednak przy uruchamianiu komputera wywala mi błąd "menadżer pulpitu przestał działać".

Chciałbym zainstalować najnowsze sterowniki, albo pozbyć się problemu z pulpitem - jakaś rada? Poza zmianą na GTX 1060 ;)

System świeży - instalowany 2 dni temu.

Dodam tylko, że kiedyś w tej konfiguracji przez pewien czas siedział GTX 970 (tego samego producenta) - wszystko działało i nie było najmniejszego problemu.

Edytowane przez Dz!ku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zrobiłem aktualizację ale nic to nie dało. Więc zainstalowało win 10 - wszystko zaczęło działać.
System coś nie chciał współpracować ze sterownikami karty. Możliwe że win7 którego posiadałem był jakiś trefny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Posiadam od niedawna taki zestaw:

Intel Core i5-6400

MSI B150M PRO-VD

GOODRAM PLAY Red 8GB [1x8GB 2400MHz DDR4 CL15 DIMM]
SSD GOODRAM CX300 120GB
XFX Radeon RX 470 RS Black 4GB GDDR5
Corsair CX Series 500W CP-9020047-EU
iiyama G-Master GE2488HS Black Hawk

System win7 64-bit

Komputer zakupiony raczej do gier i tutaj zaczynają się problemy. Nie jestem w stanie zmienić ustawień graficznych w grach. Tzn. ustawienia zostają zmienione, zapisane ale obraz nie ulega zmianie tzn jest bardzo kiepskiej jakości. Sterowniki są aktualne, w menadżerze urządzeń wszystko bez wykrzykników.

Ta sama gra opalona na dużo gorszym sprzętowo laptopie zmienia ustawienia graficzne co jest mocno zauważalne w grze i wygląda lepiej niż na nowym PC-cie.

Z góry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna gra, w której 4 GB karty RX 460 nic nie daje

Kolejna gra w której 4GB karty RX 460 bardzo dużo daje:

http://pclab.pl/art72889-3.html

... a dokładnie chodzi o wydajność przy bardzo wysokich detalach:

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stilgarus/2017/luty/RE7/1080p_vhigh.png

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna gra w której 4GB karty RX 460 bardzo dużo daje:

http://pclab.pl/art72889-3.html

... a dokładnie chodzi o wydajność przy bardzo wysokich detalach:

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stilgarus/2017/luty/RE7/1080p_vhigh.png

Cały czas niestety dostaje od niewiele droższej karty jaką jest GTX 1050 Ti.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z kartą (prawdopodobnie) posiadam pc : i5 6400, msi z170 a-pro, crucial 16gb ddr4 3000 (2x8), msi rx470 4gb,zasilacz bwquiet puer power 10 600w.

Mianowicie jak pokręcę CPU na 4ghz podnosząc BCLK z 100 na 140, vcore 1.35v, po uruchomieniu systemu na ekranie są kwadraty, ekran przygasa i wywala BSOD z błędem atikmdag.sys, wczesnej miałem rx460 i chodził on  z CPU podkręconym na 4,4 ghz bez żadnego problemu,

od tego czasu wymieniłem zasilacz z ocz 500w na bequiet 600w, oraz kartę na rx470.

Przykładowo wczoraj na próbę podkręciłem CPU na 3,8 ghz,- BCLK 130, vcore 1.4v , grałem  w conana exiles  jakieś 4h :)   wszystko chodziło idealnie, dziś syn załączył pc , uruchomił się system i ponownie, miganie ekranu oraz kwadraciki a skończyło się na niebieskim ekranie z błędem atikmdag.sys ! uruchomił się ponownie i było ok.

testowane tez pod occt , prime95 i wszystko ok.

nie mam już pomysłów dlaczego tak się dzieje , jakiś błąd sterowników karty ? wgrane najnowsze.

Edytowane przez Aro0
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi