Skocz do zawartości
kerios83

AMD Radeon RX 400 / RX 500 (GCN 4) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na zestawie z sygnaturki gram w CS:GO w rozdzielczości 1680x1050 na detalach najniższych z najwyższą szczegółowością cieni. Fps bardzo rzadko spada poniżej 300. Także RX 570 4GB będzie aż nad to nawet do 1080p, chociaż jak znam życie to grane jest jakieś 4:3 ;p

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja dorzucę swoje 3 grosze: 

Mam i3-4170 3.7 GHz sparowane z Sapphire Nitro+ RX 480 4GB OC (rdzeń 1355/ pamięci 2000, po undervolcie i OC wsio) i gram 90% czasu w CS:GO w 1080p (10% Wiedzmin 3) i fps jest pod 200 z okazyjnymi spadkami do 150, ale mam wszystko na max. I powiem Ci, drogi autorze, jeszcze trzy rzeczy:

* primo: monitor 144Hz 1ms z FreeSync będzie o min 200-300 pln tańszy od swojego odpowiednika z G-Sync - a to dla gracza w 'kantera' dosyc istotna informacja (w sensie gdybyś kiedyś chciał zmienić monitor, bo nie doczytałem że masz juz 144Hz)

* secundo: w wakacje Valve ma rozpocząć testy nowej wersji Source (najpierw w Chinach, ale bankowo to poźniej trafi i do nas) i chodzą słuchy, że ma mieć ona w wsparcie dla Vulkana (czyli karty od AMD na pewno nie będą działać "źle" w odświeżonym cs'ie ;) )

* u mnie w cs'ie, przy średnio wentylowanej budzie, wentyle od grafy wcale się nie włączają - nawet przy 3-4 godzinnej sesji w dosyć ciepłym pomieszczeniu (mam okna w pokoju od połduniowo-wschodniej strony i po pracy mam spokojnie 24-25 stopni)

(...) tak więc do CS'a RX 580 4GB (czyli w sumie wykręcony i lepiej chłodzony RX 480) jak najbardziej się opłaca :D

pzdr

Edytowane przez Rebe1mind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to celuje w posiadaczy RX 470 i 480? Wymiana na "nowe" karty od AMD jest całkowicie bez sensu i trzeba się wyzbyć resztek oleju w głowie by coś takiego kupić. Jak ktoś miał już Polarisa to jedynie wymiana na Vegę będzie miała sens, więc raczej te "nowości" są skierowane do posiadaczy starszych kart.

Co do testów, to co się stało, że nagle faworyzują AMD? Czy to zmiana warty miało na to wpływ, czy może AMD "coś" sypnęło i z tego powodu pokłócili się z PurePC, które nie chce oszukiwać w testach.

Widzisz, a ja mam 4GB wersje RX 480 (Nitro+ OC szafirowe) i chętnie wymieniłbym tę suszarkę na 8GB wariant z lepszym chłodzeniem i wyższymi zegarami. Jestem niemalże pewien, że do czasu zanim Vega pojawi się w sklepach i jej cena się "odJanuszowi" to ja spokojnie się "nagram" tą 580-tką (bo takie mam nieodparte wrażenie, że dopiero na Boże Narodzenie a.d. 2017 coś się w praktyce ruszy w temacie Vegi....). Będzie szeroki wybór niereferentów w normalniejszej cenie, będą testy i znana wydajność to się sprzeda Polarisa i nabędzie Vegę drogą kupna.

Co zaś się tyczy tego "wyzbycia się resztek oleju w głowie": wymiana na cichszą i lepiej się kręcącą kartę, obecnie najmocniejszą opcję od AMD jest dla Ciebie całkowicie bez sensu? W miejscu, gdzie mieszkam Radeony serii Rx 4x0 zostały prawie wycofane ze sprzedaży, seria rx 5x0 jest słabo dostępna i droższa czego skutkiem są całkiem przyzwoite ceny na rynku wtornym pierwszych polarisów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, aby nie zakładać nowego tematu, postanowiłem że tutaj napiszę. Posiadam rx 480 asus dual, świeża zainstalowana win10 na goodram iridium, i5 3550p (ogranicza mnie ale w przyszłości to się zmieni) msi z77ag-43, ddr3 1600 patriot intel extreme, zasilacz chieftec cft-650-14cs. 

Kartę mam podpiętą do TV przez hdmi. Problem pojawia się w grach obojętnie jakiej, odpalam gre 2-5min maks pogram i freez tzn. robi się szary ekran czy biały albo czasem innego koloru, czasem nawet dźwięk potrafi zawiesić się w pętli, komputer nie restartuje się, wszystko chodzi cały czas, ale nie reaguje na polecenia, reset tylko pomaga. Stery najnowsze 17.4.4, w msi afterburner czy gpu tweak nie zauważyłem jakiś dziwnych zachowań, temperatury też ok, obraz wyświetla się poprawnie tylko te zwiechy dziwne, nie mam pojęcia skąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś podpiąć to innego monitora/telewizora? Swego czasu pamiętam że radeony z serii hd4000/hd7000 czy nawet R9 które posiadałem bardzo często gryzły się z różnymi telewizorami, co powodowało wyświetlanie zielonego ekranu po jakimś czasie. W moim przypadku dotyczyło to telewizora od LG jak i od Philipsa, może problem występuje dalej... Nigdy do końca nie udało mi się tego rozwiązać bo na tyle rzadko podłączałem PC do TV że było mi to obojętne, ale z tego co pamiętam pomagało trochę zmienienie jakiejś opcji dotyczącej HDMI w sterownikach, ale kij wie czy i gdzie jest ona w tych nowych. Ale szczerze wątpię żeby to był ten problem, internet jest pełen tematów odnośnie podobnych problemów z tym gpu, tak samo jak i nie pierwszy na tym forum. Niektórym pomaga zmiana napięcia czy zmiana taktowania rdzenia/pamięci, a niektórym gwarancja.

Edytowane przez Gemtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, monitora nie mam, mam TV Philipsa, przetestuję jeszcze na drugim TV ale chyba to nie to bo wcześniej miałem 7950 i było git. Może zasilacz ma nie dobór mocy, na etykiecie pisze że ma 4 linie po 12V po 18A każda. Gdzieś czytałem że komuś się resetował randomowo pc od tego zasilacza, ale to chyba nie to bo u mnie taki freez szary/biały ekran i nic nie można zrobić a komputer dalej chodzi jak i grafa. Driverami jeszcze się pobawię, taktowania pozmniejszam może.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem, ale to nie pomogło, nadal ten sam problem ale zauważyłem coś co mi wcześniej umknęło. Jeszcze raz odpaliłem gre, oczywiście zwiecha czarny ekran lub szary, ale komputer zresetował się nie od razu ale po chwili jednak i w windowsie na dole w rogu komunikat "Default Radeon WattMan settings have been restored due to an unexpected system failure." hm, czyli co, coś z zarządzeniem poboru energii ? Nie wiem co to jest WattMan, może zasilacz za mało mocy udostępnia, może drivery jeszcze raz zainstalować.

OK, już wiem dlaczego tak się dzieje, jak ustawiam pamięci na 1900 to jest ok, ale jak wracam do standardowych 2000 to crashuje. Reinstall sterowników też nie pomaga, nie wiem czemu tak się dzieje, może uszkodzona pamięć ? Chyba odeślę tą kartę.

Edytowane przez mikail

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam .Dostępność rx 470 aorusa jest taka ,że czekam od 1 maja i nic .w lipcu ma pojawić się płynność w dostawach no ale w maju w sklepie mówili o czerwcu i tak w kółko . W dodatku x-kom ma ciągle tą kartę w ofercie ,podobno mają już ponad 1000 zamówień ,jak napisałem ,że wprowadzają klientów w błąd to stwierdzili że trzeba sprawdzić dostępność przed zamówieniem ,ech .

Trochę jestem sfrustrowany tą sytuacją bo nic podobnego w tej cenie nie ma na rynku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Problem jest taki ,że seria radeon rx 570 już dawno po premierze a dostępność w sklepach praktycznie żadna.Nikt o tym nie pisze bo szukałem coś o tym w necie i nic dlatego założyłem ten temat.Piszcie proszę o swoich problemach z tymi kartami bo wszyscy mają klientów  tam gdzie słońce nie dociera.Ja np. zamówiłem kartę Gigabyte Radeon RX 570 AORUS 4GB GDDR5 1 Maja i do tej pory dostaję wiadomości po telefonach ,że ta karta będzie dostępna w czerwcu .Czerwiec już mamy więc dzwonię do x-kom i okazuje się ,że dostępność to raczej lipiec .Jestem ciekaw co powiedzą w lipcu??????????????????????? Dlaczego Amd tak olewa nas klientów .Ktoś wie? ja dostałem uzasadnienie ,że to problem globalny no ale żeby było ciekawiej w ofercie ciągle są te karty w sklepie x-kom .Ja wiedziałem ,że takie są problemy ale inni raczej dopiero jak zamówią to się o tym dowiedzą bo kiedy powiedziałem im ,że w sklepie ten towar jest widoczny jako dostępny to stwierdzili ,że trzeba sprawdzać dostępność przed zamówieniem .Dziwne podejście zwłaszcza ,że morele jak im zabrakło kart to po prostu wycofali je z oferty ale x-kom musi łapać zamówienia i koniec -Dziwna polityka bo przecież pokrycia w towarze nie mają ale dalej jest w ofercie coś co nie można kupić .Ja nie mam do nich pretensji ale inni jak się złapią na taką reklamę to raczej nie jest ok .Pozdrawiam wszystkich .Tak mi coś przyszło do głowy ,może to cicha umowa amd z nvidią aby nvidia wysprzedała swoje szroty z 3 gb pamięcią bo przecież to siada przy fhd zwłaszcza ,że sklem x kom ma taką samą cenę w tej chwili na gtx czyli 899 zł.Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze -pazerni są strasznie-nie kupujcie tych szrotów .

Edytowane przez bronkel
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne szroty to po pierwsze. Zamiast RX 570 wziąłbyś  GTX 1060 6GB jak dobrze poszukasz to łykniesz w dobrej cenie. Problem z dostępnością  nowych Radeonów może być spowodowany tym że zostały w dużej ilości kupione,  a AMD nie wyrobiło się z dostawą/produkcją. I nie jest o spowodowane tym że te karty są  takie super w grach, ale tym że lepiej sobie radzą w tzw. "koparkach" do kryptowalut typu bitcoin.  Wciąż  jest to dosć  popularne, a że niedawno mieliśmy premierę RX 570 to niewykluczone, że ludzi wykupili zapas, który musiałbyć niewielki na start. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczyło przeczytać "słowo na niedzielę" od ojca Sebastiana w pierwszym komentarzu pod artykułem o polecanych zestawach:

2. Sytuacja z dostępnością RX 570 / 580 jest tragiczna - dostałem informację, że większa ilość kart pojawi się dopiero pod koniec czerwca. Jakieś niedobitki się zdarzają, ale RX 570 4GB po 1100 złotych, to przecież żaden interes. Obecnie wygląda to tak:

morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne-12/,,,,,,,p,0,,8143O1157018.1157017/1/

Wyszukiwarka pokazuje wprawdzie 4 modele, ale "dostępność: 0 szt. lub więcej" toteż nie można ich umieścić w koszyku,. Poza tym, najtańszy RX 570 4GB to wydatek 1089 złotych. Z kolei RX 580 4GB kosztuje tyle, co niezły GTX 1060 6 GB (1149 zł), więc znowu niezbyt ciekawa opcja. Jedyny RX 580 8GB to wydatek rzędu 1400 złotych. Dziękuję postoję.

Dlatego w polecanych zestawach jest tylko jeden koszyk z RX 570 4GB (2700 zł), do tego to niestety martwa oferta, bo karty pojawiają się raz na jakiś czas, więc tu czeka kupującego zabawa w polowanie. Dla porównania, ten sam Gigabyte kosztował w zeszłym miesiącu 849 zł, a dziś 989 zł.

Edytowane przez radiergummi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne szroty to po pierwsze. Zamiast RX 570 wziąłbyś  GTX 1060 6GB jak dobrze poszukasz to łykniesz w dobrej cenie. Problem z dostępnością  nowych Radeonów może być spowodowany tym że zostały w dużej ilości kupione,  a AMD nie wyrobiło się z dostawą/produkcją. I nie jest o spowodowane tym że te karty są  takie super w grach, ale tym że lepiej sobie radzą w tzw. "koparkach" do kryptowalut typu bitcoin.  Wciąż  jest to dosć  popularne, a że niedawno mieliśmy premierę RX 570 to niewykluczone, że ludzi wykupili zapas, który musiałbyć niewielki na start. 

Jeśli chodzi o  najtańszy gtx 1060  6GB to wydatek około 1150 a radeon 570 to 900zł .Różnica to 250 zł a wydajność w fhd podobna ,bezsens .Są za drogie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem zostaje zauważony:

http://pclab.pl/news74381.html

Generalnie wizerunkowo AMD na tym traci:

Brak kart dla klientów indywidualnych. Górnicy biorą wszystko, na allegro nawet starsze rx480 schodzą po 1400 zł. Wszystko idzie do koparek pracujących 24/7. Po wyjściu vegi kopalnie przerzucą się na nową grafę, a rx570,80  masowo zaleje allegro. Zajechane w kopalniach radeony zaczną się sypać, zwłaszcza jak użytkownicy będą je kręcić. Pójdzie fama, że grafiki od amd to kupa. Ceny sklepowe będą musiały wyraźnie spaść.

Sam czekam jeszcze ze dwa tygodnie i zamiast rx570 na którego poluję od miesiąca wezmę skisłego gtxa. Pewnie wiele osób tak zrobi i znowu kasa zasili zielonych. Brawo AMD. Strzelanie w kolano to za mało, więc strzelacie sobie w głowę? 

Edytowane przez MiG29
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem prosić Was o pomoc w znalezieniu przyczyny wyskakujących artefaktów.

Komputer składa się z i5 4590, 8 GB RAM, grafiki Sapphire Nitro+ RX 480 8GB (w tej najmocniejszej wersji 1342 MHz). Karta jest podłączona poprzez Display Port do monitora, Windows 10 64bit.

Kartę posiadam już pół roku, a od może 1,5 miesiąca zauważyłem "zmiany" w grafice. Podgrywam okazjonalnie w Battlefielda 3 na kanałach nouszahr. Podczas gry wyglądają tak, jakby śnieg padał (szybko przesuwające się białe plamki po całym ekranie). Ponieważ nie jest to uciążliwe, to "machnąłem ręką" i poczekałem na następne sterowniki. Ale kolejne wydanie widzę, że też nie przyniosło poprawy. Na dodatek osoba współużytkująca ten komputer również zwróciła uwagę, że artefakty pojawiają się jakby częściej. Kolega gra w Team Fortress 2 i zrobił mi zrzut ekranu, który jest w załączniku.

Kartę swego czasu poddałem undervoltingowi w Wattmanie - na ostatnim stanie z 1150 mV zrobiłem 1125 mV i nie było problemów. Po początkowych "wykwitach ekranowych" powróciłem do starych ustawień. Karta nie była podkręcana. Zmienione były progi prędkości wentylatorów, temperatura docelowa 80 st. C max 86 st.C.

Mimo resetu ustawień karty do wartości fabrycznych, wyczyszczeniu komputera z odrobinki kurzu (sprężone powietrze z puszki) problem artefaktów w dalszym ciągu istnieje.

Sterowniki są najnowsze.

Bardzo proszę o pomoc, a jeżeli problem był już opisywany na forum (a ja go nie znalazłem), to wybaczcie i podajcie proszę linka.

Dziękuję.

post-215617-0-63068100-1496505291_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tematów o podobnych problemach RX480/470 na tym forum jak i w internecie jest pełno. Jednym pomaga zmniejszenie taktowania rdzenia albo pamięci innym zwiększenie napięcia, a jeszcze innym gwarancja. Ja proponuję od razu gwarancję bo pewnie i tak tylko to pomoże.

Edytowane przez Gemtin1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do krypto walut tak, ale nie do bitcoin. Chyba tylko idiota kupował by prądożerne drogie GPU, gdy pełno na rynku koparek na kartach ASIC co mają znacznie lepsze W/GH dla kopania sha256.

Edytowane przez barwniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się zdaję ,że też kupie gtx 1060 6 gb , bo te z 3 gb w niektórych grach dostają czkawki z braku pamięci ,niestety trzeba zapłacić 1100 zeta ,poczekam 2 tyg i z radka rezygnuję .

No cóż jak się tak dba o klienta to tak się potem ma ,że ich zabraknie . Znowu nvidia będzie w kompie  . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi ci dlaczego nikt nie używa GTX-ów przy kopaniu BTC czy innych kryptowalut ?

Bo może się nie nadają lub są za słabe .

Nie wiem jak teraz ale kiedyś ( czasy radeonów HD7xxx i kopania BTC na kartach ) karty AMD ze względu na swoją architekturę zdecydowanie lepiej się nadawały do tego , sprzęt NV praktycznie był nieużywany do tego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi