Skocz do zawartości
kerios83

AMD Radeon RX 400 / RX 500 (GCN 4) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro znalazłem radeony rx 570 tylko dlaczego nie używają gtx 1060 

http://allegro.pl/koparka-kryptowalut-ethereum-zcash-btc-6x-rx-570-i6813772666.html#thumb/1

151 koparek x 6 radków = 906 RXów.

Cena też nieźle podskoczyła. Miesiąc temu sześciokartowe koparki były po 10 - 12 tysięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scenariusz już nieraz się powtarzał. Jest szał i jest zysk powiedzmy 15-20zł dziennie z jednego Rx570. Najlepsze w tym wszystkim jest to że najbardziej opłacało się kopać jak nie było to opłacalne i zbierać kryptowaluty czy bańka pęknie i tym razem nie wiadomo jeśli nie to kupujcie ostatnie 1060 gdyż ich także zaraz nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła się plotka, jakoby AMD i Nvidia mieli zacząć niedługo produkować dedykowane karty tylko do koparek, żeby odciążyć rynek dla graczy. Chociaż nie wiem jaki to miałoby mieć wpływ - przecież te karty też trzeba wyprodukować.

http://pclab.pl/news74432.html

A może radków nie ma na rynku, bo samo AMD wzięło się za kopanie i cała produkcja idzie na ich potrzeby. Chcą się odkuć finansowo, za te lata posuchy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwarancja 90 dni i brak wyjść video nieźle to sobie wykombinowali :) w razie pęknięcia bańki takich kart się nie odsprzeda musiałyby być dużo wydajniejsze w kopaniu niż standardowe wersje.

Z jednej strony krypto waluty to dobre zjawisko waluta której nie da się dodrukować. Krypto waluty bazują na micie Bitcoina i braku zaufania do światowej skorumpowanej finansjery. Z drugiej strony pożerają bezsensownie ogromne ilości energii i myślę w związku z tym zostaną wkrótce zakazane jak zagrożą pozycji banków zostanie zrobiona EKO nagonka i kary za używanie kryptowalut.

Aby bańka pękła wystarczyłaby wypowiedz np takiego Pana Truma że bitcoin to zło i chiński przekręt jutro karty byłyby na allegro po 500zł a bitcoin warty 300$

Wiecie że oprocentowanie w "Polskich bankach" na lokacie to teraz 1.47% a inflacja to ponad 3% ? Buhahahahaha dobra zmiana :)

Edytowane przez Spider22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gwarą dziwnie , brak wyjśc nie przeszkadza przy kopaniu , mogą jeszcze na czymś przyciąć aby zmniejszyć cenę np. VRAM - zamiast 4GB czy 8GB dać 1GB czy nawet 512MB , o ile mała pamięć nie wpłynie negatywnie na kopanie .

Od strony wydajności to albo podbicie zegarów albo przebudowa układu - zmiana ilości SP/TMU/ROP , zależnie co ma większy wpływ na wydajność kopania .

Były już płyty dedykowane do BTC , czas na karty do kryptowalut .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dziwne z tą gwarą, możliwe, że to jednak fake news. No i w Europie obowiązuje 2 lata na elektronikę, to ciekawe jak to by wyglądało.

Jednak z drugiej strony, zdaje się, że w Japonii kryptowaluta stała się legalnym środkiem płatniczym, więc bańka może wcale nie pęknąć, a wręcz przeciwnie. Wtedy takie karty miałyby sens, a kto odpowiednio szybko wskoczy w branżę koparkową może stać się cyfrowym szejkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio w onecie znalazłem taką informację ,że Rosja będzie tworzyć narodową kryptowalute .Trzeba o tym Szydło powiedzieć ,bo to może być narodowy interes .Trzeba być zawsze krok przed sąsiadami bo tworzymy innowacyjną gospodarkę .To by była bomba .He ehehe he . 

No i teraz jestem namierzany przez sb ,po tych paru słowach .Heeeheehee.

Edytowane przez bronkel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze coś takiego jak ETH, i jak tak dalej pójdzie to i gtx zabraknie w sklepach (w co wątpie).

Już ceny 1060 poszły o ok 100zł w górę w porównaniu do poprzedniego miesiąca bo nawet i to wykupują.

Edytowane przez Gemtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mało zawału nie dostałem ,Kurier przyniósł mi myszkę w ramach prezentu od MSI a zaraz potem dostałem wiadomośc o realizacji mojego zamówienia z 1 Maja .Radek Gigabyte Radeon RX 570 AORUS 4GB przyjedzie do mnie w Piatek . Jednak coś rzucili do sklepów i nie będę musiał przepłacać za gtx -a . :grin:  :banana:  :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z obrazem

Po podłączeniu PC kablem HDMI do telewizowa wszystko fajnie i płynnie chodzi [filmy, okna itd.] ale obraz jest za duży. Po skalowaniu obrazu w ustawieniach karty Radeon [najnowsze stery] obraz robi się mniej ostry, przesuwane okna i filmy się przycinają. Rozdzielczość ekranu ustawiona na 1920 na 1080.

*załączam info o PC i ustawieniach karty:

post-237797-0-52984600-1497526443_thumb.jpg

post-237797-0-63258500-1497526451_thumb.jpg

Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną i jak temu zaradzić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem leży w ustawieniach telewizora. Zwykle domyślnie telewizory są tak ustawione, że przycinają z każdej strony nieco kadr (zawsze po zakupie TV muszę grzebać w ustawieniach by to wyeliminować).

Dzięki Kyle.

Faktycznie pomogło, wystarczyło zmienić format obrazu z Wide na Native i jest elegancko. Dzięki :) Pozdrawiam

Temat do zamknięcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koparki bitcoinow masz odpowiedz :|

Lepiej, nawet te "koparki" co chodzą na allegro w kosmicznych cenach nie mają Radeonów. Nie ma KOMPLETNIE nic w całej europie z serii RX 4 i RX 5, a to co będzie pod koniec czerwca jest już dawno hurtowo zaklepane. Wklep sobie RX 470 na Ebay i dowiesz się czemu tak jest ;) Przykład: RX 470 4GB ~22MH/s ETH i cena kompletnie z czapy :D Gdyby AMD się wyrobiło z dostawami to zbiłoby fortunę na tym. Nvidia sprzedaje pojedyncze sztuki, a Radeony lecą hurtem po minimum 6 sztuk :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

W sklepach pojawił się XFX RX 580 GTS XXX OC+ 8GB w cenie którą mogę zaakceptować (ok.1630zł) - z tej firmy jeszcze karty nie miałem. Czy chłodzenie w tej wersji karty jest skuteczne i ciche? Może ktoś z użytkowników PPC ma tą kartę? Na PPC jest test RX 480:

https://www.purepc.pl/karty_graficzne/xfx_radeon_rx_480_gtr_black_edition_test_karty_graficznej?page=0,20

Czy to będzie to samo chłodzenie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radier jak zwykle słusznie. Też skłaniam się  ku GTX 1060 6GB.  Zresztą sprawdź testy i recenzje sam. Teraz z Radkami to jest różnie. Nie ryzykowałbym też kupować w dziwnych sklepach z "super okazją", bo tak czasem moze się trafić jakiś zwrot, a do tego zwrotu karta mogła sporo pracy "wykopać" że tak to nazwę. Sprawa wydajności to tez kwestia gry, więc tu ponownie odsyłam do testów. Na naszym Portalu jest zresztą test GTX 1060. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup 1060 6GB na wypasie i jeszcze ci zostanie.

Chcę mieć Freesync. A monitora z GSync w 2k w cenie 2000zł nie kupię.

Radier jak zwykle słusznie. Też skłaniam się  ku GTX 1060 6GB.  Zresztą sprawdź testy i recenzje sam. Teraz z Radkami to jest różnie. Nie ryzykowałbym też kupować w dziwnych sklepach z "super okazją", bo tak czasem moze się trafić jakiś zwrot, a do tego zwrotu karta mogła sporo pracy "wykopać" że tak to nazwę. Sprawa wydajności to tez kwestia gry, więc tu ponownie odsyłam do testów. Na naszym Portalu jest zresztą test GTX 1060. 

Ta karta w tej cenie, to ze sklepu stacjonarnego w moim mieście w którym kupuję od lat :). Karta jest nowa oczywiście

Edytowane przez podobny do nikogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki

Mam XFX RX 470 Black Edition (chłodzenie to samo) i jest praktycznie niesłyszalny do 50% obrotów.

Ok, dzięki. Poskładam sprzęt i sprawdzę jak się spisuje na fabrycznych. Porównam głośność i pobór prądu jak zrobię UV i UC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi